Να καταγγέλλουν την κακοποίησή τους στις αστυνομικές αρχές καλεί το υπ. Προστασίας του Πολίτη τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας – Τα μηνύματα της πολιτικής ηγεσίας

«Η βία κατά των γυναικών χρειάζεται, σταθερά και συστηματικά, να μείνει πίσω μας. Σαν ένα παλιό σημάδι πολιτισμικής προϊστορίας, όπως η δουλεία. Εργαζόμαστε γι’ αυτό όλο το χρόνο, κάθε μέρα. Το πιο βασικό, όμως, είναι το σπίτι και το σχολείο. Ώστε με τον καιρό να μην περνάει από το μυαλό αυτό το έγκλημα». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με την ευκαιρία της χθεσινής Παγκόσμιας Ημέρας Εξάλειψης της Βίας Κατά των Γυναικών.

«Η κρίση της πανδημίας του COVID -19 επιδείνωσε και μια άλλου είδους πανδημία που εξακολουθεί να μαστίζει την ανθρωπότητα: Η βία κατά των γυναικών παραμένει η πιο επίμονη, διαδεδομένη και καταστροφική μορφή παραβίασης των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων . Σε παγκόσμια κλίμακα περισσότερες από 1 στις 3 γυναίκες έχουν βιώσει σωματική, ψυχολογική ή και σεξουαλική βία από το στενό και όχι μόνο περιβάλλον τους κάποια στιγμή στη ζωή τους. Δικαίως λοιπόν χαρακτηρίζεται ως πανδημία του 21ου αιώνα». Τη δήλωση αυτή έκανε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου και πρόσθεσε:

«Αν αναλογιστούμε την πρόοδο η οποία έχει συντελεστεί μέσα από την αντιμετώπιση πλήθους προκλήσεων για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη βελτίωση του επιπέδου της κοινωνικής ευημερίας, έχει έρθει η ώρα όλοι μαζί να πάρουμε θέσεις μάχης ενάντια σε αυτό το διαρκή κίνδυνο που αναμφίβολα απειλεί το κύτταρο της κοινωνικής συνοχής που δεν είναι άλλο από την ίδια την οικογένεια. Η Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των γυναικών αποτελεί μια ευκαιρία ώστε όλοι μαζί, Πολιτεία και Κοινωνία, να αθροίσουμε εκ νέου τις δυνάμεις μας και να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειές εξάλειψης του απαράδεκτου αυτού κοινωνικού φαινομένου που εξακολουθεί να αμαυρώνει τη σπουδαία πρόοδο που η ανθρωπότητα έχει επιτύχει».

Οι δράσεις του υπουργείου

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, συμμετέχοντας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και θέλοντας να ευαισθητοποιήσει και να αφυπνίσει τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, έχει δημιουργήσει την επικοινωνιακή καμπάνια «ΕΧΕΙΣ ΦΩΝΗ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ», καλώντας τα θύματα να καταγγέλλουν την κακοποίησή τους στις αστυνομικές υπηρεσίες.

Το υπουργείο συμμετείχε στη διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, το απόγευμα της Τετάρτης, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στη διάρκεια της συζήτησης η καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Βασιλική Αρτινοπούλου παρουσίασε συνοπτικά τα αποτελέσματα της έρευνας που εκπόνησε το ΚΕΜΕΑ και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε συνεργασία με ερευνήτριες του βρετανικού πανεπιστημίου Huddersfield για τους δείκτες της ενδοοικογενειακής κακοποίησης, κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της πανδημίας. Επίσης, η αστυνόμος Γεωργία Πασσά, Προϊσταμένη του Τμήματος Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας του Αρχηγείου της ΕΛ. ΑΣ. έκανε έναν μικρό απολογισμό του ενός έτους λειτουργίας των Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, τα οποία εδρεύουν σε 73 Υπηρεσίες σε ολόκληρη την Περιφέρεια.

Την ίδια ώρα σημαντική είναι η ανταπόκριση του Δικτύου SDG 17 Greece και της προέδρου του Δικτύου, Μαρίνας Πατούλη, που δέχθηκαν να συμμετάσχουν στη δράση του υπουργείου. Έτσι περισσότεροι από 50 Δήμοι σε ολόκληρη τη χώρα φωταγώγησαν χθες βράδυ συγκεκριμένα κτήρια στην πόλη τους.

Η δράση κορυφώθηκε το απόγευμα με τη συμβολική φωταγώγηση του Συμβουλευτικού Σταθμού / Κέντρου Στήριξης Κακοποιημένων Γυναικών Ελευσίνας, παρουσία της προέδρου του Δικτύου SDG 17 Greece, Μαρίνας Πατούλη και του δημάρχου Ελευσίνας, Αργύρη Οικονόμου.

Παράλληλα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τον περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη φωταγωγήθηκε με πορτοκαλί χρώμα η πεζογέφυρα της Κατεχάκη, γνωστή ως Γέφυρα Καλατράβα.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του υπουργείου με την Περιφέρεια Αττικής, αναγράφεται στους ηλεκτρονικούς πίνακες ανακοινώσεων στους οδικούς κόμβους, το κοινωνικό μήνυμα: «ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ– ΠΕΣ ΟΧΙ- ΤΗΛ.100- ΕΧΕΙΣ ΦΩΝΗ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ».

Στην καμπάνια του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη συμμετείχε και η Γέφυρα Α.Ε. Ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση φωταγώγησε τη Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης», ενώ ταυτόχρονα πρόβαλε το ίδιο κοινωνικό μήνυμα στον ηλεκτρονικό πίνακα ανακοινώσεων.

Στη χθεσινή μέρα δράσεων του υπουργείου συμμετείχε και ο δήμος Πειραιά, φωτίζοντας το Πέτρινο Ρολόι στο Πασαλιμάνι.

Προηγούμενο άρθροΒρούτσης: “Σε 5 δόσεις οι οφειλές ελεύθερων επαγγελματιών για το έτος 2019”
Επόμενο άρθροΥπ. Παιδείας: Αρχίζουν οι διαδικασίες για την εισαγωγή στα ΑΕΙ ατόμων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις