Κορονοϊός: Μείωση κρουσμάτων και εισαγωγών – «Καμπανάκι» για Θεσσαλονίκη, Δ. Αττική (video)

Το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα παραμένει υψηλό, ενώ και την Παρασκευή καταγράφηκε τριψήφιος αριθμός θανάτων με 102 νεκρούς. Την ίδια ώρα, διασωληνωμένοι παραμένουν 583 ασθενείς.

Στο κόκκινο βρίσκονται η δυτική Αττική και εννέα περιφερειακές ενότητες. Ειδικά για τη δυτική Αττική πραγματοποιήθηκε νωρίτερα έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή του καθηγητή, Σωτήρη Τσιόδρα και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά.

Σε αυτό το κλίμα, ο κ. Χαρδαλιάς, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, ενημέρωσαν για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα και τα μέτρα του lockdown.

Δείτε το video:

Σταθεροποιούνται διασωληνώσεις και θάνατοι

Η κ. Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για σταθεροποίηση των πιο σκληρών δεικτών της πανδημίας, δηλαδή των διασωληνώσεων και των θανάτων την εβδομάδα που πέρασε, ενώ μίλησε για μείωση των κρουσμάτων ανά ημέρα, με  τον μέσο όρο να διαμορφώνεται στα 1.500 ανά μέρα.

Σε ό,τι αφορά στις εισαγωγές, είπε ότι διαμορφώνονται περίπου στις 320 ενώ πριν από δυο βδομάδες ήταν 450. Έκανε γνωστό ότι υπάρχουν σχετικά λιγότερα κρούσματα στους άνω των 65. Όλα αυτά μας δείχνουν ότι οι κόποι μας είχαν αποτέλεσμα είπε η κ. Παπαευαγγέλου προσθέτοντας ότι τα μέτρα έχουν αρχίσει να αποδίδουν.

Τα μαθηματικά μοντέλα δείχνουν ότι αν συνεχίσουμε με τη σημερινή πορεία «θα έχουμε περίπου 300 διασωληνωμένους ασθενείς την ημέρα των Χριστουγέννων στην επικράτεια» εξήγησε η λοιμωξιολόγος, προσθέτοντας ότι «αυτό βέβαια θα συμβεί μόνο εφόσον συνεχίσουμε να βλέπουμε χαμηλό σχετικά σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα αριθμό νέων κρουσμάτων και εφόσον δεν έχουμε αύξηση των κρουσμάτων μέσα στις γιορτές».

Η κα. Παπαευαγγέλου εξέθεσε τους δύο λόγους που οδήγησαν την επιτροπή των ειδικών για τον κορονοϊό στην απόφαση να μην υπάρχει ευρεία άρση του lockdown. Όπως είπε, ο πρώτος αφορά στην ιδιαίτερα υψηλή πληρότητα των ΜΕΘ, καθώς κυμαίνεται στο 82% στην Επικράτεια και σε 77% και 91% σε Αττική και Θεσσαλονίκη, αντίστοιχα.

Μεγάλος παραμένει ο αριθμός ενεργών κρουσμάτων στην Ελλάδα και ιδιαιτέρα στη βόρεια Ελλάδα. Όπως εξήγησε η λοιμωξιολόγος, σήμερα έχουμε περισσότερα από 6.000 ενεργά κρούσματα μόνο στην κεντρική Μακεδονία.

Η ειδικός έκανε μια σύγκριση της επιδημιολογικής εικόνας σήμερα, με την 4η Μαΐου, ημέρα που εξήλθαμε από το πρώτο Lockdown. Σε όλη την επικράτεια στις 4 Μαΐου υπήρχαν 900 ενεργά κρούσματα, έναντι περισσότερων από 12.000 σήμερα.

Αντίστοιχα, τον Μάιο, στα νοσοκομεία καταγράφονταν 35 διασωληνωμένοι, έναντι 583 ασθενών σήμερα. Τέλος, την ημέρα εκείνη πριν από 7 μήνες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωνε 2 θανάτους, έναντι 102 που ανακοινώθηκαν σήμερα.

