Μαγιορκίνης: «Ρεβεγιόν με την οικογένειά μας – Τριπλάσιο επιδημιολογικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη από την Αττική»

Για βελτίωση στο σύστημα υγείας έκανε λόγο, στην ενημέρωση της Τρίτης, ο  επίκουρος καθηγητής ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος ωστόσο υπογράμμισε πως η κατάσταση στις ΜΕΘ παραμένει επιβαρυμένη. Παράλληλα, ο ίδιος έκανε λόγο για μείωση ενεργών κρουσμάτων.

Όπως είπε, την τελευταία εβδομάδα, έχουν καταγραφεί έως και 15% λιγότερες διαγνώσεις στην Αττική, συγκριτικά με την προηγούμενη, με το αντίστοιχο ποσοστό στη Θεσσαλονίκη να φτάνει το 28%.

Πάντως, επισήμανε ότι στη συμπρωτεύουσα το επιδημιολογικό φορτίο είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από ό, τι στην Αττική.

Ιδιαίτερα επιβαρυμένη παραμένει η κατάσταση στη Δυτική Αττική και την Κοζάνη, ενώ η επιδημία στην υπόλοιπη χώρα φαίνεται να είναι γενικά σε πτωτική πορεία. Η ηλικιακή κατανομή των νέων διαγνώσεων δείχνει επιβάρυνση για τις μεγαλύτερες ηλικίες, με τις ηλικίες των 40 έως 65 και άνω να έχουν τη μεγαλύτερη επίπτωση. Η συνολική βαρύτητα των νεοδιαγνωσθέντων, ωστόσο, έχει πτωτική πορεία.

Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως άπαντες θα πρέπει να προσέξουν στην τήρηση των μέτρων προστασίας και τις γιορτές, καθώς όσο εύκολα αναπτύσσεται η πανδημία τόσο δύσκολα αποκλιμακώνεται.

 «Ό,τι κερδίσαμε με κόπο στη φάση αυτή είναι προφανές ότι μπορεί να αλλάξει σε ένα εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα», τόνισε και συμπλήρωσε: «Συναντήσεις σε κλειστούς χώρους, με κόσμο και χωρίς μάσκες. δημιουργούν τις βέλτιστες συνθήκες υπερμετάδοσης του ιού».

Σε αυτό το πλαίσιο, μιας και είναι η τελευταία ενημέρωση πριν από το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων, ο καθηγητής απηύθυνε ύστατη έκκληση να κάνουμε γιορτές μόνο με τα στενά μέλη της οικογένειάς μας.

Υπογράμμισε πως εφόσον αποφασίσουμε να περάσουμε το ρεβεγιόν με άλλη οικογένεια, στο πλαίσιο των μέτρων για 9 άτομα, είπε πως πρέπει να αποφεύγουμε αγκαλιές και φιλιά και να συναντηθούμε με τα ίδια άτομα στις γιορτές.

Τέλος, κάλεσε όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα των 12.000 δωρεάν rapid test κοροναϊού, για το οποίο η πλατφόρμα άνοιξε σήμερα και οι συμμετοχές, όπως είπε, έχουν ξεπεράσει ήδη τις 5.000.

Προηγούμενο άρθροΣε δομές και νοσοκομεία της Κ. Μακεδονίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης (video)
Επόμενο άρθροΑποζημίωση εργαζομένων σε πιστωτικά ιδρύματα που τέθηκαν σε ειδική εκκαθάριση