Ανακοίνωση ΕΛ.ΑΣ.: ΕΔΕ για επίμεμπτη συμπεριφορά αστυνομικού στα Εξάρχεια

Έρευνα προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την πειθαρχική τιμωρία αστυνομικού των ΜΑΤ, που έχει καταγραφεί σε βίντεο να χτυπάει χάρη αστεϊσμού, συνάδελφο του, με ανθοδέσμη, την οποία, σύμφωνα με καταγγελίες, πήρε από το μνημείο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, όπου την είχε αφήσει πολίτης, διέταξε το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας που αναφέρει τα εξής:

«Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διατάχθηκε η διενέργεια επείγουσας διοικητικής έρευνας για επίμεμπτη συμπεριφορά αστυνομικού στην περιοχή των Εξαρχείων, που απεικονίζεται σε βίντεο που αναπαράγεται σε ιστοσελίδες στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Στο μεταξύ, σε επιφυλακή βρίσκεται η Ελληνική Αστυνομία ενόψει των νέων συγκεντρώσεων που έχουν προαναγγείλει για το απόγευμα ομάδες και συλλογικότητες για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Από το πρωί η κατάσταση είναι τεταμένη, ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα. Συνολικά στο κέντρο της Αθήνας έχουν προσαχθεί πάνω από 100 άτομα, με τις 60 προσαγωγές να σημειώνονται στα Εξάρχεια. Eπεισόδια σημειώθηκαν στις οδούς Τσαμαδού, Ναβαρίνου και Μπενάκη, αλλά και στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής. Μάλιστα νωρίτερα, ομάδα 20 ατόμων, μελών του ΚΚΕ μ-λ, επιχείρησε να ανοίξει πανό και να πορευθεί στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου, με αποτέλεσμα η αστυνομία να προβεί σε προσαγωγές.

Επί της Πατησίων το μεσημέρι συγκεντρώθηκαν φοιτητές από διάφορες φοιτητικές παρατάξεις, ενώ αιφνιδιαστικές πορείες έγιναν και σε άλλα σημεία της πρωτεύουσας κατά τη διάρκεια των οποίων επικράτησε ένταση με τις αστυνομικές Αρχές να κάνουν χρήση κρότου λάμψης και χημικών προκειμένου να κάνουν τους συγκεντρωμένους να αποχωρήσουν. Υπενθυμίζεται ότι με εντολή της ΕΛΑΣ απαγορεύονται για σήμερα συγκεντρώσεις άνω των 4 ατόμων.

Παράλληλα, 24 συνολικά σταθμοί του μετρό και του ΗΣΑΠ παραμένουν κλειστοί με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας. Ακόμη, διεκόπησαν και τα δρομολόγια του τραμ από τη στάση «Αιγαίο» στη Ν. Σμύρνη έως το Σύνταγμα. Η κίνηση του τραμ γίνεται από τη Βούλα έως τη στάση «Αιγαίο».

Ωστόσο οι εξονυχιστικοί έλεγχοι της ΕΛΑΣ, τα επεισόδια και οι προσαγωγές σημειώνονται και σε άλλα σημεία της χώρας. Συγκεκριμένα, στην προσαγωγή τεσσάρων ατόμων και στην επιβολή προστίμου σε ένα εξ αυτών προχώρησε η Αστυνομία στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια ελέγχων με αφορμή συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για την δωδέκατη επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Νωρίτερα σήμερα, στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν ολιγομελείς συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας μπροστά από το Γαλλικό Ινστιτούτο επί της Λεωφόρου Στρατού, όπου μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τηρώντας αποστάσεις, σήκωσαν για λίγη ώρα πανό και φώναξαν συνθήματα.

Μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς συγκεντρώθηκαν στη Νέα Παραλία κρατώντας πλακάτ με συνθήματα και αποχώρησαν, ενώ αιφνιδιαστική συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με την αστυνομία, και στην πλατεία Επταλόφου, στους Αμπελόκηπους. Μικρότερες, πολύ ολιγομελείς συγκεντρώσεις, πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Την ίδια ώρα, ένταση και μικρής έκστασης επεισόδια «σημάδεψαν» το μεσημέρι τη συγκέντρωση που πραγματοποίησε ομάδα πολιτών στην πλατεία της δημοτικής αγοράς των Χανίων, με αφορμή την επέτειο δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Από νωρίς το πρωί στην πλατεία της δημοτικής αγοράς είχαν συγκεντρωθεί αστυνομικές δυνάμεις, καθώς υπήρχε απαγόρευση συγκεντρώσεων λόγω των μέτρων για την πανδημία.

Λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι στο πεζοδρόμιο απέναντι από την πλατεία άρχισαν να συγκεντρώνονται πολίτες, οι οποίοι κρατώντας δύο πανό επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν πορεία, παρά τις συστάσεις της ΕΛ.ΑΣ. να διαλυθούν.

Όταν η ομάδα των πολιτών επιχείρησε να πραγματοποιήσει την πορεία, αστυνομικοί κινήθηκαν προς αυτούς πετώντας δύο χειροβομβίδες κρότου λάμψης και αποσπώντας τους ένα πανό.

Οι συγκεντρωμένοι παρέμειναν στο σημείο φωνάζοντας συνθήματα και εν μέσω έντασης οι αστυνομικοί προχώρησαν σε 9 προσαγωγές πολιτών, οι οποίοι οδηγήθηκαν στο αστυνομικό μέγαρο της πόλης. Όσοι παρέμειναν στο σημείο ζητούσαν από τους αστυνομικούς να αφεθούν ελεύθεροι οι προσαχθέντες, ενώ μικρή ομάδα από τους συγκεντρωμένους πραγματοποίησε πορεία στην οδό Κυδωνίας.

Πάτρα: Συγκέντρωση αντιεξουσιαστών στο Νότιο Πάρκο

Ισχυρή αστυνομική δύναμη, αποτελούμενη κυρίως από άνδρες των ΜΑΤ, έχουν περικυκλώσει το μεσημέρι της Κυριακής το Νότιο Πάρκο της Πάτρας. Στο σημείο έχουν συγκεντρωθεί άτομα από τον αντιεξουσιαστικό χώρο, που πραγματοποιούν πορεία με πανό και συνθήματα στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα thebest.gr, άνδρες της Αστυνομίας προσπαθούν να τους εμποδίσουν να εξέλθουν του σημείου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συλλογικότητα που έχει πραγματοποιήσει συγκέντρωση εκεί, επέλεξε το σημείο καθώς στο κέντρο θα ήταν συγκεντρωμένοι αστυνομικοί.

Προηγούμενο άρθροΠολιτική Προστασία: Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης καιρού – Συστάσεις
Επόμενο άρθροΔήμος Θεσσαλονίκης: 8η Ψηφιακή Γιορτή Πολυγλωσσίας – εκδήλωση ΑΡΣΙΣ