“Μίνι θερμό επεισόδιο ετοιμάζει ο Ερντογάν – Σε υψηλή επιφυλακή οι ελληνικές Ε.Δ.”

Ο Τζό Μπάϊντεν είναι ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ και θα διαδεχθεί τον Ντόναλντ Τράμπ επισήμως στις 20 Ιανουαρίου 2021. Ο νέος Πρόεδρος καλείται να διαχειριστεί έξυπνα και αποτελεσματικά τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία ούτως ώστε να μην ενισχύσει τις σχέσεις της τελευταίας με την Μόσχα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε εξασφαλίσει τα τελευταία χρόνια μια ισχυρή δικλείδα ασφαλείας λόγω των εξαιρετικά καλών σχέσεων με τον απερχόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντοναλντ Τράμπ και γι’ αυτό ενεργούσε κατ’αυτόν τον παράδοξο τρόπο όλα αυτά τα χρόνια. Με την αποχώρηση του Τράμπ από την Προεδρία η δικλείδα ασφαλείας παύει να ισχύει.

Με την Προεδρία Μπάιντεν είναι σίγουρο ότι μακροπρόθεσμα οι σχέσεις με την Τουρκία θα επηρεαστούν από δύο διαφορετικές σχολές κρούσης. Καταρχάς η ομάδα Εξωτερικής πολιτικής του νέου Προέδρου λέει πως οι ΗΠΑ θα επιχειρήσουν υπο τον νέο Πρόεδρο να βελτιώσουν την θέση- ισχύ τους στον κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι η Εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ θα βασίζεται περισσότερο σε «αξίες» όπως τα θεμελιώδη δικαιώματα και η δημοκρατία αξίες αντίθετες με την πολιτική Ερντογάν.

Η Τουρκία βλέπει πως ο χρόνος της τελειώνει και έχει δύο επιλογές: Συστράτευση και συμπόρευση με τα Ευρωπαϊκά ιδεώδη που σημαίνει καλή γειτονία με την ΕΕ ή ένα μίνι θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα και πλήρη εξαφάνιση του Ερντογάν και της Τουρκίας από την Διεθνή σκακιέρα. Ο Νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ είναι προφανές ότι θα ενισχύσει τον ρόλο του State Department αλλά και του Πενταγώνου.

Επίσης θα ισχυροποιήσει τους δεσμούς με το ΝΑΤΟ και τους διατλαντικούς δεσμούς. Ο Ερντογάν θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει την εξωτερική του πολιτική και να επιστρέψει στην φιλοευρωπαϊκή πορεία – πολιτική της Τουρκίας αφήνοντας μια για πάντα τα ανεφάρμοστα για την εποχή σχέδια περι αυτοκρατοριών.
Αυτό αποτελεί μεγάλο πονοκέφαλο για τον ίδιο τον Τούρκο Πρόεδρο που πρέπει να κάνει στροφή 180ο στην πολιτική του.
Τέλος η Ελλάδα λόγω των στενών δεσμών πια με την Δύση θα αποτελέσει έδαφος επενδύσεων – επενδυτικό κόμβο για την ΝΑ Μεσόγειο και την ΕΕ αρκεί να υπάρχει εσωτερική σύμπνοια απόψεων. Η εκλογή Μπάιντεν είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα να «ξανασυστηθεί» στον Παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη.

Νικόλαος Ε. Μόσχος
Διεθνολόγος – Γεωγράφος

Προηγούμενο άρθροΜόσιαλος για εμβόλιο Οξφόρδης: “Μπορεί να έχει μέχρι και 90% αποτελεσματικότητα – Τα επόμενα βήματα”
Επόμενο άρθροΘετικός στον κορονοϊό ο Γιάννης Πλακιωτάκης