Να επεκτείνει το πρόγραμμα της επιδότησης δόσεων και για επιχειρηματικά δάνεια, το οποίο έως τώρα εφαρμόζεται με το πρόγραμμα «Γέφυρα» σε στεγαστικά με υποθήκη την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη, εξετάζει η κυβέρνηση, με στόχο να αποτραπεί το κύμα λουκέτων σε επιχειρήσεις μετά το τέλος της πανδημίας.

Αυτό επιβεβαίωσε σήμερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, επισημαίνοντας ότι το θέμα αποτελεί προτεραιότητα που θα τεθεί στους θεσμούς.

«Βοηθήσαμε την κοινωνία, τα πράσινα και τα κόκκινα πρόσωπα για 9 μήνες επιδοτώντας τις δόσεις του. Αυτό που πάμε να κάνουμε είναι αντίστοιχο πρόγραμμα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται από την υγειονομική κρίση», είπε ο υπουργός.

Για την επιστρεπτέα προκαταβολή 5 ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι η πλατφόρμα έχει ανοίξει και λήγει στις 15 Ιανουαρίου και θα πληρωθούν 1,5 δισ., ενώ οι δυνητικοί δικαιούχοι μπορούν να φτάσουν και τις 400.000 επιχειρήσεις. Αυτό, όπως είπε, εξαρτάται από τις επιχειρήσεις γιατί θα πρέπει να κρατήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων. Από 19 Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν οι πληρωμές.

Βασικά στοιχεία της επιστρεπτέας 5:

–    50% μη επιστρεπτέο 

–    ελάχιστο όριο 1000 ευρώ 

–    καλύπτει όλες τις επιχειρήσεις και τις νέες μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020

Η επόμενη επιστρεπτέα (6) αναμένεται γύρω στον Μάρτιο, ενώ η αποπληρωμή θα γίνεται από το 2022 και μετά.

Η σταθερή μείωση της  καταβολής φόρου θα απασχολήσει το οικονομικό επιτελείο στις αρχές του καλοκαιριού, ενώ δεν θα μειωθεί η έκτακτη εισφορά σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, ωστόσο άλλες μειώσεις θα μονιμοποιηθούν.

Όσον αφορά στα ενοίκια Νοεμβρίου, αναμένεται υπουργική απόφαση τη Δευτέρα, έτσι ώστε μέχρι το τέλος της εβδομάδας να καταβληθούν. «Θα επιταχύνουμε τις διαδικασίες για το μήνα Δεκέμβριο. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν θα χάσουν τίποτα», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι και οι απλήρωτες συντάξεις.