Κορονοϊός – Πέτσας: «Η χαλαρή συμπεριφορά θα οδηγήσει σε καθυστέρηση της οριζόντιας άρσης του lockdown» (video)

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ  και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα (19/11/2020)

Καλό μεσημέρι σε όλες και όλους,

Α. Κορονοϊός

Η Κυβέρνηση εκφράζει τις ευχές της για ταχεία ανάρρωση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου. Όπως ξέρετε, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε το Σάββατο 14 Νοεμβρίου με τον Αρχιεπίσκοπο. Είχαν προηγηθεί τεστ κορονοϊού τα οποία ήταν αρνητικά και για τον Πρωθυπουργό και για τον Αρχιεπίσκοπο. Ο Πρωθυπουργός έκανε ξανά τεστ, το οποίο ήταν επίσης αρνητικό, πριν την αναχώρησή του για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.  Ο έλεγχος του με τεστ είναι συνεχής και ακολουθεί αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Με αυτά τα δεδομένα, η εισήγηση των ειδικών είναι ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος προληπτικής καραντίνας.

Στο μεταξύ, ολόκληρη η Ευρώπη -και όχι μόνο- βρίσκεται αντιμέτωπη με το νέο πιο ισχυρό και πιο επικίνδυνο κύμα κορονοϊού. Σε πολλά κράτη παρά τα περιοριστικά μέτρα οι καμπύλες κρουσμάτων διασωληνομένων και θανάτων αποδεικνύονται άκαμπτες. Σε κάποια  κράτη τα Συστήματα Υγείας φτάνουν στα όριά τους και σε άλλα δηλώνουν το τέλος της αντοχής τους. Στην Ελβετία, για παράδειγμα, οι κλίνες Μ.Ε.Θ. για τον κορονοϊό, έχουν καταληφθεί και η αρμόδια Υπηρεσία της χώρας, με ένα από τα πιο σύγχρονα και ισχυρά Συστήματα Υγείας στον κόσμο, λέει στους πολίτες ότι δεν μπορεί να τους περιθάλψει στις Μ.Ε.Θ. Στη Γερμανία αυστηροποιείται ακόμη περισσότερο το πλαίσιο περιοριστικών μέτρων. Στην Πορτογαλία η Υπουργός Υγείας δηλώνει ότι  το σημερινό επίπεδο διασποράς θα έχει δυσμενείς συνέπειες στο Σύστημα Υγείας.

Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση και στη χώρα μας. Τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ έδειξαν ότι οι δείκτες θετικότητας σε αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, αν αναλογιστούμε ότι είμαστε σε καθεστώς lockdown για εβδομάδες. Αυτό αποδεικνύει ότι οι πολίτες σε πολλές περιοχές επιδεικνύουν πολύ πιο χαλαρή συμπεριφορά από ό,τι επιβάλλουν οι συνθήκες. Η χαλαρή συμπεριφορά, όλων μας, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε καθυστέρηση της οριζόντιας άρσης του lockdown.

Η Κυβέρνηση προκειμένου να περιορίσει τη διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα λαμβάνει πρόσθετα μέτρα:

Πρώτον, αναφορικά με τις χερσαίες πύλες εισόδου, από αύριο στις 6 το πρωί κλείνει το συνοριακό σημείο ελέγχου της Κρυσταλλοπηγής. Στα Βόρεια σύνορά μας θα παραμείνουν ανοιχτές οι πύλες εισόδου της Κακκαβιάς, των Ευζώνων και του Προμαχώνα, ενώ από την Νυμφαία θα διέρχονται μόνο φορτηγά αυτοκίνητα. Όσοι εισέρχονται στην χώρα, εκτός από υποχρεωτική επίδειξη αρνητικού μοριακού τεστ (PCR) 72 ωρών, θα υποβάλλονται και σε rapid test από κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ. Όσοι ανιχνεύονται ως αρνητικοί, θα μπορούν να εισέρχονται στη χώρα και να κατευθύνονται στον προορισμό τους με βάση το PLF που θα έχουν υποβάλει.

Δεύτερον, αναφορικά με το επιδημιολογικό φορτίο στη Βόρεια Ελλάδα, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι τήρησης των μέτρων. Ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει υψηλός στην περιοχή. Για αυτό τον λόγο, ενισχύονται οι δυνάμεις των ελεγκτικών σωμάτων στη Βόρεια Ελλάδα και σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη Δημοτική Αστυνομία αυστηροποιούνται οι έλεγχοι, τόσο στις μετακινήσεις των πολιτών, όσο και στους χώρους εργασίας.

Κάνουμε έκκληση ξανά σε όλους τους πολίτες. Ας τηρήσουμε τα μέτρα, για να μειώσουμε την πίεση στο Σύστημα Υγείας, για να βοηθήσουμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας να σώσουν ζωές. Ας τηρήσουμε τα μέτρα, για να μην καθυστερεί το άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Ας τηρήσουμε τα μέτρα, μένοντας σπίτι, για να μείνουμε ασφαλείς. Και να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι, δυστυχώς, η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες, καθώς τώρα εμφανίζονται τα αποτελέσματα των προηγούμενων εβδομάδων.

Για αυτό, συνεχίζεται η προσθήκη νέων κλινών στις Μ.Ε.Θ., ενώ πάντα υπάρχει ετοιμότητα για επίταξη -εάν χρειαστεί-  κλινών σε ιδιωτικές κλινικές, προσλαμβάνεται πρόσθετο ιατρικό προσωπικό και γίνεται αξιοποίηση διαθέσιμου προσωπικού με ταχεία κατάρτιση για να μπορεί να συνδράμει τους εντατικολόγους μας. Εννοείται ότι σε συνθήκες πολέμου, όπως αυτού που αντιμετωπίζουμε, η χώρα λειτουργεί ως ενιαία υγειονομική Περιφέρεια.

