Μ. Σχοινάς: «Θ’ ανοίξει πόρτες το πιστοποιητικό εμβολιασμού – Ορατό το τέλος της πανδημίας»

European Commission spokesman Margaritis Schinas attends a press conference at the European Commission headquarters in Brussels, Belgium June 20, 2018. REUTERS/Yves Herman

«Η ιδέα του υγειονομικού πιστοποιητικού είναι απολύτως αναγκαία στην Ευρώπη», είπε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς Μαργαρίτης Σχοινάς, επισημαίνοντας πως όσο περισσότεροι εμβολιάζονται, «αυτό το πιστοποιητικό θα πρέπει να ανοίγει σίγουρα και επιπλέον πόρτες, να διευκολύνει δηλαδή την κινητικότητα και τα ταξίδια».

Μιλώντας στην εκπομπή ΒΑΒΕΛ του Mega, ο Επίτροπος τόνισε πως οποιαδήποτε εξέλιξη σε αυτόν τον τομέα απαιτεί συλλογική συζήτηση και ένα κοινά επεξεργασμένο πλαίσιο, στο οποίο θα ενταχθεί και η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο κ. Σχοινάς εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία του εμβολιασμού καθώς, όπως είπε, εντός του έτους θα είναι διαθέσιμα τα εμβόλια εφτά διαφορετικών εταιρειών και ότι τον Μάρτιο, θα έχουμε μια υπερπροσφορά εμβολίων που θα δίνει την εξασφάλιση σε όλους τους Ευρωπαίους ότι θα έχουν όλοι πρόσβαση σε αυτά».

Μάλιστα, αναφερόμενος στην κριτική που ασκείται στην Ένωση για την καθυστέρηση του εμβολιασμού και της παροχής των απαιτούμενων δόσεων στα κράτη μέλη, ο κ. Σχοινάς την χαρακτήρισε «αποτέλεσμα μιας παρεξήγησης, αφού ποτέ δε δόθηκε η υπόσχεση ότι όλοι οι Ευρωπαίοι θα εμβολιαστούν με το ίδιο εμβόλιο, την ίδια στιγμή».

Όσον αφορά στους στόχους της Κομισιόν, είπε πως μέχρι τον Μάρτιο πρέπει να έχει εμβολιαστεί το 80% του υγειονομικού προσωπικού της Ευρώπης και το 80% όλων των Ευρωπαίων πάνω από 80 χρονών και μέχρι το τέλος του καλοκαιριού το 70% του γενικού πληθυσμού.

Αναφερόμενος στις μεταλλάξεις του κορoνοϊού, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι δεν αφήνουν περιθώριο εφησυχασμού και η Επιτροπή βρίσκεται σε συνεχείς συζητήσεις με τους ειδικούς. «Οι επιδημιολόγοι μάς λένε ότι οι μεταλλαγμένοι ιοί όντως έχουν μια επιπρόσθετη δυσκολία, η οποία όμως είναι αντιμετωπίσιμη από το εύρος των εμβολίων που έχουμε στη διάθεσή μας», είπε.

Κλείνοντας, ο Μαργαρίτης Σχοινάς είπε ότι το τέλος της πανδημίας είναι «ορατό, αλλά δεν είναι ακόμα τόσο κοντά ώστε να το ακουμπάμε». «Έχουμε μπροστά μας μερικούς δύσκολους μήνες στην Ευρώπη, όπου όμως θα πρέπει να έχουμε την αυτοπεποίθηση ότι όλα όσα κάναμε ήταν στη σωστή κατεύθυνση», κατέληξε.

Προηγούμενο άρθροΗ επανεκκίνηση & ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στον Πειραιά προτεραιότητα του ΕΒΕΠ το 2021
Επόμενο άρθροΝΔ για αποκαλύψεις Ολυμπιονικών: «ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα αναγνωρίζουν, κατόπιν εορτής, την αναγκαιότητα της αθλητικής μεταρρύθμισης»