Για προσεκτικό άνοιγμα του λιανεμπορίου και των υπηρεσιών έκανε λόγο ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση ακούει προσεκτικά, τόσο τους ειδικούς, όσο και τις επαγγελματικές τάξεις.

«Ανάμεσα σε δύο ακραίες τάσεις του απόλυτου καθολικού lockdown, που θυμίζει το πρώτο, με τεράστιες επιπτώσεις και, από την άλλη του “κάντε ό,τι θέλετε απλώς τηρήστε τα μέτρα προστασίας”, εμείς προσπαθούμε κάθε φορά να εφαρμόζουμε ένα μείγμα μέτρων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Αναφερόμενος στα μέτρα που εφαρμόζουν τώρα σε άλλες χώρες, ο υπουργός είπε: «Πήραμε μέτρα έγκαιρα κι έχουμε μείωση στην επιδημιολογική πίεση. Αλλού τα πήρανε καθυστερημένα κι έχουν αύξηση».

Πρόσθεσε, ωστόσο, πως είναι πολύ πιθανό να υπάρχει νέο lockdown, αν υπάρξει νέα αύξηση κρουσμάτων.

«Καταλαβαίνουμε παρά πολύ την επιδημιολογική πίεση, κι αυτό δημιουργεί και πολύ μεγάλη δημοσιονομική πίεση, συν το μεγάλο κόστος για την υποστήριξη των κλεισμένων δραστηριοτήτων», σημείωσε ο υπουργός.

Κατηγόρησε δε τον Αλέξη Τσίπρα ότι από την πρώτη μέρα είναι «”αντιπολίτευση του Χ2”. Δίνουμε 300 εκατ. ευρώ, “δώστε 600 εκατ. ευρώ”, προσλαμβάνουμε 7.000 “προσλάβετε 14.000”, δίνουμε 1 δισεκ. στο ΕΣΥ “δώστε 2 δισεκ”» ανέφερε, είπε χαρακτηριστικά.

Μέσα στο Φεβρουάριο ο νέος εκλογικός νόμος για τους ΟΤΑ

Αναφερόμενος στον νέο εκλογικό νόμο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είπε ότι «είμαστε αρκετά έτοιμοι να φέρουμε προς ψήφιση τον νέο εκλογικό νόμο εντός Φεβρουαρίου. Πρέπει να επαναφέρουμε ένα εκλογικό σύστημα που θα επιτρέπει την κυβερνησιμότητα στους δήμους, χωρίς να υπάρχουν όλες αυτές οι συναλλαγές, τις οποίες σήμερα οι δήμαρχοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν, στις οποίες θα μου επιτρέψετε να σας πως μπορεί να εμφιλοχωρούν και πρακτικές που πρέπει να είναι απολύτως απευκταίες» τόνισε.

«Πλαφόν θα μπει» είπε, αλλά δεν διευκρίνισε το ποσοστό.

Για την ψήφο των αποδήμων

Στο ζήτημα των εκλογών ο Μάκης Βορίδης σχολίασε ότι «ο μηχανισμός πάντα είναι σε ετοιμότητα, υπό μία έννοια, δεν υπάρχει κάτι εξαιρετικό, αυτό που μας ενδιαφέρει από πλευράς εκλογών είναι η εκτέλεση των υποχρεώσεων που πηγάζουν από τον εκλογικό νόμο που ψήφισε η Βουλή για την ψήφο των αποδήμων».

Υπάρχουν, συνέχισε, μια σειρά από κρίσιμες εκτελεστικές ενέργειες, όπως να λειτουργήσει η πλατφόρμα δήλωσης των αποδήμων για να ψηφίσουν, να γίνει ενημερωτική εκστρατεία, να εξεταστούν οι προϋποθέσεις με τις οποίες μπορούν να ψηφίσουν και μετά να δούμε πόσα θα είναι τα εκλογικά τμήματα και να φτιάξουμε και τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.