Κορονοϊός: Η υποχρέωση της Ελλάδας να δώσει εμβόλια στα Σκόπια & τους άλλους “γείτονες”

epa08338642 A molecular geneticist in protective clothing runs a test for SARS-CoV-2 coronavirus which causes the COVID-19 disease in a hospital lab in the Rhineland Region, Germany, 01 April 2020 (issued 02 April 2020). Countries around the world are taking increased measures to stem the widespread of the SARS-CoV-2 coronavirus which causes the COVID-19 disease. EPA/SASCHA STEINBACH ATTENTION: This Image is part of a PHOTO SET

Εμβόλια κατά του κορονοϊού και στη Βόρεια Μακεδονία θα δώσει η Ελλάδα, καθώς είναι υποχρεωμένη από την Ε.Ε. και τη συμφωνία που έχει συναφθεί για την προμήθεια των δόσεων να μεριμνήσει ως μέλος της και για τις χώρες που είναι υποψήφιες για ένταξη στην Ε.Ε. ή το status τους αναφέρεται προς ένταξη στο μέλλον.

Σ’ αυτό το μπλοκ συγκαταλέγονται ασφαλώς τα Δυτικά Βαλκάνια, άρα και οι βόρειοι γείτονές μας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση είναι απόλυτα ενήμερη για την υποχρέωση της χώρας μας, αλλά τονίζεται πως όλα θα ξεκαθαρίσουν σε δεύτερο χρόνο και οτιδήποτε άλλο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ο λόγος είναι πως ναι μεν η Ελλάδα συμμετέχει θεσμικά εκ του ρόλου της στο πλαίσιο βοήθειας προς αυτές τις χώρες, αλλά αυτό που προέχει είναι να καλυφθούν οι εγχώριες ανάγκες. Επίσης, ρόλο θα παίξει για τη βοήθεια και η ακριβής ποσότητα των δόσεων την οποία θα λάβει η Ελλάδα και το ακριβές χρονοδιάγραμμα.

Συνεπώς, αυτή τη στιγμή αναφορές σε αριθμούς δόσεων και χρονοδιάγραμμα παράδοσης της βοήθειας προς τη Βόρεια Μακεδονία δεν ευσταθούν, καθώς το πλαίσιο της βοήθειας που υποχρεούται θεσμικά να δώσει η χώρα μας είναι συγκεκριμένο και προκαθορισμένο και συναρτάται απόλυτα με τις δικές της ανάγκες.

Προηγούμενο άρθροΚορονοϊός: 916 νέα κρούσματα και 96 νεκροί σήμερα (18/12) Δείτε διαγράμματα
Επόμενο άρθροΤ. Θεοδωρικάκος: “Μέσα στο 2021 η αναμόρφωση του προσοντολογίου των δημοσίων υπαλλήλων”