Καταλαβαίνουμε όλοι, ότι υπάρχει κόπωση στην κοινωνία. Τώρα, ωστόσο, -μετά τις καθημερινές ανακοινώσεις για αποτελεσματικά εμβόλια- βλέπουμε μια αχτίδα φωτός. Ξέρουμε ότι θα φτάσει το τέλος αυτής της παγκόσμιας περιπέτειας. Όμως, μέχρι τότε, ας συνεχίσουμε την προσπάθεια. Πολλές φορές είπαμε και τώρα το επαναλαμβάνουμε πιο δυνατά ότι αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε. Ας αποφύγουμε λοιπόν την επικίνδυνη χαλάρωση.

Η χώρα έχει ήδη εξασφαλίσει σημαντικές ποσότητες εμβολίων, το Υπουργείο Υγείας έχει έτοιμο σχέδιο εμβολιασμού του πληθυσμού και η προετοιμασία είναι ήδη εντατική.  Πρώτα απ’ όλα, τα εμβόλια θα χορηγηθούν -όπως έχει δηλώσει ο Πρωθυπουργός- δωρεάν. Σε ό,τι αφορά την οργάνωση του εμβολιασμού θα υπάρξουν 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα που θα  μπορούν να εμβολιάζουν μηνιαίως 2.117.440 πολίτες. Αν έρθουν ταυτόχρονα περισσότερα εμβόλια και χρειαστούν επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα θα γίνει και αυτό. Σε κάθε περίπτωση, ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει από τους υγειονομικούς, θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες (άνω 65 ετών ή με υποκείμενα νοσήματα) και στη συνέχεια ο γενικός πληθυσμός. Οι υγειονομικοί θα εμβολιαστούν σε Κέντρα Υγείας,  Νοσοκομεία και Υγειονομικές Δομές. Οι εργαζόμενοι και οι φιλοξενούμενοι σε οίκους ευγηρίας θα εμβολιαστούν από 65 κινητές μονάδες εντός 10 ημερών. Το προσωπικό και οι κρατούμενοι στα 35 Σωφρονιστικά Καταστήματα θα εμβολιαστούν από υγειονομικό προσωπικό που βρίσκεται κοντά σε αυτά. Οι πρόσφυγες και μετανάστες θα εμβολιαστούν από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό στα 34 Κέντρα Φιλοξενίας στα 6 κέντρα υποδοχής και στα 8 προαναχωρησιακά κέντρα.

Β. Οικονομία

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, η Κυβέρνηση αποδεικνύει στην πράξη, άλλη μια φορά, ότι νοιαζόμαστε και ότι μπορούμε να στηρίξουμε τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας. Σε αυτό το πλαίσιο, σε συνέχεια της πρόσφατης τοποθέτησης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, η Κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα μια νέα δέσμη μέτρων στήριξης της κοινωνίας. Μεταξύ άλλων:

Διπλασιάζεται το ύψος της ενίσχυσης που θα λάβουν, κατά τον μήνα Δεκέμβριο, οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Η ενίσχυση αφορά σε 482.335 ευάλωτους συμπολίτες μας, οι οποίοι ανήκουν σε 256.562 νοικοκυριά.

Χορηγείται έκτακτη και εφάπαξ οικονομική ενίσχυση σε δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους οι οποίοι επλήγησαν από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης λόγω πανδημίας.

Προβλέπεται η δυνατότητα μεταφοράς της ετήσιας κανονικής άδειας των εργαζομένων στο επόμενο έτος, για εργαζομένους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έχουν τεθεί σε αναστολή από το Μάρτιο του 2020 και συνεχίζουν να τελούν σε αναστολή αδιαλείπτως, ή τίθενται σε αναστολή  ανά διαστήματα μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Υπενθυμίζεται ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί τα παρακάτω,  πρόσφατα εξαγγελθέντα μέτρα:

– Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που πλήττονται, δύνανται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας. Συνεπώς, είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά με το διάστημα που τίθενται σε αναστολή. Για αυτό το χρονικό διάστημα, καλύπτονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, αναλογικά, και όλες οι ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού.

– Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας Αρχής, παρέχεται δυνατότητα αναστολής καταβολής του Φ.Π.Α., καθώς και αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών. Για τους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών.

– Συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων. Επιπλέον, δανειολήπτες που πλήττονται, έχουν ήδη αρχίσει να επωφελούνται από τη στήριξη που τους παρέχει το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ».

– Οι επιχειρήσεις που πλήττονται, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα. Το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία που μισθώνουν εργαζόμενοι που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, αλλά και για τη φοιτητική κατοικία που μισθώνουν τα τέκνα τους. Επιπλέον, από τον μήνα Νοέμβριο, για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν αυτά τα ακίνητα, το 1/2 της ζημίας τους θα τους καταβάλλεται άμεσα και απευθείας από το Κράτος.

– Αναστέλλονται κατά 75 ημέρες οι πληρωμές επιταγών, που λήγουν έως 31 Δεκεμβρίου 2020. Το μέτρο αφορά επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αναστολή με κρατική εντολή ή έχουν πληγεί δραστικά από την πανδημία.

– Διευρύνεται, σε σχέση με τους προηγούμενους κύκλους, η λίστα των επιχειρήσεων που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην 4η Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Υπενθυμίζεται ότι το 50% του ποσού της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, με τον όρο η επιχείρηση να διατηρήσει το ίδιο επίπεδο απασχολούμενων μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021.

