Στα άκρα η Εκκλησία για τα Θεοφάνεια: Σε εξωτερικό χώρο ο αγιασμός των υδάτων από Ιερώνυμο – Προσφυγή και στο ΣτΕ

Ομόφωνη απόφαση να μεταβεί ο Αρχιεπίσκοπος σε κάποια από τις ακτές της Αττικής, εντός της δικαιοδοσίας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, για να τελέσει τον Αγιασμό των Υδάτων, έλαβε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας, γράφει το orthodoxia.info.

Αν και προβλέπεται λιτή τελετή με περιορισμένο αριθμό ατόμων, αυτή η απόφαση αντίκειται στη σχετική ΚΥΑ, που απαγορεύει ρητώς αυτές τις τελετές και δεν προβλέπει την παραμικρή εξαίρεση.

Την ίδια ώρα, οι 82 μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την άρση των περιοριστικών μέτρων της κυβέρνησης για τα Θεοφάνεια, κίνηση μόνο συμβολική, αφού μέχρι να αποφανθεί το ΣτΕ θα έχει παρέλθει ο εορτασμός.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, εκδόθηκε ανακοίνωση, όπου αναφέρεται ότι η Εκκλησία δεν συναινεί στα νέα κυβερνητικά μέτρα ως προς τη λειτουργία των ιερών ναών και εμμένει σε όσα συμφωνήθηκαν αρχικώς με την πολιτεία.

«Εντέλλεται οι ιεροί ναοί να παραμείνουν ανοικτοί για τη συμμετοχή των πιστών στη Θεία Λειτουργία και τον Αγιασμό των Υδάτων εντός των ιερών ναών κατά την εορτή των Θεοφανείων, όπως άλλωστε είχε συμφωνηθεί και αποτυπωθεί στην ΚΥΑ υπ’ αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 80588/15.12.2020 (ΦΕΚ Β΄ 5509)», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σκληρή ήταν η απάντηση του Μαξίμου, που αντιδρώντας στις αποφάσεις της Εκκλησίας, εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν, ώστε να τον αγνοεί όποιος διαφωνεί».

Στην ίδια ανακοίνωση, η κυβέρνηση εκφράζει , την ελπίδα η Εκκλησία να «αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών για την κοινωνία, όπως έως σήμερα με υπευθυνότητα έπραξε».

Προηγούμενο άρθροΒαρβιτσιώτης: Ποιο είναι το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης
Επόμενο άρθροΟι επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές έως 11/1, δεν θα καταβάλουν το ενοίκιο Ιανουαρίου