Την αισιοδοξία του πως τα κρούσματα κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη θα εμφανιστούν σημαντικά μειωμένα την επόμενη εβδομάδα, εξέφρασε ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, μιλώντας στο 3ο Digital Dialogue, που διοργανώνεται στο πλαίσιο του Regional Growth Conference από την εφημερίδα Πελοπόννησος, ανέφερε πως τα λύματα δείχνουν ότι θα υπάρχει σημαντική πτώση των κρουσμάτων την επόμενη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη.

«Είμαστε σήμερα σε μια σχετική ύφεση, όχι εκεί που θα θέλαμε. Τα λύματα όμως που αναλύονται καθημερινά από το ΑΠΘ μάς δείχνουν ότι θα έχουμε πτώση των κρουσμάτων αρκετά σημαντική την επόμενη εβδομάδα και άρα, με καθυστέρηση 10 ημερών, αυτή η αποκλιμάκωση θα είναι φανερή και στα νοσοκομεία μας, με αποσυμφόρηση των ΜΕΘ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας. Σε αυτό το πλαίσιο, είπε πως ότι «χάρη στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση θα μπορέσουμε μέχρι τα Χριστούγεννα να δούμε μια πολύ καλύτερη εικόνα στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη Βόρεια Ελλάδα».

Σε ό,τι αφορά στον ρόλο των Περιφερειών, είπε πως έχουν αποδείξει ότι είναι φορείς αποτελεσματικότητας και σταθερότητας και ταυτόχρονα ότι αποτελούν τις πιο ισχυρές ατμομηχανές ανάπτυξης για τη χώρα. Οι Περιφέρειες έχουν υποβάλει τις προτάσεις τους και είναι έτοιμες να συνεργαστούν με την κυβέρνηση για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε το ταχύτερο και με τον πιο σωστό τρόπο όλους τους διαθέσιμους πόρους για την υλοποίηση έργων χρήσιμων και αναγκαίων για τις τοπικές οικονομίες, κυρίως στους τομείς της επιχειρηματικότητας, του πρασίνου, των ψηφιακών υποδομών, τη βελτίωση της βιομηχανικής παραγωγής, την εκπαίδευση, την επιχειρηματική κατάρτιση. Θεώρησε πως απαραίτητη προϋπόθεση για να ανταποκριθούμε ως χώρα στους χρόνους του νέου ΕΣΠΑ και Ταμείου Ανάκαμψης είναι η αλλαγή του νόμου 4412.

Τέλος, ειδική αναφορά έκανε ο περιφερειάρχης στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, αλλά και στο Ταμείο Ανάκαμψης, χαρακτηρίζοντας ως το «εμβόλιο» για την οικονομία.

Παπαθανάσης: Οι επιχειρήσεις βασικός πυλώνας της ανάπτυξης

Στο συνέδριο μίλησε και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος αναφέρθηκε στο σχέδιο στήριξης της κυβέρνησης για τις επιχειρήσεις και ιδίως για τις μικρομεσαίες.

«Δεκατέσσερα δισ. ευρώ πήγαν το 2020 για τη στήριξη των επιχειρήσεων, κυρίως των μικρομεσαίων και για το δεύτερο lockdown 3,3 δισ. ευρώ πρόσθετα. Υπάρχει μια πρόβλεψη 7,5 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό για το 2021 για τη στήριξη των επιχειρήσεων, κυρίως των μικρομεσαίων που επλήγησαν από την πανδημία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαθανάσης. Σημείωσε πως η πλειονότητα των επιχειρήσεων που έλαβε τα μέτρα ήταν μικρομεσαίες και επισήμανε ότι βρίσκονται στη στοχοθεσία ως προς τη στήριξή τους και μέσω του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 και μέσω του σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σε ό,τι αφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης, εκτίμησε πως οι πόροι του θα λειτουργήσουν ως ανάχωμα στα δύο κύματα της πανδημίας και επισήμανε πως θα πρέπει να είναι ένα πολύ ευέλικτο εργαλείο που θα έχει άμεσες και θετικές επιπτώσεις στην ενιαία αγορά. Τόνισε ακόμα πως με την πολύ σωστή αξιοποίηση αυτών των πόρων μπορεί να τεθεί η χώρα σε μια τροχιά δυναμικής ανάπτυξης. Άλλη μια πτυχή που ανέδειξε από το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι ότι συνδυάζονται για πρώτη φορά οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις, σημειώνοντας πως ένας βασικός πυλώνας για την απορρόφηση των πόρων θα είναι οι συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Επικεντρώνοντας στις μεταρρυθμίσεις, είπε πως σχεδιάζονται εξήντα που θα καταστήσουν αποτελεσματικές τις επενδύσεις οι οποίες προβλέπονται στο σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στη συνέχεια, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων υπογράμμισε τη σημασία του ΕΣΠΑ 2021-2027, που είναι 32 δισ. ευρώ, για τις Περιφέρειες. Σε συνδυασμό με το Ταμείο Ανάκαμψης και με όλους τους στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση, συνέχισε, «αισιοδοξούμε ότι θα βρεθούμε σε ένα μετασχηματισμό και σε μια δυναμική της οικονομίας που θα στηρίζεται στις επενδύσεις, στη στήριξη της Περιφέρειας και θα δώσει έναν άλλο δρόμο στην ελληνική οικονομία».

Στην συζήτηση συμμετείχε και ο διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Έξυπνη και Βιώσιμη Ανάπτυξη, Νικολά Ντε Μικέλις, ο οποίος σημείωσε πως ακόμη δεν έχουν απορροφηθεί περίπου 9 δισ. ευρώ από την παρούσα προγραμματική περίοδο

« Υπάρχουν 9 δισ. ευρώ από την παρούσα προγραμματική περίοδο που δεν έχουν απορροφηθεί ακόμα. Μιλάμε για περίπου 50 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις» ανέφερε.

Προηγούμενο άρθροΔένδιας σε Στόλτενμπεργκ: H Τουρκία με τις ενέργειές της υπονομεύει την συνοχή της Συμμαχίας
Επόμενο άρθροΛαϊκές Αγορές: Από σήμερα η πίστωση για την ενίσχυση των παραγωγών του πρώτου lockdown