Την Αθήνα επισκέπτεται αύριο, Παρασκευή, ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, προερχόμενος από την Άγκυρα, όπου συνάντησε τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός θα έχει ιδιωτική συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια και στη συνέχεια οι δύο άνδρες θα παρακαθήσουν σε γεύμα που θα παραθέσει στον κ. Ράμα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την Τρίτη Δένδιας και Ράμα είχαν τηλεφωνική επικοινωνία.

Σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, αναφέρθηκε στην πρόσφατη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης του προεδρικού διατάγματος αναφορικά με το κλείσιμο των κόλπων και την χάραξη των οριζοντίων γραμμών στο Ιόνιο.

Το σχετικό νομοσχέδιο για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια θα κατατεθεί στη Βουλή το αμέσως προσεχές διάστημα, σημείωσε.

Όσον αφορά την επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού στην Τουρκία, Ράμα και Ερντογάν ανακοίνωσαν την ίδρυση Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, οι ηγέτες Αλβανίας και Τουρκίας συζήτησαν για θέματα που αφορούν τη στρατιωτική συνεργασία και την ασφάλεια

«Στις συναντήσεις μας με τον πρωθυπουργό, συζητήσαμε περιφερειακά θέματα καθώς και διμερή θέματα. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τι μπορούμε να κάνουμε την επόμενη περίοδο σε όλα τα είδη πολιτικών, στρατιωτικών, οικονομικών, πολιτιστικών τομέων. Ανταλλάξαμε ιδέες σχετικά με τα έργα που μπορούν να υλοποιηθούν την επόμενη περίοδο», δήλωσε ο Ερντογάν.

Υπενθύμισε επίσης ότι η Αλβανία ανέλαβε τη θητεία της Οικονομικής Συνεργασίας του Εύξεινου Πόντου από την 1η Ιανουαρίου, αμέσως μετά την επιτυχή θητεία της στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Αφού ευχήθηκε επιτυχία στον αλβανό πρωθυπουργό σε «αυτήν τη σημαντική αποστολή», ο Ερντογάν είπε ότι η Αλβανία υπέστη δύο μεγάλους σεισμούς στις 21 Σεπτεμβρίου και στις 26 Νοεμβρίου 2019. Συνέχισε, αναφέροντας τη βοήθεια της Τουρκίας προς την Αλβανία για την οικοδόμηση 522 κατοικιών στη θέση των σπιτιών που καταστράφηκαν.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την τελευταία συμφωνία, λέγοντας ότι θα ενισχύσει περαιτέρω τους δεσμούς μεταξύ τους. «Είμαι βέβαιος ότι έχουμε κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα σήμερα και όταν αυτές οι πρωτοβουλίες γίνουν πραγματικότητα, οι Αλβανοί και οι Τούρκοι θα δουν τα θετικά αποτελέσματα», δήλωσε ο Ράμα.