Τα μέτρα που λαμβάνουμε για τη στήριξη της οικονομίας, σε συνθήκες πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, αναγνωρίζεται ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση από τους ευρωπαίους εταίρους μας.   Συγκεκριμένα, χθες, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 8η Έκθεση Αξιολόγησης στο πλαίσιο της Ενισχυμένης Εποπτείας. Η Έκθεση επιβεβαιώνει ότι η Κυβέρνηση, παρά τις κρίσεις, συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις. Υπογραμμίζει τη συμβολή του συνεκτικού πακέτου μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, συνολικού ύψους 24 δισ. ευρώ για το 2020, στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού, και συγκεκριμένα στη στήριξη του κόσμου της εργασίας, την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και την τόνωση της κοινωνικής συνοχής.

Επιπλέον, η Έκθεση εκτιμά μικρότερη αύξηση της ανεργίας για τη φετινή χρονιά, συγκριτικά με άλλα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη, χάρη στις επιτυχημένες πολιτικές διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης από την Ελληνική Κυβέρνηση. Επιπροσθέτως, στην παραπάνω Έκθεση Αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας επισημαίνεται η επιτυχημένη ενίσχυση του Ταμείου του Κράτους, μέσω εκδόσεων χρέους με ιστορικά χαμηλό κόστος δανεισμού τους τελευταίους μήνες, ενώ δίνεται το «πράσινο φως» για την αποδέσμευση της 4ης δόσης των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs). Πρόκειται για την 3η κατά σειρά δόση που αποδεσμεύεται επί Κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, μέσα σε ένα έτος, ενισχύοντας, συνολικά, το Ταμείο του Κράτους κατά 2,05 δισ. ευρώ.

Οι παραπάνω εξελίξεις αποτυπώνονται στην εμπιστοσύνη, τόσο των αγορών, όσο και των επενδυτών, στην Ελλάδα. Τρανή απόδειξη για αυτό, είναι η συνεχιζόμενη μείωση του κόστους δανεισμού σε ολόκληρο το φάσμα της καμπύλης αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων. Σημειώνεται ότι χθες, εν μέσω κορύφωσης της πανδημίας σε ολόκληρη την υφήλιο και ειδικά στην Ευρώπη, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό, στο 0,6%, ενώ το κόστος δανεισμού στο 5ετές ομόλογο υποχώρησε -για πρώτη φορά στην Ιστορία- κάτω από το μηδενικό επίπεδο, δηλαδή σε αρνητικό επιτόκιο.

Γ. Εθνικά θέματα

Χθες, με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η  Ελλάδα έκανε ένα ακόμη σημαντικό βήμα στα πλαίσιο της ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής που αναπτύσσει, αποδεικνύοντας ότι ήδη αποτελεί δύναμη σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο.  Αλλά και χτίζοντας ταυτόχρονα ισχυρές στρατηγικές συμμαχίες που υπηρετούν τη θέση της και τα εθνικά μας συμφέροντα.

Με την Κοινή Δήλωση των δύο Κυβερνήσεων, καθώς και την υπογραφή της Κοινής Διακήρυξης Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης αλλά και της διμερούς Συμφωνίας στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας, η Ελλάδα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διαμορφώνουν ένα πλαίσιο στρατηγικής συμμαχίας η οποία εκτείνεται όχι μόνο στους τομείς της οικονομικής συνεργασίας, αλλά και στους τομείς της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής.

Όπως υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, διαμορφώνεται ένας ξεκάθαρος οδικός χάρτης που οδηγεί τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ακόμη πιο κοντά. Ταυτόχρονα η αναβάθμιση και εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας-ΗΑΕ δίνει νέα προοπτική στην ενδυνάμωση των περιφερειακών σχημάτων πολυμερούς συνεργασίας που κινούνται στον ίδιο στρατηγικό άξονα, πάντοτε με γνώμονα την εμπέδωση κλίματος σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.

Δ. Πρόγραμμα Πρωθυπουργού

Νωρίτερα σήμερα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε τηλεδιάσκεψη για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης τόνισε: «Το σχέδιο αυτό, υπηρετεί δύο κατευθύνσεις: Απαντά στα τρέχοντα ζητούμενα της συγκυρίας με κυρίαρχη την προστασία και την τόνωση της απασχόλησης, αλλά ταυτόχρονα είναι και μία ευκαιρία για μια ριζική μεταστροφή της εθνικής οικονομίας προς ένα αναπτυξιακό μοντέλο εξωστρεφές, καινοτόμο, το οποίο θα σηματοδοτεί επί της ουσίας την Ελλάδα του μέλλοντος».

Και συνέχισε λέγοντας ότι «Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για τα συγκεκριμένα ποσά που αφορούν στο Ταμείο Ανάκαμψης:  72 δισ. συνολικά θα εισρεύσουν στη χώρα από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία για την επόμενη επταετία, 32 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και περίπου 40 δισ. από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, τα οποία θα διατεθούν μέσα από δράσεις του ΕΣΠΑ και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για την επόμενη εξαετία». Ένα Ταμείο Ανάκαμψης που «καταρρίπτει ένα ταμπού-το ταμπού της κοινής έκδοσης χρέους, μεταβιβάζοντας πόρους στα μέλη που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Σηματοδοτεί, κατά συνέπεια, μία ιστορική στιγμή στην πορεία της Ένωσης».

