Με στόχο να ανοίξουν τα σχολεία στις 11 Ιανουαρίου και να επιστρέψουν τα παιδιά μας στα θρανία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανακοίνωσε χθες μέτρα που επιβάλλουν νέο σκληρό lockdown στη χώρα, προκειμένου να περιοριστούν τα νέα κρούσματα κορονοϊού.

Όπως είπε ο κ. Πέτσας, πρόκειται για μία κίνηση προληπτικού χαρακτήρα, ώστε να μην επιβαρυνθεί η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, λόγω της χαλαρότητας που ενδεχομένως υπήρξε κατά τη διάρκεια των εορταστικών ημερών.

Έτσι, από αύριο, Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, δεν θα ανοίξουν:

εμπορικά καταστήματα που λειτουργούσαν με «παράδοση εκτός» (click away),

βιβλιοπωλεία,

κομμωτήρια,

υπηρεσίες περιποίησης νυχιών,

ΚΤΕΟ και

οι δραστηριότητες κυνηγιού και ψαρέματος.

Ήδη, από σήμερα, Κυριακή, ισχύει η απαγόρευση μετακινήσεων στο αυστηρότερο ωράριο, από τις 21:00 το βράδυ μέχρι και 5:00 το πρωί, με μόνη εξαίρεση τους εργαζόμενους και όσους έχουν ανάγκη ιατρικής βοήθειας.

Κλειστές θα παραμείνουν για τους πιστούς και οι εκκλησίες και δεν θα γίνει την ημέρα των Θεοφανείων, ο Αγιασμός των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους. Η λειτουργία θα πραγματοποιηθεί εσωτερικά από τους ιερείς, αλλά χωρίς πιστούς.

Στόχος είναι στις 11 Ιανουαρίου μαζί με τα σχολεία και την δια ζώσης εκπαίδευση να επανέλθει η λειτουργία του click away, των κομμωτηρίων, των υπηρεσιών περιποίησης νυχιών, των ΚΤΕΟ και των δραστηριοτήτων κυνηγιού και ψαρέματος, όπως ίσχυαν στην περίοδο των γιορτών.

Οι εκκλησίες μας, θα υποδεχθούν ξανά τους πιστούς για τις Κυριακάτικες λειτουργίες με τους κανόνες που ίσχυαν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Στα τέλη της δεύτερης εβδομάδας του Ιανουαρίου, η αρμόδια επιτροπή ειδικών και η κυβέρνηση θα αξιολογήσουν εκ νέου την επιδημιολογική κατάσταση στην χώρα και βάσει αυτής θα υπάρχουν νεότερες ανακοινώσεις για τους υπόλοιπους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας.