Πέτσας: «Προτεραιότητα να ανοίξουν τα σχολεία» -Τι λένε οι ειδικοί, τα σενάρια για ημερομηνίες

ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Εβδομάδα αποφάσεων σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων αναμένεται να είναι αυτή που διανύουμε.

Ήδη το ζήτημα έχει αρχίσει να απασχολεί τόσο την κυβέρνηση όσο και την αρμόδια επιτροπή για τον κορωνοϊό, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα να ανακοινώνει ότι «εντός της εβδομάδας θα υπάρχει συνάντηση της υπουργού Παιδείας με τους ειδικούς προκειμένου να τεθεί το πλαίσιο για το άνοιγμα των σχολικών βαθμίδων».

Ο κ. Πέτσας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στην εξ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, είπε μάλιστα ότι «προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα σχολεία», ενώ για το πώς θα γίνει το άνοιγμα και αν θα αφορά όλες τις βαθμίδες σημείωσε σε άλλο σημείο πως αυτό θα αποφασιστεί μετά τη συνάντηση της υπουργού με τους ειδικούς.

«Ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα μέχρι τις 7 Ιανουαρίου. Μέχρι τότε δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, πρέπει να τηρούμε τα μέτρα πολύ προσεκτικά προκειμένου να έχουμε τη μείωση στο ιικό φορτίο σε όλη την επικράτεια όπως έχει σχεδιαστεί», είπε ο κ. Πέτσας, ενώ όσον αφορά στο τι θα γίνει με το λιανεμπόριο και την εστίαση είπε ότι πρέπει να δούμε τα στοιχεία την επόμενη εβδομάδα, πώς θα είναι το επίπεδο των κρουσμάτων και η κατάσταση στο ΕΣΥ, κυρίως στις ΜΕΘ και με τους διασωληνωμένους. «Τότε θα πάρουμε τις αποφάσεις μας για τους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας», ξεκαθάρισε.

Σχολεία: Θετικός ο Γώγος – Παράταση μίας εβδομάδας θέλει ο Τσακρής
Οι επιστήμονες που συμμετέχουν στην επιτροπή για τον κορωνοϊό δεν φαίνεται να έχουν καταλήξει ακόμα συλλογικά σε μια κοινή εισήγηση για το άνοιγμα των σχολείων, τονίζοντας ότι πρέπει να εξετάσουν τα επιδημιολογικά στοιχεία.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος εμφανίστηκε θετικός στο ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία, και συγκεκριμένα τα δημοτικά, μετά τις γιορτές. Μιλώντας στο OPEN TV, ο κ. Γώγος είπε πως πιστεύει ότι «θα μπορούσαμε να δούμε θετικά το άνοιγμα τουλάχιστον των δημοτικών στις αρχές του μήνα, όπως είχαμε προγραμματίσει στις 8 του μηνός, και σιγά-σιγά να δούμε και τα υπόλοιπα με τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή στα χέρια μας».

Και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη επισήμανε πως με τα σημερινά δεδομένα για τον κορωνοϊό μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου και να υπάρξει μείωση μέτρων. «Καλό είναι να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες τώρα», είπε, διευκρινίζοντας ότι εκφράζει προσωπική άποψη.

Από την πλευρά του πάντως, ο καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής, είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι «για τις 8 Ιανουαρίου πιθανόν να είναι λίγο νωρίς να ανοίξουν δημοτικά και νηπιαγωγεία».

«Πρέπει να έχουμε συγκεκριμένα δεδομένα τα οποία πραγματικά να πείσουν ότι είμαστε σε σημαντική κάμψη της επιδημίας… Θα έλεγα μάλλον το πιθανότερο να ανοίξουν για τις 15 Ιανουαρίου, να περιμένουμε μία εβδομάδα ακόμα, ώστε να δούμε ποια θα είναι η επίδραση των διακοπών των εορτών στην εξέλιξη της επιδημίας», εξήγησε ο καθηγητής.

«Κυρίως πρώτα θα μπουν στο τραπέζι τα δημοτικά και νηπιαγωγεία, και στη συνέχεια να μπορέσει να γίνει μεγαλύτερο άνοιγμα σε όλες τις βαθμίδες, αν εξελιχθούν όλα όπως το περιμένουμε. Εν συνεχεία το λιανεμπόριο θα μπορούσε να συζητηθεί, εφόσον τα πράγματα το επιτρέψουν», διευκρίνισε ο κ. Τσακρής.

Προηγούμενο άρθροΕμβολιάστηκε στον «Ευαγγελισμό» ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Επόμενο άρθροΘ. Καράογλου: “Το 2021 να μη μας κάνει ποδαρικό ο κορωνοϊος”