Στις 12:30 ο Πρωθυπουργός συνομίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων ενημερώσεων. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας, «θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σε φυσιολογικούς ρυθμούς μόνο όταν θα είμαστε απολύτως σίγουροι ότι έχει μειωθεί σημαντικά η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Στις 7 το απόγευμα, ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με θέμα την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας, με τη συνήθη ηλεκτρονική διαδικασία υποβολής που είχαμε καθιερώσει κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας. Τις ερωτήσεις θα συντονίζει ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού κ. Γιώργος Ευθυμίου, τηρώντας αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, η Τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, σχολιάζοντας τις σημερινές ανακοινώσεις των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, είπε πως «σήμερα ντράπηκε και η ντροπή!». Τι απαντάτε επ’ αυτού;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Η κυρία Αχτσιόγλου, ούσα Τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, θα έπρεπε να γνωρίζει ότι η φετινή συγκυρία είναι τελείως διαφορετική απ’ αυτές των προηγούμενων ετών. Και επειδή διάβασα τη δήλωσή της και χρησιμοποιεί άστοχα τη λέξη «μέρισμα», θα πρέπει να βάλουμε ένα πλαίσιο, ώστε να καταλαβαίνουν οι πολίτες, για τι πράγμα μιλάμε. Μέρισμα υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια, όταν παρουσιαζόταν υπεραπόδοση, ή, τέλος πάντων, ένα καλύτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, ένα μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα από αυτό που είχε τεθεί στη χώρα μας με βάση τη Συμφωνία που είχε κάνει με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Φέτος δεν μιλάμε για πλεονάσματα. Φέτος μιλάμε για ελλείμματα, τα οποία δημιουργούνται από την ανάγκη παντού, στην Ευρώπη και σ’ όλο τον κόσμο, το Κράτος να είναι δίπλα στους πολίτες στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, προκειμένου να τους στηρίξει για ν’ αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας. Ήδη από τον Μάρτιο-Απρίλιο διοχετεύουμε συνεχώς πόρους στην οικονομία, για ν’ αντέξει το κύμα της πανδημίας. Μιλάμε για 24 δισ. ευρώ. Και αυτά τα 24 δισ. ευρώ, ήμαστε σε θέση να τα δώσουμε στην πραγματική οικονομία, να υποστηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, γιατί υπάρχει εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. Εμπιστοσύνη που δεν υπήρχε πριν. Αυτή η εμπιστοσύνη επιτρέπει να δανειζόμαστε με χαμηλά επιτόκια για να έχουμε ικανό απόθεμα στο Ταμείο του Κράτους, προκειμένου να συνεχίσουμε για όσο χρειαστεί, να στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

ΑΙΜ. ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Θα συμπεριλιφθούν στην έκτακτη ενίσχυση γιατροί και νοσηλευτές του Ε.Σ.Υ. ή ετοιμάζει κάποιο άλλο μέτρο επιβράβευσης για την προσφορά τους, η Κυβέρνηση;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Ήδη, από το πρώτο κύμα της πανδημίας, εμπράκτως, η Κυβέρνηση είχε δείξει ότι είναι δίπλα και στηρίζει το υγειονομικό προσωπικό της χώρας, δίνοντας και έκτακτη ενίσχυση. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο άλλο πλάνο στο τραπέζι.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Υπουργέ, τα διαθέσιμα δεδομένα για τη Θεσσαλονίκη, δείχνουν κάποια διαφοροποίηση αναφορικά με την επίπτωση της λειτουργίας των σχολείων στη διασπορά του ιού;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όχι, δεν υπάρχουν τέτοιου είδους στοιχεία αυτή τη στιγμή. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι φαίνεται να υπάρχει μια πτώση στο επίπεδο μετάδοσης του ιού, στο Rt, αλλά δεν είναι τόσο γρήγορη, όσο θα επιθυμούσαμε. Γι’ αυτό και τα κρούσματα, όπως βλέπουμε, εξακολουθούν να είναι υψηλά, όπως για παράδειγμα χθες στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Έχει πολύ μεγάλη σημασία, όσοι τηρούν τα μέτρα, να μη νοιώθουν κορόιδα, ώστε να συνεχίσουν να τα τηρούν. Γι’ αυτό τον λόγο αυξάνουμε τους ελέγχους στην περιοχή, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τη Δημοτική Αστυνομία και τ’ άλλα ελεγκτικά σώματα, ώστε να ελέγξουμε και τους χώρους εργασίας, που φαίνεται να σχετίζονται με κάποια μετάδοση του ιού, αλλά και τις άσκοπες μετακινήσεις των πολιτών, ενδεχομένως και μεταξύ σπιτιών. Αυτό απαγορεύεται. Πρέπει όλοι να είμαστε υπεύθυνοι. Έχει πολύ μεγάλη σημασία, μην κακοποιούμε την έννοια της ατομικής ευθύνης. Ας τηρήσουμε τα μέτρα, να τελειώσει το lockdown στην ώρα του και να μπορέσουμε να επανεκκινήσουμε την οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα, χωρίς να μπούμε σε κίνδυνο.

Γ. ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ: Σήμερα οι κύριοι Σταϊκούρας και Βρούτσης ανακοίνωσαν την ενίσχυση των δικαιούχων του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ενόψει Χριστουγέννων. Κλείνει εκεί ο γύρος ενίσχυσης, ή έχουν να περιμένουν κάτι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Μένουμε στις σημερινές ανακοινώσεις των δύο Υπουργών.

