Τους βασικούς στόχους της διοίκησης της Περιφέρειας για το 2021 αλλά και τις προτεραιότητες σε κρίσιμα ζητήματα όπως είναι η διαχείριση αποβλήτων και οι υποδομές αναπτυξιακού χαρακτήρα, προσδιόρισε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Παρασκήνιο».

Παράλληλα αναφέρεται στις δράσεις της Περιφέρειας για τη στήριξη επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία αλλά και τη θωράκιση δομών υγείας της Περιφέρειας, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη σημασία του εμβολιασμού στον πληθυσμό.

«Προφανώς και θα κάνω το εμβόλιο. Θα πρέπει να δείξουμε εμπιστοσύνη στην επιστήμη»

Με αφορμή την έναρξη των εμβολιασμών στη χώρα μας ο κ. Πατούλης επισήμανε πως ο εμβολιασμός αποτελεί το πιο ισχυρό όπλο απέναντι στον «αόρατο εχθρό» που είναι η πανδημία. «Θα πρέπει να δείξουμε εμπιστοσύνη στην επιστήμη και να εμβολιαστούμε για να διασφαλίσουμε την προστασία τόσο του εαυτού μας όσο και του κοινωνικού συνόλου» ανέφερε ενώ ερωτηθείς αν θα εμβολιαστεί και ο ίδιος τόνισε χαρακτηριστικά «Προφανώς και θα κάνω το εμβόλιο, το οποίο αποτελεί ουσιαστικά ένα δώρο ζωής της επιστήμης στην κοινωνία μας. Ο εμβολιασμός είναι και πράξη ευθύνης απέναντι σε όλους όσοι παλεύουν όλο αυτό το διάστημα με την πανδημία. Οφείλουμε όλοι να ευχαριστήσουμε τον επιστημονικό κόσμο που κατάφερε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να δώσει το εμβόλιο, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα αισιοδοξίας και σηματοδοτώντας την αρχή του τέλους αυτής της δύσκολης περιπέτειας που βιώνουμε όλοι μας».

«Θα συνεχίσουμε να είμαστε έμπρακτα στο πλευρό όσων πλήττονται από την πανδημία»

Διατρέχοντας τις δράσεις της Περιφέρειας για τη στήριξη των πληττόμενων από την πανδημία, εστίασε στη σύσταση, σε συνεργασία με τον ΙΣΑ, των Κινητών Ομάδων Επίσκεψης στο Σπίτι, οι οποίες έχουν στελεχωθεί με ιατρούς εξειδικευμένους και νοσηλευτές για εξέταση και λήψη δειγμάτων ρινοφαρυγγικών με την τεχνική PCR, στην ενίσχυση μονάδων και φορέων υγείας του υπουργείου Υγείας με επικουρικό προσωπικό για την ανταπόκριση στις ανάγκες της επιδημίας Covid-19, προϋπολογισμού 110 εκ. ευρώ, στη χρηματοδότηση του ΕΟΔΥ με το ποσό των 9,5 εκ, ευρώ για την αναβάθμιση του εξοπλισμού των εργαστηρίων ΚΕΔΥ, αλλά και στην ενίσχυση των επιχειρήσεων της Αττικής που έχουν πληγεί με το ποσό των 250 εκ. ευρώ. «Θα συνεχίσουμε να συνδράμουμε την εθνική μάχη με την πανδημία με όσα μέσα διαθέτουμε.

«Οι στόχοι μας για το 2021»

Κληθείς να ιεραρχήσει τις προτεραιότητες της διοίκησης ο Περιφερειάρχης ανέφερε πως στο επίκεντρο των πολιτικών είναι η επιτάχυνση υλοποίησης εμβληματικών αναπτυξιακών έργων για την Αττική, με βασικότερα την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου, την ολοκλήρωση των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και διευθέτησης ρεμάτων, οδικά έργα. «Στόχος μας είναι σε συνεργασία με τους δήμους και τις τοπικές κοινωνίες να επιταχύνουμε την υλοποίηση κρίσιμων έργων σηματοδοτώντας τη βούληση μας να περάσει η Αττική σε μια νέα αναπτυξιακή εποχή», τόνισε. Παράλληλα υπογράμμισε πως συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς η συντονισμένη προσπάθεια για τη δημοπράτηση έργων υποδομής για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και την προώθηση ολοκληρωμένων λύσεων για την ανακύκλωση και την αξιοποίηση των απορριμμάτων. «Έχουμε δεσμευθεί ότι δεν θα επιτρέψουμε οι πολίτες της Αττικής να ζήσουν με τα σκουπίδια στην πόρτα τους και αυτό το κάνουμε πράξη με συγκεκριμένο σχέδιο. Στόχος είναι η μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας να διαχειρίζεται τα σκουπίδια της με ευρωπαϊκή λογική και πρότυπα, χωρίς να επιβαρύνονται τα νοικοκυριά».

Κλείνοντας τη συνέντευξη και ερωτηθείς για την ανάγκη ριζικών μεταρρυθμίσεων στην Αυτοδιοίκηση, ο κ. Πατούλης εστίασε στη σημασία εφαρμογής της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης. «Έχουμε μία ιστορική ευθύνη να αλλάξουμε τη χώρα προς το καλύτερο. Για να εφαρμοστεί αποτελεσματικά για τους πολίτες το μοντέλο της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, πρέπει να βασίζεται στις αρχές της επικουρικότητας και της αναλογικότητας, ενώ κυρίαρχο θα πρέπει να είναι το ζήτημα της ανάγκης μεταφοράς αρμοδιοτήτων και πόρων προς την Αυτοδιοίκηση. Μαζί με τις αρμοδιότητες επιβάλλεται και η ενίσχυση των φορέων αυτοδιοίκησης με το απαιτούμενο προσωπικό», υπογράμμισε.

Μεταβείτε στον σύνδεσμο για να διαβάσετε ολόκληρη τη συνέντευξη:

http://www.patt.gov.gr/site/attachments/article/38059/syn%20paraskinio%202.1.pdf