Ο Ερντογάν τορπιλίζει τις διερευνητικές: «Η Αθήνα να αφήσει πίσω τις εντάσεις»

Λίγο πριν από την εκκίνηση των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας, ο Ερντογάν προχώρησε σε νέες προκλητικές δηλώσεις, κατηγορώντας την Αθήνα για «παραβιάσεις στον εναέριο χώρο και για παράνομες δραστηριότητες στα νησιά τα τελευταία χρόνια».

 «Η Ελλάδα να αφήσει πίσω της τις εντάσεις και να αρχίσει μια νέα εποχή με τις διερευνητικές συζητήσεις, στις 25 Ιανουαρίου», είπε μιλώντας σε πρέσβεις των χωρών της Ε.Ε.

Αναφέρθηκε στο «δύσκολο 2020» για τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας και τα εμπόδια που έβαλαν «μονομερείς ενέργειες κρατών μελών» στον διάδρομο εισόδου της Τουρκίας στην Ένωση ενώ κατηγόρησε τις Βρυξέλλες για «στρατηγική τύφλωση» στα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και του Κυπριακού. Τέλος, υποστήριξε ότι η χώρα του αδικήθηκε καθώς επιχειρήθηκε να «φυλακιστεί στα παράλιά της».

Στο ίδιο κλίμα και οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλού Τσαβούσογλου ο οποίος προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Ένωση πως σε περίπτωση που στηρίξει την Ελλάδα, όπως έκανε στη σύνοδο του Οκτωβρίου, τότε και η Τουρκία θα ξανακάνει όσα έκανε μέχρι πρόσφατα. «Η απειλητική γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε εναντίον μας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ήταν η αιτία να ξεχειλίσει το ποτήρι. Αντιδράσαμε και αν ξανασυμβεί θα το ξανακάνουμε. Το μικρό διάστημα Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου έδειξε ότι η κλιμάκωση δεν θα φέρει αποτέλεσμα σε κανέναν και στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου η ΕΕ υιοθέτησε μια πιο ήπια γλώσσα», τόνισε ο Τσαβούσογλου.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι συμφωνήθηκε συνάντηση με τον Νίκο Δένδια, κάτι που διέψευσαν ελληνικές διπλωματικές πηγές. «Με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Δενδια, ο οποίος είναι και προσωπικός μου φίλος, συμφωνήσαμε να συναντηθούμε και αργότερα θα καθoρίσουμε την ημερομηνία της συνάντησής μας», δήλωσε.

Προηγούμενο άρθροΣτάνο για διερευνητικές: «Να υιοθετήσει η Τουρκία εποικοδομητική συμπεριφορά»
Επόμενο άρθροΑλ. Σδούκου: Το 2021 θα ξεκινήσει τo «masterplan» για τη μετάβαση στη μετα-λιγνιτική εποχή