ΜΑΡΙΝΑ ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, δεδομένης της κατάστασης και των νέων μέτρων, που ανακοινώθηκαν για τη Βόρεια Ελλάδα, να περιμένουμε παράταση των περιορισμών, όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας, από τις αρχές του επόμενου μήνα; Επίσης, επιβεβαιώνετε ότι υπάρχει σχέδιο για διακομιδές ασθενών με τρένα από Θεσσαλονίκη σε Αθήνα;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Θα ξεκινήσω από το δεύτερο. Έχω πει και στην εισαγωγική τοποθέτηση, έχει πει και ο Υπουργός Υγείας κατ’ επανάληψη το τελευταίο διάστημα, ότι οι συνθήκες που αντιμετωπίζουμε είναι συνθήκες πολέμου. Και γι’ αυτό δεν υπάρχουν διαφορετικοί χειρισμοί, μεταξύ των διαφόρων Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας. Αντιμετωπίζουμε τη χώρα σαν μία Υγειονομική Περιφέρεια. Επομένως, ενισχύουμε σε τοπικό επίπεδο τις κλίνες Μ.Ε.Θ. και εξασφαλίζουμε οποιαδήποτε περαιτέρω ενίσχυση χρειάζεται από τον ιδιωτικό τομέα. Θα μεταφέρουμε, εάν χρειαστεί, ασθενείς και θα κάνουμε οτιδήποτε χρειαστεί, προκειμένου σε όλη την Επικράτεια να κερδηθεί η μάχη.

Μ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Δεδομένης της κατάστασης και των νέων μέτρων, που ανακοινώθηκαν για τη Βόρειο Ελλάδα, να περιμένουμε παράταση των περιορισμών, όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας από τις αρχές του επόμενου μήνα;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Αυτό θα το κρίνει το επιδημιολογικό φορτίο και η εισήγηση των Ειδικών. Εάν έχουμε μια γρήγορη αποκλιμάκωση του επιδημιολογικού φορτίου, τότε θα προχωρήσουμε όπως έχει ο σχεδιασμός. Αν συνεχίζουμε να βλέπουμε μια εικόνα, όπως αυτή που είδαμε τις τελευταίες ημέρες, είναι προφανές ότι το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για να πέσει το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μπορεί να είναι μεγαλύτερο. Αλλά δεν είμαστε σε θέση, αυτή τη στιγμή, να το αξιολογήσουμε. Το αξιολογούμε συνεχώς κάθε μέρα και βδομάδα-βδομάδα και όταν θα έχουμε οριστικά κάποια πιο χειροπιαστά στοιχεία στα χέρια μας, θα ανακοινώσουμε το σχέδιό μας για τη σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Με βάση τη μέχρι στιγμής επιδημιολογική πορεία, μήπως πρέπει να αποδεχθούμε ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσει το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και κοινωνίας την 1η Δεκεμβρίου; Και με δεδομένο τον αριθμό ιεραρχών που ασθενούν είναι ρεαλιστικό να λέμε ότι μπορούμε να κάνουμε Χριστούγεννα με ανοιχτές τις εκκλησίες;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Είναι πολύ μακριά ακόμη τα Χριστούγεννα. Έχουμε αρκετό χρόνο μπροστά μας. Σκοπός είναι να λειτουργήσει η αγορά μέσα στον Δεκέμβριο και να κάνουμε Χριστούγεννα όσο πιο κοντά στην κανονικότητα γίνεται. Αυτό που, όμως, έχει σημασία είναι να αξιολογούμε συνεχώς τα μέτρα και να τα τηρούμε. Αν τηρούμε τα μέτρα δεν χρειάζεται να παίρνουμε πρόσθετα, ούτε να παρατείνουμε αδικαιολόγητα το lockdown. Ας τηρήσουμε, λοιπόν, τα μέτρα, ας δούμε πώς θα πάει το επιδημιολογικό φορτίο τις επόμενες ημέρες και με βάση την εισήγηση των Ειδικών θα σας ανακοινώσουμε το χρονοδιάγραμμα. Δεν είναι της στιγμής να μιλάμε συνεχώς για το χρονοδιάγραμμα ανοίγματος, όταν αντιμετωπίζουμε αυτό τον πόλεμο που έχουμε μπροστά μας.