«Είναι εύκολα κατανοητό ότι τόσο η επιδημιολογική εικόνα, όσο και η πληρότητα στο ΕΣΥ δεν είναι συγκρίσιμα. Δεν έχουμε περιθώρια δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε σημαντική αύξηση κρουσμάτων» σημείωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου. «Να συνυπολογίσουμε την κόπωση του ιατρικού προσωπικού και τον άστατο καιρό που μας κλείνει μέσα», πρόσθεσε.

«Ο αόρατος αυτός εχθρός είναι ακόμη ανάμεσά μας και παραμονεύει» είπε κλείνοντας η Βάνα Παπαευαγγέλου. «Ο συνωστισμός και οι συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία υπερμετάδοσης μέσα σε ένα βράδυ» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφέρθηκε στα διεθνή δεδομένα του κορονοϊού και τόνισε: «Η συρρίκνωση του επιδημιολογικού φορτίου συνεχίζεται με τον ίδιο ρυθμό. Στην Αττική η μείωση παρέμεινε στα 8% με 10% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ η Θεσσαλονίκη φτάνει τη μείωση μέχρι και το 30% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η Θεσσαλονίκη θα είναι στα επίπεδα που βρίσκεται σήμερα η Αττική όταν καταγράφει λιγότερες από 80 διαγνώσεις την ημέρα».

Όσον αφορά στα επίπεδα θετικότητας, ο Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στα ειδικά δεδομένα που διαμορφώνονται το Σαββατοκύριακο: «Τα επίπεδα θετικότητας έχουν μεγάλη διακύμανση από ημέρα σε ημέρα. Το Σαββατοκύριακο εκτελούνται λιγότερες εξετάσεις καθώς λιγότεροι άνθρωποι ενδιαφέρονται να κάνουν την εξέταση και λειτουργούν λιγότερα εργαστήρια. Το ποσοστό όμως είναι μεγαλύτερο καθώς εκείνοι που προσέρχονται για τεστ είναι εκείνοι με τα πιο έντονα συμπτώματα».

Όπως είπε,  το ποσοστό θετικότητας θα ανακοινώνεται από τον ΕΟΔΥ από την επόμενη εβδομάδα καθώς είναι ένας σύνθετος υπολογισμός μιας και θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν και η ημέρα δειγματοληψίας.

«Καμπανάκι» για δυτική Αττική

Την ίδια ώρα, έχει σημάνει συναγερμός στις υγειονομικές αρχές, καθώς τα κρούσματα στη Δυτική Αττική βρίσκονται στο «κόκκινο».

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, είπε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 392 ενεργά κρούσματα στις Αχαρνές, με τον μέσο όρο ηλικίας των κρουσμάτων να κυμαίνεται στα 42 έτη. Έπειτα από ιχνηλάτηση, εντοπίστηκαν 764 άτομα που αποτελούν στενές επαφές των κρουσμάτων αυτών.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, η μη τήρηση των μέτρων σε συγκεκριμένες περιοχές, και παρά τις προσπάθειες των δημοτικών αρχών και των αρμόδιων φορέων, έχουν δημιουργήσει αυτή την αύξηση στη δυτική Αττική που είναι δυσανάλογη σε σχέση με τα γενικά στοιχεία όλης της χώρας.

Το μεσημέρι της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε έκτακτη τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή του Νίκου Χαρδαλιά και του Σωτήρη Τσιόδρα με εκπροσώπους των δημοτικών αρχών της Δυτικής Αττικής. Οι συμμετέχοντες τόνισαν ιδιαίτερα την ανάγκη πιστής τήρησης των μέτρων προστασίας, ενώ αναμένεται σύντομα περαιτέρω εντατικοποίηση των ελέγχων.

Η ενημέρωση του ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό

Σήμερα ανακοινώνουμε 1395 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 122648, εκ των οποίων το 52.6% άνδρες.

5076 (4.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 34774 (28.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

583 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 169 (29.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 76.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 711 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 102 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3472 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1392 (40.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

\

Προηγούμενο άρθροΗ ΕΛ.ΑΣ. ακυρώνει πρόστιμο πολίτη που είχε μετακινηθεί για αιμοδοσία
Επόμενο άρθροΚορονοϊός: Τηλεδιάσκεψη το Σάββατο υπό τον πρωθυπουργό – Μητσοτάκης: «Σωστή η παράταση του lockdown»