Πιερρακάκης: «5G: μοιάζει αδύνατο μέχρι να γίνει πραγματικότητα»

Άρθρο του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη στο περιοδικό «Κ» της εφημερίδας «Καθημερινή της Κυριακής»

Έχουμε πάρα πολλούς λόγους να θέλουμε να ξεχάσουμε τη χρονιά που μόλις έφυγε. Ωστόσο, το 2020 μας άφησε και μια σημαντική κληρονομιά. Είναι η χρονιά κατά την οποία η ανθρωπότητα ένωσε τις δυνάμεις της  και στράφηκε προς την επιστήμη προκειμένου να βρει απαντήσεις απέναντι στις προκλήσεις της πανδημίας. Ουδέποτε στο παρελθόν υπήρξε μια τέτοια κινητοποίηση, ουδέποτε στο παρελθόν συνδυάσαμε με τέτοια ένταση τις ερευνητικές και τεχνολογικές μας δυνάμεις ώστε σε χρόνο-ρεκόρ να έχουμε στη διάθεσή μας όχι ένα, αλλά πολλά διαφορετικά εμβόλια για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Έμοιαζε αδύνατο μέχρι που έγινε πραγματικότητα, για να παραφράσουμε τη φράση που αποδίδεται στον Νέλσον Μαντέλα. Σε μια σαφώς μικρότερη κλίμακα, κατορθώσαμε μέσα σε διάστημα περίπου 12 μηνών να υπερβούμε πολλαπλά εμπόδια και να εξασφαλίσουμε την παρουσία της Ελλάδας στις τεχνολογικές εξελίξεις την ώρα που αυτές συμβαίνουν. Το 2020 καλύψαμε με επιτυχία μέρος του χαμένου εδάφους των προηγούμενων ετών και διασφαλίσαμε  ότι η Ελλάδα είναι παρούσα τώρα -και όχι σε κάποια αόριστη στιγμή στο μέλλον-  στην αξιοποίηση των τηλεπικοινωνιακών δικτύων πέμπτης γενιάς, του 5G. Από την πολύ κοινή φράση «αυτό δεν γίνεται», αφαιρέσαμε το «δεν». Το καταφέραμε χάρη στις επίμονες προσπάθειες όλων των εμπλεκομένων. Έτσι κι αλλιώς, κάθε επιτυχία είναι καρπός ομαδικής εργασίας και το 2020 έκανε τα πάντα ώστε να μας αποδείξει. Μπορεί η εικόνα των μοναχικών αγωνιστών κάποιες φορές να γοητεύει, ενίοτε να πλανεύει, να ξεγελά, αλλά οι φωνές που προτάσσουν τον απομονωτισμό είδαν (και) στο 2020 το κοινό τους να αποδυναμώνεται.

Είναι καιρός για τη χώρα μας να μην είναι απλώς καταναλωτής τεχνολογίας αλλά να διεκδικήσει κάτι περισσότερο – άλλωστε το περιβάλλον που δημιουργείται ευνοεί μια τέτοια φιλοδοξία. Η λειτουργία των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G) μας δίνει μια μοναδική ευκαιρία να ενώσουμε τις δυνάμεις της καινοτομίας της χώρας μας, να προωθήσουμε τις συνεργασίες εντός και εκτός συνόρων και να συμμετάσχουμε στον νέο κόσμο που σταδιακά διαμορφώνεται.  Όχι, βεβαίως, στο δυστοπικό πλαίσιο που, πολλές φορές, θέτει η επιστημονική φαντασία είτε μέσω της λογοτεχνίας είτε μέσω του κινηματογράφου, αλλά στον κόσμο της τηλεϊατρικής, των οχημάτων χωρίς οδηγό, των έξυπνων πόλεων και των απεριόριστων δυνατοτήτων για εφαρμογές που προσφέρει η τεχνολογία 5G.

Η δημοπρασία για τις άδειες 5G ολοκληρώθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου με επιτυχία. Προκειμένου να συμβεί αυτό, χρειάστηκε στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να τρέξουμε έναν μαραθώνιο με ταχύτητα σπριντ, να ολοκληρώσουμε περισσότερες από 70 προαπαιτούμενες ενέργειες μέσα σε περίπου 12 μήνες. Η πολύτιμη αυτή εμπειρία μπορεί να μεταλαμπαδευτεί και σε άλλους τομείς της Δημόσιας Διοίκησης αλλά και στον ιδιωτικό τομέα και είναι βέβαιο ότι βοηθά την Ελλάδα να διεκδικήσει με αξιώσεις κεντρικό ρόλο στο νέο τηλεπικοινωνιακό και τεχνολογικό τοπίο που θα διαμορφωθεί χάρη στο 5G.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι υποδομές και υπηρεσίες πρέπει να παρέχονται στους πολίτες χωρίς αποκλεισμούς και με την τήρηση όλων των κανόνων του ανταγωνισμού. Οι άδειες 5G προβλέπουν την παροχή κάλυψης στο 60% του πληθυσμού έως το τέλος του 2023 και στο 94% ως το τέλος του 2026. Ο ρόλος μας δεν είναι μόνο εποπτικός, θέλουμε να ενθαρρύνουμε την καινοτομία. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, νομοθετήσαμε τη σύσταση του επενδυτικού ταμείου «Φαιστός» που στοχεύει στη δημιουργία ενός 5G οικοσυστήματος, με τη χρηματοδότηση startups που έχουν το 5G ως πεδίο δραστηριοποίησης. Ήδη,όλοι μιλούν για τις απεριόριστες δυνατότητες που ανοίγονται σε τομείς όπως οι μεταφορές, η εκπαίδευση, η υγεία, η εφοδιαστική αλυσίδα, ο αγροδιατροφικός κλάδος και η μεταποίηση.

Σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμού του Υπουργείου και αφορά τις προοπτικές του 5G στην ελληνική οικονομία, υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας έως 69.000 νέων θέσεων εργασίας και προστιθέμενης αξίας ύψους έως 12,5 δισεκατομμυρίωνσε βάθος δεκαετίας. Είναι επαρκή μεγέθη; Πιστεύουμε πως μπορούμε να πάμε και ψηλότερα. Από εντελώς διαφορετική αφετηρία και ακολουθώντας εντελώς διαφορετική πορεία, μπορούμε να βρεθούμε στην τεχνολογική πρωτοπορία της Ευρώπης,  κοντά σε άλλες μικρού μεγέθους χώρες όπως είναι η Ιρλανδία και η Εσθονία.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι «αυτό γίνεται».

Προηγούμενο άρθροΠιερρακάκης για εμβολιασμούς: «Η διαδικασία επιβεβαίωσης των ραντεβού μοιάζει με αεροπορικό check-in»
Επόμενο άρθροΣυνεχίζεται η διανομή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης σε δήμους του νότιου Τομέα Αθηνών