ΦΙΛ. ΠΑΝΤΑΖΗΣ: Πριν από λίγο ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Αλέξης Τσίπρας, με ανάρτησή του στο Facebook, κατηγόρησε την Κυβέρνηση και ειδικότερα τον Πρωθυπουργό και την Υπουργό Παιδείας για φιάσκο ως προς την πολυδιαφημισμένη τηλεκπαίδευση. Έχετε κάποιο σχόλιο;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Συνεχώς, απ’ όλες τις τοποθετήσεις του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, φαίνεται μια αγωνία να επενδύσει σε μια καταστροφή. Να καταρρεύσει το Σύστημα Υγείας για να κερδίσει μικροπολιτικά οφέλη, αδιαφορώντας για τον πόνο των ανθρώπων. Να καταρρεύσει το σύστημα της τηλεκπαίδευσης, αδιαφορώντας για το αν θα μείνουν πίσω οι μαθητές μας. Να καταρρεύσει το ένα, να καταρρεύσει το άλλο. Μια εποικοδομητική πρόταση δεν έχουμε δει από την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Και γι’ αυτό τον λόγο περιθωριοποιείται συνεχώς στη συνείδηση των πολιτών. Αυτό που έχει σημασία, όμως, να ξέρουν οι πολίτες είναι ότι αυτό που κάνει σήμερα η Ελλάδα με την τηλεκπαίδευση είναι κάτι που δεν το κάνουν πολλές χώρες. Είναι μια τιτάνια προσπάθεια που έχει πολλά θετικά αποτελέσματα. Κατ’ αρχάς, διατηρεί σε επαφή τον μαθητή με τον δάσκαλό του και με τους συμμαθητές του. Δεύτερον, εξοικειώνει τα παιδιά μας με νέες τεχνολογίες και τρίτον έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να δώσει το υπόβαθρο, για να ξαναπιάσουν οι μαθητές το νήμα των μαθημάτων τους χωρίς να υπάρχει πολύ μεγάλο διάστημα απουσίας από την εκπαίδευση. Αυτά τα αγνοεί ο κ. Τσίπρας όταν επενδύει στην καταστροφολογία. Και ορισμένα αριθμητικά στοιχεία αποδεικνύουν πόσο μεγάλο είναι αυτό το έργο και πόσο τιτάνια είναι η προσπάθεια όλων, μαθητών και εκπαιδευτικών, στους οποίους θα μπορούσαμε να πούμε ένα ευχαριστώ αντί να επενδύουμε συνέχεια στην καταστροφολογία. Να σας πω κάποια νούμερα ενδεικτικά: Χθες, για παράδειγμα, είχαμε στα Δημοτικά και στα Νηπιαγωγεία της χώρας περισσότερα από 47.000 τμήματα. Πάνω από 700.000 μαθητές περίπου αντιστοιχούν σε αυτά τα τμήματα. Είχαμε σήμερα το πρωί 36.000 τμήματα Γυμνασίου και Λυκείου, χωρίς προβλήματα. Τα όποια προβλήματα υπάρχουν σε πλατφόρμες αυτής της μορφής αντιμετωπίζονται καθημερινά και επιλύονται. Πρέπει όλοι να έχουμε στο μυαλό μας τον στόχο: Να προσφέρουμε τις υπηρεσίες που πρέπει στους μαθητές μας, με τον τρόπο που πρέπει. Ας κοιτάμε, λοιπόν, να βελτιώνουμε το σύστημα, παρά να επενδύουμε συνεχώς στην καταστροφή.

Γ. ΧΡΙΣΤΑΚΟΣ: Με αφορμή δημόσιες δηλώσεις συναρμόδιων Υπουργών ότι θα αρθούν τα απαγορευτικά της καραντίνας σταδιακά από τον Δεκέμβριο, σε αυτό το πλαίσιο συζητείται να λειτουργήσουν καταστήματα, αλλά και εστιατόρια πριν από τα Χριστούγεννα; Με δεδομένη αυτή τη δραματική εικόνα που υπάρχει σήμερα, υπάρχει κάποιο επιστημονικό δεδομένο που να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι σε μόλις τρεις εβδομάδες από τώρα είναι εφικτό να βγει ο κόσμος έξω να ψωνίσει και να καθίσει στα εστιατόρια;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Έχω απαντήσει στις προηγούμενες ανάλογες ερωτήσεις για το χρονοδιάγραμμα. Πηγαίνουμε σταδιακά, βλέπουμε πώς εξελίσσεται το επιδημιολογικό φορτίο, ακούμε τις εισηγήσεις των Ειδικών και θα ανακοινώσουμε το σχέδιό μας. Σκοπός είναι φυσικά να βγούμε από το καθεστώς της καραντίνας, όχι να μείνουμε αιωνίως σε αυτό. Αν ήταν αυτός ο σκοπός δεν θα συζητάγαμε. Αλλά θα είχαμε επιφέρει ένα τεράστιο πλήγμα στην οικονομική και στην κοινωνική δραστηριότητα, το οποίο δεν θα δικαιολογούσε η κατάσταση. Ας τηρήσουμε -επαναλαμβάνω- τα μέτρα και αν τηρήσουμε τα μέτρα θα είναι πιο κοντά, ορατό το ενδεχόμενο να βγούμε από αυτή την κατάσταση.

ΣΩΤ. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ: Τόσο εσείς, όσο και άλλα στελέχη της Κυβέρνησης εξέφρασαν χθες μια νότα αισιοδοξίας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας. Όμως, μέσα σε λίγες ώρες η εικόνα άλλαξε και πριν από λίγο ανακοινώσατε νέα μέτρα. Τι έφταιξε; Δεν εκτιμήθηκε σωστά η κατάσταση; Φταίει μόνο η χαλαρότητα που επιδεικνύουν οι πολίτες;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Βλέπω ότι υπάρχει μια επιμονή στα θέματα του χρονοδιαγράμματος. Επαναλαμβάνω ότι είναι άκαιρη η συζήτηση για το χρονοδιάγραμμα όταν αντιμετωπίζουμε αυτό τον πόλεμο που έχουμε μπροστά μας. Επίσης, όταν θέλουμε να εκπαιδεύσουμε την κοινωνία στο τι θα αντιμετωπίσει και να δίνουμε στον καθένα από μας τη δυνατότητα να προγραμματίσει την οικονομική και την κοινωνική του ζωή, οφείλουμε να δίνουμε ένα πεδίο ορατότητας. Στόχος είναι να ανοίξει η οικονομία και η κοινωνία. Πότε; Αυτό θα το κρίνει το επιδημιολογικό φορτίο. Όταν θα έρθει αυτή η ώρα, θα κάνουμε ανακοινώσεις.

ΑΓΓ. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Το εμβόλιο θα διατίθεται δωρεάν μόνο για τον πρώτο χρόνο; Και αν ναι, ποιο θα είναι το κόστος ανά δόση για τους πολίτες;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν θα υπάρχει κόστος για το εμβόλιο. Έχουμε πει -το έχει τονίσει ο Πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή- ότι το εμβόλιο για τον κορονοϊό θα είναι δωρεάν.

