Η Τουρκία έδειξε τις προθέσεις της και ο Μητσοτάκης έβαλε τις «κόκκινες γραμμές»

Με δημόσιες τοποθετήσεις στο ανώτατο επίπεδο Ελλάδα και Τουρκία έριξαν, χθες, τις πρώτες τροχιοδεικτικές ενόψει έναρξης των διερευνητικών.

Την αρχή έκανε η Αγκυρα καθώς τόσο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προχώρησαν, την Τρίτη, σε δηλώσεις που δείχνουν ότι οι προθέσεις της Τουρκίας είναι να απλώσει στο διαπραγματευτικό τραπέζι τη βεντάλια όλων των ζητημάτων που θεωρεί ανοικτά.

Μιλώντας σε πρέσβεις των χωρών της ΕΕ στην Τουρκία, ο Ερντογάν κατηγόρησε τη Αθήνα για «παραβιάσεις στον εναέριο χώρο και για παράνομες δραστηριότητες στα νησιά τα τελευταία χρόνια» και πρόσθεσε ότι πρέπει να αφήσει πίσω της τις εντάσεις και να ξεκινήσει «μια νέα εποχή με τις διερευνητικές συζητήσεις, στις 25 Ιανουαρίου».

Στο ίδιο κλίμα και οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Ένωση πως σε περίπτωση που στηρίξει την Ελλάδα, όπως έκανε στη σύνοδο του Οκτωβρίου, τότε και η Τουρκία θα ξανακάνει όσα έκανε μέχρι πρόσφατα. «Η απειλητική γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε εναντίον μας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ήταν η αιτία να ξεχειλίσει το ποτήρι. Αντιδράσαμε και αν ξανασυμβεί θα το ξανακάνουμε. Το μικρό διάστημα Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου έδειξε ότι η κλιμάκωση δεν θα φέρει αποτέλεσμα σε κανέναν και στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου η ΕΕ υιοθέτησε μια πιο ήπια γλώσσα», τόνισε ο Τσαβούσογλου.

Παράλληλα, σε χθεσινό δημοσίευμα του Πρακτορείου Anadolu αναφέρεται ότι οι διαφορές που πρέπει να συζητηθούν στις διερευνητικές επαφές Ελλάδας και Τουρκίας είναι έξι: Υφαλοκρηπίδα, χωρικά ύδατα, εναέριος χώρος, αποστρατικοποίηση νησιών, καθεστώς νησίδων και βραχονησίδων, κέντρα εναέριας κυκλοφορίας (FIR) και δικαιοδοσία επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης.

Η απάντηση Μητσοτάκη

Η απάντηση της Αθήνας ήρθε λίγες ώρες αργότερα με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη να ξεκαθαρίζει, στη συνέντευξή του στον ANT1, ότι «δεν πρόκειται καμία Ελληνική Κυβέρνηση να συζητήσει τα θέματα αυτά. […] Είμαι πολύ ξεκάθαρος. Είναι θέματα τα οποία δεν είναι αντικείμενο συζήτησης με την Τουρκία».

Ο κ. Μητσοτάκης έδειξε, παράλληλα, και το πνεύμα με το οποίο προσέρχεται στις διερευνητικές επαφές η ελληνική κυβέρνηση καθώς τόνισε ότι η επανέναρξή τους ήταν επιδίωξή του από την πρώτη στιγμή. .« Θέτοντας όμως ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για να μπορέσουν αυτές να επανεκκινήσουν. Να μην υπάρχει καμία ερευνητική δραστηριότητα εντός Ελληνικής ΑΟΖ και να συνεχίσουμε από εκεί που σταματήσαμε. Δηλαδή σε ένα προδιαγεγραμμένο πλαίσιο με αντικείμενο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Τότε ήταν μόνο στο Αιγαίο, τώρα θα προσθέσω στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Στην Αθήνα, πάντως, έχουν ενταθεί οι προετοιμασίες για το πρώτο ραντεβού των δύο διαπραγματευτικών ομάδων από το 2016. Επικεφαλής της ελληνικής αποστολής θα είναι ο πρέσβης ε.τ Παύλος Αποστολίδης ενώ τις προσπάθειες θα ενισχύσει και ο πρέσβης Αλέξανδρος Κουγιού.

Προηγούμενο άρθροΤριμερής άσκηση Ελλάδας, Κύπρου και ΗΠΑ στη Σούδα
Επόμενο άρθροΣ. Μπίζιου:”Να διευκολυνθούν τα ορεινά χωριά της Ελασσόνας στην χορήγηση επιδόματος θέρμανσης.”