Πρόγραμμα ενίσχυσης, με πόρους του ΕΣΠΑ, για την ενίσχυση επιχειρήσεων και επαγγελματιών σε περιοχές με παρατεταμένο lockdown, προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, επισημαίνοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Γεωργιάδης είπε, σχετικά με τις αναφορές για μαζικό κλείσιμο καταστημάτων, ότι «τα στοιχεία του ΓΕΜΗ δεν επιβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει «κύμα λουκέτων» στην αγορά», ενώ επεσήμανε ότι υπάρχει διαρκής ενίσχυση των επιχειρήσεων από το κράτος. Όπως είπε: «πρώτη φορά η εφορία βάζει λεφτά στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων», ενώ ανέφερε πως, δεν αποκλείεται, να υπάρξει και έβδομος κύκλος στο μέτρο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Για λειτουργία καταστημάτων από Δευτέρα

Αναφερόμενος στη λειτουργία του λιανεμπορίου από αύριο Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, είπε χαρακτηριστικά: «Περιμένουμε μικρό “τσίμπημα” κρουσμάτων, όπως είναι αναμενόμενο όταν ανοίγει η αγορά… αν είναι μικρό και αντέχεται, όλα καλά. Αν τηρηθούν τα μέτρα και σε 2-3 εβδομάδες πάνε όλα καλά και ο ιός είναι υπό έλεγχο, θα αρχίσουμε να συζητάμε για τα επόμενα βήματα στην λειτουργία της αγοράς».

Ξεκαθάρισε ότι ακόμη δεν υπάρχουν ημερομηνίες για την εστίαση, διότι υπάρχουν προβλήματα κι εκεί, καθώς οι άνθρωποι πρέπει να βγάζουν τη μάσκα για να φάνε.

« Όταν ανοίξουν τα καταστήματα εστίασης, η λειτουργία τους θα γίνει με καθήμενους πελάτες σε εξωτερικούς χώρους», είπε και επανέλαβε την έκκληση προς τους επιχειρηματίες να κάνουν χρήση του προγράμματος ενίσχυσης για την προμήθεια θερμαστρών για εξωτερικούς χώρους, λέγοντας ότι θα είναι απαραίτητες και φέτος, αλλά σε κάθε περίπτωση και στα επόμενα χρόνια.

Παραμένουν «πληττόμενες» οι επιχειρήσεις που ανοίγουν»

«Όλες οι επιχειρήσεις που θα ανοίξουν από τη Δευτέρα, θα συνεχίσουν να θεωρούνται πληττόμενες και θα συνεχίσουν να έχουν την ίδια βοήθεια από το Κράτος,  δηλαδή δεν θα πληρώσουν ενοίκια των Φεβρουάριο, θα συνεχίσουν να έχουν σε αναστολή τους εργαζόμενους τους για να επιδοτούνται και θα απολαμβάνουν όλα τα “ευεργετήματα” που έχουν υιοθετηθεί από την Κυβέρνηση», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Επιδότηση τόκων δανείων

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε, ακόμη, ότι εντός των ημερών θα υπογραφεί η απόφασης για την επιδότηση τόκων ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για το πρώτο τρίμηνο του 2021, ενώ για το επόμενο 9μήνο θα επιδοτηθεί μέρος των τοκοχρεολυσίων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καλύπτοντας έτσι μέρος των οφειλών από τις επιχειρήσεις.

Η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθεί να ισοπεδώσει τα πάντα εν μέσω πανδημίας

«Στην παγκόσμια συμφορά η Ελλάδα στέκεται όρθια, χάρη και στην Επιτροπή που μας συμβουλεύει σωστά. Η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, που προσπαθεί να ισοπεδώσει τα πάντα εν μέσω πανδημίας, κάνει όσους τα λένε εξαιρετικά αντιπαθείς έως και γελοίους», απάντησε ο κ. Γεωργιάδης, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που υπήρξαν σε δήλωσή του για την Θεσσαλονίκη και την κατάσταση στην πόλη σε ότι αφορά την έξαρση κρουσμάτων στο τέλος Οκτωβρίου και τον τριήμερο εορτασμό για τον ‘Αγιο Δημήτριο και την 28η Οκτωβρίου, επαναλαμβάνοντας ότι δεν υπάρξαν εισηγήσεις της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων για επιβολή τοπικού lockdown, αλλά διάσπρατες αναφορές επιστημόνων σε μέσα ενημέρωσης.

Για τη Σοφία Μπεκατώρου

Σχολιάζοντας τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «πρέπει να την συγχαρούμε που βρήκε το θάρρος. Η Δικαιοσύνη θα κάνει την δουλειά της. Το «όχι» σημαίνει «όχι» και δεν μπορεί κανένας που έχει εξουσία να τηχρησιμοποιεί με τέτοιον τρόπο».