ΑΓΓ. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Δεδομένης της πίεσης στις Μ.Ε.Θ., υπάρχει περιθώριο λύσης πλωτών νοσοκομείων, όπως στις Η.Π.Α. και αλλού, μέσω αναμόρφωσης κρουαζιερόπλοιων ή άλλων επιβατηγών πλοίων;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Το σχέδιο που έχουμε έχει διάφορους άξονες. Αναπτύσσεται από τον Μάρτιο. Σε αυτή τη φάση, δεν υπάρχει τέτοιου είδους σχέδιο. Υπάρχουν άλλα ζητήματα πριν από αυτό, όπως έχουμε πει πολλές φορές: Να αυξάνουμε τον παρονομαστή, δηλαδή τις κλίνες Μ.Ε.Θ. στο δημόσιο Σύστημα Υγείας και να συνεργαζόμαστε με τον ιδιωτικό τομέα. Ενδεχομένως να επιτάξουμε, εάν χρειαστεί, κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα. Υπάρχει και το κομμάτι του Στρατού που μπορεί να συνδράμει. Θα κάνουμε γενικά ό,τι χρειαστεί για να αντιμετωπιστεί η πίεση στο Σύστημα Υγείας. Αυτό είναι ένα ζήτημα. Το άλλο ζήτημα είναι φυσικά να σταματήσει η διασπορά στην κοινότητα, γιατί αν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς, όσες κλίνες και να έχει ένα  Σύστημα Υγείας γενικά στον κόσμο -όπως αποδείχθηκε στην περίπτωση της Ελβετίας- δεν θα είναι ποτέ αρκετές.

ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Θα μπορούσατε να μας ενημερώσετε για τη στρατηγική που ακολουθούσατε έως και σήμερα, σε ό,τι αφορά στα τεστ που διενεργούνταν σε όλους όσοι διέρχονταν, σε τακτική βάση, από τις βόρειες πύλες εισόδου της χώρας; Ποια η συχνότητα των τεστ και κατά πόσο έχετε προς δημοσιοποίηση στατιστικά στοιχεία επί των αποτελεσμάτων αυτών;

ΕΛ. ΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Τα rapid test γίνονται μόνο στα χερσαία σύνορα ή και στα αεροδρόμια;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Θα γίνονται στα χερσαία σύνορα. Στα χερσαία σύνορα  μέχρι και σήμερα γινόντουσαν δειγματοληπτικά τεστ με βάση τον αλγόριθμο που είχαν αναπτύξει οι ειδικοί μας. Δειγματοληπτικά μεν, σε μεγάλη έκταση δε. Ήταν περίπου δύο στους τρεις αυτοί που καλύπτονταν από τα δειγματοληπτικά τεστ που κάναμε. Αλλά, αυτή τη στιγμή, προχωράμε στο 100%. Θα καλύψουμε, δηλαδή, οποιονδήποτε εισέρχεται από τα χερσαία σύνορα, με rapid test, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα διασποράς στην κοινότητα από τα χερσαία μας σύνορα. Δεν υπάρχει λόγος, αυτή τη στιγμή, να το επεκτείνουμε αυτό στα αεροδρόμιά μας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας.

ΕΛ. ΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Ποια είναι η απάντηση της Κυβέρνησης στην Έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, που δημοσιεύτηκε σήμερα, για τις «απάνθρωπες συνθήκες κράτησης» μεταναστών οικογενειών και παιδιών στα Κέντρα Κράτησης; Τι προτίθεται να κάνει η Κυβέρνηση για τη βελτίωσή τους;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Οι συνθήκες στην Ελλάδα έχουν βελτιωθεί πάρα πολύ το τελευταίο διάστημα. Ιδίως μετά τον Φεβρουάριο, έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε πάρα πολύ τις εισροές στα σύνορά μας. Έχει αποσυμφορηθεί σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό η πίεση που υπήρχε στα νησιά μας, με τη μεταφορά χιλιάδων ανθρώπων στο εσωτερικό ή στον τελικό τους προορισμό, μετά την απόδοση σε αυτούς του καθεστώτος της προστασίας που προβλέπεται από τις διεθνείς συνθήκες. Επομένως, αυτή τη στιγμή, είναι πολύ καλύτερες οι συνθήκες. Δείξαμε ότι μπορούμε να λειτουργούμε, παρά την πολύ μεγάλη πίεση, με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

ΝΤ. ΟΣΤΖΑΝ: Κύριε Εκπρόσωπε, η «κόκκινη» γραμμή μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, λειτουργεί αυτή τη στιγμή; Και γενικώς, σε ποιο σημείο είμαστε στις επαφές; Και δεύτερον, σχετικά με τα τελευταία δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο, μήπως η Ελλάδα θα αγοράσει 24 μαχητικά αεροσκάφη F-35;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Επικοινωνία μεταξύ των δύο χωρών, όπως ξέρετε, υπήρξε το τελευταίο διάστημα και σε ανώτερο επίπεδο. Ο κ. Τσαβούσογλου τηλεφώνησε στον κ. Δένδια. Οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών συνομίλησαν. Η προϋπόθεση για επανέναρξη διερευνητικών επαφών είναι ξεκάθαρη: Θα πρέπει να σταματήσουν οι προκλητικές ενέργειες. Δυστυχώς, αντ΄ αυτού, είδαμε και παράταση παράνομων Navtex ή έκδοση καινούργιων παράνομων Navtex και είδαμε και την προκλητική επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα Κατεχόμενα, στην περιοχή των Βαρωσίων. Όλα αυτά αξιολογούνται και φυσικά σε αυτό το κλίμα δεν μπορεί να υπάρξει επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. Από εκεί και πέρα, έχουμε μπροστά μας ένα πολύ σημαντικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο, όπου η Ευρώπη θα κληθεί ξανά ενωμένη να έχει μια απάντηση, σε σχέση με την πρόοδο ή την οπισθοχώρηση που υπήρξε, ανάμεσα στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 2ας Οκτωβρίου και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, προκειμένου να αποφασίσει εάν ήρθε η ώρα να επιβάλει κυρώσεις στη γειτονική χώρα.

