Νομοσχέδιο για το οικογενειακό δίκαιο – Τι προβλέπει για διαζύγια και επιμέλεια παιδιών

Μετά από σχεδόν 40 χρόνια έρχεται ένα νομοσχέδιο να αλλάξει το οικογενειακό δίκαιο, με στόχο την προστασία των παιδιών και τη μείωση της ψυχικής τους καταπόνησης, όταν οι γονείς τους αποφασίζουν να πάρουν διαφορετικούς δρόμους με ένα διαζύγιο.

Με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο υπουργός, Κωνσταντίνος Τσιάρας, στοχεύει στη συνεννόηση διαζευγμένων γονέων για δίκαιη συνεπιμέλεια των παιδιών τους, σε βάρος των οποίων είναι οι οποιεσδήποτε συγκρούσεις.

Το σχέδιο νόμου, που βρίσκεται στην τελική του επεξεργασία, πριν δοθεί σε δημόσια διαβούλευση, φέρνει σημαντικές αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο και ικανοποιεί πάγιο αίτημα χιλιάδων γονέων που διεκδικούν περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους, όταν δεν έχουν την επιμέλεια.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, εξετάζονται πέντε σημαντικές αλλαγές, που είναι:

1) Καθιερώνεται το σύστημα της ελάχιστης επικοινωνίας

Προβλέπεται το σύστημα της ελάχιστης επικοινωνίας από 1/3 έως και 50%, που σημαίνει ότι αν, για παράδειγμα, σε ένα ζευγάρι διατηρήσει την επιμέλεια η μητέρα, ο πατέρας θα δικαιούται ελάχιστη επικοινωνία στο 1/3 έως και 50% του συνολικού χρόνου. Αυτό που πρέπει να αποσαφηνιστεί είναι ο τρόπος που θα υπολογίζεται το ποσοστό ελάχιστης επικοινωνίας, δηλαδή αν θα καθορίζεται σε ώρες της ημέρας ή ημέρες.

2) Με συμφωνία οι σοβαρές αποφάσεις

Κατά τις ίδιες πηγές, άρθρο του νομοσχεδίου θα επιβάλλει τη συμφωνία των δυο γονέων για λήψη σημαντικών αποφάσεων όπως η επιλογή σχολείου, ή άλλα σοβαρά ζητήματα της ζωής και καθημερινότητας του παιδιού.

3) Καμία εν κρυπτώ αλλαγή τόπου διαμονής

Το σχέδιο νόμου φρενάρει και οποιαδήποτε αλλαγή του τόπου διαμονής του παιδιού, αν ο γονέας που έχει την επιμέλεια δεν ενημερώσει τον έτερο γονέα. Για την αλλαγή του τόπου κατοικίας θα απαιτείται είτε έγγραφη συμφωνία των δυο γονέων, είτε δικαστική απόφαση.

4) Η γονεϊκή αποξένωση

Στο νομοσχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρχει άρθρο που θα εισάγει τον όρο της γονεϊκής αποξένωσης. Στο άρθρο θα ορίζεται ότι οι δικαστές, προτού πάρουν αποφάσεις, θα πρέπει να εξετάζουν την πραγματική σχέση των γονέων με τα παιδιά τους και τη συμπεριφορά που επέδειξαν μεταξύ τους αλλά και προς το παιδί. Ο δικαστής θα πρέπει να έχει ως κίνητρο την αποτροπή της αποξένωσης του παιδιού από τον γονέα που δεν έχει την επιμέλεια.

5) Οικογενειακός διαμεσολαβητής

Η νομοπαρασκευαστική επιτροπή εξετάζει και το ενδεχόμενο να εισάγει τον θεσμό του οικογενειακού διαμεσολαβητή, που θα αναλαμβάνει να διατηρεί τις ισορροπίες για τις νέες ρυθμίσεις, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Προηγούμενο άρθροΈρχεται ο νέος Κώδικας Δικαστικών Υπαλλήλων – Το σχέδιο νόμου για τη μεταρρύθμιση
Επόμενο άρθροΚ. Καραμανλής: «Αυξήθηκαν κατά 1.100 τα δρομολόγια – 200 νέα λεωφορεία ΚΤΕΛ»