Σχολεία: Η τηλεκπαίδευση σε δημοτικά και νηπιαγωγεία – Αυτό είναι το ωράριο – Πότε αρχίζει

Διαφορετικές θα είναι οι ώρες τηλεκπαίδευσης, που θα αρχίσει την Τετάρτη, μετά την αργία της 17ης Νοεμβρίου, για δημοτικά και νηπιαγωγεία. Επιλέχθηκε το μεσημεριανό/απογευματινό ωράριο. Η διεύθυνση κάθε σχολείου με τους εκπαιδευτικούς θα καταρτίσουν το πρόγραμμα, η παρακολούθηση του είναι υποχρεωτική.

Από αύριο, Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2020, και για δύο εβδομάδες, θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως ανακοίνωσε, το Σάββατο, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως.

Ανοιχτές θα παραμείνουν οι σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων.

Οι μικροί μαθητές θα συνεχίσουν τα μαθήματά τους με δύο τρόπους, που θα συμπληρώνει ο ένας τον άλλον, με την εκπαιδευτική τηλεόραση και τη σύγχρονη τηλεκπαίδευση.

Εκπαιδευτική τηλεόραση

Από το πρωί της Δευτέρας, 16 Νοεμβρίου 2020, στις 9 π.μ. θα αρχίσουν να προβάλλονται από την ΕΡΤ2 τηλεοπτικά μαθήματα για μαθητές δημοτικού. Εντός της ημέρας θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα των μαθημάτων.

Το ωράριο

Από την ερχόμενη Δευτέρα επίσης, η διεύθυνση του κάθε σχολείου σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, θα καταρτίσουν πρόγραμμα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης και θα κάνουν τις απαραίτητες δοκιμές. Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, η τηλεκπαίδευση θα ξεκινήσει την Τετάρτη, μετά τη σχολική αργία της 17ης Νοεμβρίου.

Η τηλεκπαίδευση θα είναι υποχρεωτική, η κάθε διδακτική ώρα θα έχει διάρκεια 30′ -μετά από σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής- και θα πραγματοποιείται από τις 14:00 έως τις 17:00 για τα δημοτικά, και 14:00 έως 16:20 για τα νηπιαγωγεία, συμπεριλαμβανομένων μικρών, δεκάλεπτων διαλειμμάτων.

Όπως ανέφερε η κ. Κεραμέως το μεσημεριανό/απογευματινό ωράριο επιλέχθηκε για δύο βασικούς λόγους: αφενός, για να διευκολυνθούν οι οικογένειες, είτε επειδή έχουν μεγαλύτερα παιδιά που θα έχουν τηλεκπαίδευση τις πρωινές ώρες είτε επειδή οι γονείς τηλε-εργάζονται, και επίσης όλοι κάνουν χρήση συσκευών για την εξ αποστάσεως εργασία ή εκπαίδευση, αφ’ ετέρου για να περιοριστεί η ταυτόχρονη χρήση όλων των δικτύων από μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενους κ.ο.κ.

Eφ’ όσον κάποιος συνδέεται στις πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το υπουργείο για την τηλεκπαίδευση, δεν θα υπάρχει χρέωση δεδομένων (data). Υπάρχει επίσης δυνατότητα σύνδεσης στην πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης και μέσω σταθερού τηλεφώνου με αστική χρέωση.

Όπως είπε η υπουργός Παιδείας, τα μέτρα είναι «καθαρά προληπτικού χαρακτήρα», στοχεύουν στη μείωση της κινητικότητας των ενηλίκων και δεν υποδεικνύονται από το επιδημιολογικό φορτίο στις σχολικές μονάδες καθ’ εαυτές, στις οποίες δεν έχει διαπιστωθεί τάση διασποράς του ιού.

Την περασμένη, πρώτη εβδομάδα λειτουργίας της τηλεκπαίδευσης, όλα τα γυμνάσια και λύκεια της επικράτειας προχώρησαν κανονικά σε πλήρες 6ωρο ή 7ωρο πρόγραμμα, κατά περίπτωση.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Άστατος στις περισσότερες περιοχές της χώρας
Επόμενο άρθροΥΠΕΞ: «Πρωτοφανής πρόκληση Ερντογάν η «φιέστα» στα Κατεχόμενα και το προγραμματισμένο «σόου» στα Βαρώσια»