Όσον αφορά τα θέματα των εξοπλιστικών προγραμμάτων, έχει πει ο Πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη ότι υπάρχει ένα τρίπτυχο ενίσχυσης της αποτρεπτικής μας δύναμης: Εξοπλιστικά προγράμματα, ενίσχυση του προσωπικού και ανακατανομή, όσον αφορά τη θητεία. Στο πλαίσιο αυτό, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να έχουμε την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των χρημάτων των φορολογουμένων, για να ενισχύσουμε την αποτρεπτική δυνατότητα της χώρας.

ΔΗΜ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Με δεδομένο ότι η Σύνοδος της 8ης Δεκεμβρίου πλησιάζει, έχει η χώρα μας σχηματίσει πλαίσιο κυρώσεων που θα ζητήσει για την Τουρκία; Υπάρχει ο κατάλογος ή θεωρούμε ότι η κατάσταση έχει αποκλιμακωθεί;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Από την προηγούμενη απάντησή μου φαίνεται ότι δεν θεωρούμε, σε καμία περίπτωση, ότι υπάρχει αποκλιμάκωση. Όσον αφορά το θέμα των ενδεχόμενων κυρώσεων, υπάρχει ένας κατάλογος από τον κ. Μπορέλ. Σήμερα, συνεδριάζει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. με τηλεδιάσκεψη. Οπότε, θα περιμένουμε  να δούμε πώς προετοιμάζεται η επόμενη Σύνοδος Κορυφής, μετά από αυτό το Συμβούλιο.

Κ. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πότε θα ανακοινωθεί το τελικό πόρισμα της Επιτροπής Πισσαρίδη; Θα προηγηθεί διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα για το αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Σήμερα έγινε μια πρώτη συζήτηση για το Ταμείο Ανάκαμψης. Η ελληνική πλευρά έχει λάβει υπόψη για τη διαμόρφωση του σχεδίου της και τις προτάσεις του κ. Πισσαρίδη και της ομάδας του. Την επόμενη εβδομάδα θα περιμένετε τις οριστικές ανακοινώσεις από τον κ. Πισσαρίδη.

ΣΤ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, πόσο σας ανησυχεί το βέτο Ουγγαρίας-Πολωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης; Υπάρχει κίνδυνος να πάει πίσω όλη η διαδικασία και να καθυστερήσει η εκταμίευση;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Είναι ένα ζήτημα πάρα πολύ σημαντικό για όλες τις χώρες της Ε.Ε., όχι μόνο για την Ελλάδα, η οποία θα επωφεληθεί σημαντικά από το Ταμείο Ανάκαμψης. Και είναι τόσο σημαντικό, ώστε υπάρχει συζήτηση για το ενδεχόμενο να έχουμε και σήμερα το απόγευμα μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των ηγετών.

ΣΤ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: Είναι προγραμματισμένη κάποια επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον νέο Πρόεδρο των Η.Π.Α.;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Αυτή τη στιγμή, όχι. Δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο. Όταν θα υπάρχει, ειδικά για τόσο σημαντικές επικοινωνίες, φυσικά θα ενημερωθείτε.

ΕΙΡ. ΜΠΕΛΛΑ: Αντέχει η οικονομία εναλλασσόμενα lockdown;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Η οικονομία αντέχει όσο υπάρχει εμπιστοσύνη. Επομένως, δεν είναι το θέμα αν θα υπάρχει ένα ή περισσότερα lockdown. Σημασία έχει να τηρήσουμε τα μέτρα για να μην έχουμε περισσότερα lockdown. Σημασία έχει να αντιμετωπίσουμε γρήγορα την υγειονομική κρίση, να μη σερνόμαστε, ώστε να λειτουργεί -φυσικά με κανόνες και με προϋποθέσεις- η οικονομία. Μέχρι στιγμής, το σχέδιο, το οποίο υλοποιούμε εδώ και πολλούς μήνες, φαίνεται να τυγχάνει της εμπιστοσύνης και των αγορών και των επενδυτών. Και έτσι θα συνεχίσουμε, με σύνεση, αλλά πάντα με κοινωνική αλληλεγγύη να στηρίζουμε όσους πλήττονται από την πανδημία.

Π. ΤΟΥΜΑΣΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχει περίπτωση να δούμε την άρση των μέτρων να εφαρμόζεται σε διαφορετικούς χρόνους, ανάλογα με την κατάσταση που βρίσκεται κάθε Περιφέρεια; Για παράδειγμα, να ανοίξουν νωρίτερα οι περιοχές που βρίσκονται σε καλύτερο επίπεδο;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Αυτή τη στιγμή, δεν μπορώ να πω αποσπασματικά για πτυχές του σχεδίου ανοίγματος της οικονομίας μετά από αυτό το lockdown. Θα περιμένουμε να δούμε πώς εξελίσσεται το επιδημιολογικό φορτίο και όταν θα είμαστε έτοιμοι, θα κάνουμε συνολικές ανακοινώσεις.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Προηγούμενο άρθροΘεοδωρικάκος για lockdown: «Λάθος να μιλάμε για τα Χριστούγεννα – Το Πάσχα το κάναμε κλεισμένοι στα σπίτια μας»
Επόμενο άρθροΥπ. Υγείας – Προχώρησε στην επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη