Σε ετοιμότητα για την αυστηρή τήρηση των μέτρων κατά του κορονοϊού, τόσο την παραμονή όσο και την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, βρίσκονται οι Αρχές, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να προαναγγέλλει αυστηρούς ελέγχους και τον υπουργό Υγείας να κάνει λόγο για αυξημένο αριθμός κρουσμάτων τις τελευταίες επτά ημέρες.

«Δέκα το βράδυ δεν θα κυκλοφορεί κανείς στους δρόμους. Η πόλη πρέπει να είναι νεκρή, για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι οι επόμενες μέρες θα είναι μέρες που θα μπορούμε να μην πάρουμε και άλλα μέτρα ούτως ώστε να κλείσουμε τη ζωή των ανθρώπων», είπε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και τη Σία Κοσιώνη ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Πρόσθεσε ότι μετά τις 22:00 της παραμονής οι έλεγχοι θα είναι καθολικοί όπως και ανήμερα την Πρωτοχρονιά.

«Αν σε 15 ημέρες λόγω κακών συμπεριφορών έχουμε αυξήσει τα κρούσματα τότε δεν θα κάνουμε εμβόλια, θα κλαίμε έξω από τις ΜΕΘ», είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, προσθέτοντας ότι κάθε γιορτή είναι και μια μαχαιριά.

Πρόσθεσε πως η Αττική είναι στην «κόψη του ξυραφιού» και πως παρακολουθείται από την κυβέρνηση και τους λοιμωξιολόγους για να μην ξεφύγει η κατάσταση.

Επεσήμανε πως, με ή χωρίς καταγγελία, αν υπάρχει πληροφορία ότι κάπου γίνεται πάρτι που υπερβαίνει το όριο των ατόμων που επιτρέπεται από τη νομοθεσία ή υπάρχει προκλητική συμπεριφορά κάποιων, «είναι προφανές ότι η αστυνομία δικαιούται σε συνεργασία με τον εισαγγελέα να συλλάβει και να καταλογίσει σε αυτούς που παρανομούν αυτά που πρέπει, σύμφωνα με τον νόμο».

«Ένα πράγμα που φοβάμαι είναι ότι μια μικρή μειοψηφία μπορεί να κάνει κακό σε πολλούς» υπογράμμισε ο κ. Χρυσοχοΐδης, μεταξύ άλλων, και επισήμανε πως φτάνουμε προς το τέλος του τούνελ.

Κικίλιας: «Να σκεφτούμε τους υγειονομικούς που δίνουν μάχη»

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη διασπορά του.

Μάλιστα, ζήτησε από τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την Πρωτοχρονιά, για να μην ξεφύγουν και πάλι τα κρούσματα κορονοϊού.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη 942 κρούσματα, 443 διασωληνωμένοι και 58 θάνατοι. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για 10 περιοχές, οι οποίες παραμένουν στο «κόκκινο». Πρόκειται για τις περιοχές Καλύμνου, Κοζάνη, Κιλκίς, Δυτικής Αττικής, Έβρου, Θάσου, Φλώρινας, Ροδόπης, Λέσβου και Ξάνθης.

Ο κ. Κικίλιας, επεσήμανε ότι τις τελευταίες επτά ημέρες παρουσιάζεται αυξημένος αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού και απηύθυνε έκκληση «να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί στις γιορτές».

Σημείωσε δε ότι τα αποτελέσματα για το «αν υπήρξαμε προσεκτικοί τα Χριστούγεννα, θα το δούμε την επόμενη εβδομάδα» και ζήτησε από όλους τους πολίτες να «σκεφτούμε τους υγειονομικούς μας που δίνουν μάχη».

Όλα τα μέτρα

Υπενθυμίζεται ότι τα φετινά Χριστούγεννα εορτάστηκαν κάτω από περιοριστικά μέτρα, τα οποία θα ισχύσουν και για την αλλαγή της χρονιάς. Αυτά είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 έως τις 5:00, με SMS στο 13033 με τον κωδικό «6» για τη μετακίνηση προς και από το ρεβεγιόν, και με σύσταση για έως 9 άτομα από δύο οικογένειες στο εορταστικό τραπέζι.

Ειδικότερα, για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς θα ισχύουν αυστηροί περιορισμοί όπως και τα Χριστούγεννα, ώστε να μην υπάρξει συγχρωτισμός στα σπίτια. Έτσι, δεν θα επιτρέπεται η συγκέντρωση σε σπίτια περισσοτέρων των 9 ατόμων προερχομένων από δύο οικογένειες, ενώ θα ισχύσει κανονικά και η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10:00 το βράδυ έως τις 5:00 το πρωί.

Παράλληλα, οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να κάνουν τις αγορές τους με τη μέθοδο του click away, καθώς το λιανεμπόριο παραμένει σε αναστολή, ενώ και οι πιστοί θα βρεθούν στις εκκλησίες κάτω από αυστηρά περιοριστικά μέτρα και με μέγιστο αριθμό 25 πιστών για τους ιερούς ναούς και 50 ατόμων για τους μητροπολιτικούς ναούς.

Για τις μετακινήσεις υπενθυμίζεται ότι απαγορεύεται η μετάβαση σε άλλο νομό. Παρά ταύτα, προβλέπονται 6 συγκεκριμένες εξαιρέσεις.

Οι 6 εξαιρέσεις για τις μετακινήσεις εκτός νομού είναι οι εξής:

Μετακίνηση εκτός νομού για εργασία -Πρέπει να πιστοποιείται με έγγραφη βεβαίωση εργοδότη (επιστροφή με αποδεικτικό κύριας κατοικίας)

Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας -Με επίδειξη στο αστυνομικό όργανο της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης

Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού) -Πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη

Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα τέκνα τους -Αφορά διαζευγμένους ή σε διάσταση γονείς

Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας (με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την ΑΑΔΕ ή με το Ε1)

Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές (με επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της σχολής, για την επιστροφή σε αυτή)