Σύνοδος Κορυφής: Οι ηγέτες της Ε.Ε συνεδριάζουν για τον εμβολιασμό – Στο τραπέζι η πρόταση Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό

Μέσω τηλεδιάσκεψης πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής των αρχηγών κρατών της ΕΕ, με την πανδημία και πιο συγκεκριμένα τον εμβολιασμό να αποτελεί το μοναδικό θέμα συζήτησης μεταξύ των «27» της Ευρώπης.

Σε ανάρτησή της η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ωτερ Λάιεν έθεσε τους βασικούς άξονες της συζήτησης των «27» σήμερα, οι οποίοι περιστρέφονται γύρω από την αναχαίτιση της πανδημίας.

Όπως έγραψε χαρακτηριστικά: «Βρισκόμαστε εν όψει σημαντικών συζητήσεων με τους Ευρωπαίους ηγέτες για τα επόμενα βήματα αναχαίτισης της πανδημίας. Συγκεκριμένα:

Επιτάχυνση της διαδικασίας εμβολιασμών

Πιστοποιητικό εμβολιασμού

Αντιμετώπιση των διαφόρων μεταλλάξεων του κορωνοϊού

Υποστήριξη γειτονικών χωρών με εμβόλια

Υπενθυμίζεται πως ήταν ο Έλληνας πρωθυπουργός εκείνος που έβαλε στο τραπέζι της συζήτησης το πιστοποιητικό εμβολιασμού, βρίσκοντας ευήκοα ώτα, τόσο σε ομολόγους του, όσο όμως και σε φορείς της αγοράς (όπως η IATA) που πιστεύουν πως μια τέτοια κίνηση θα ανανήψει την ελεύθερη μετακίνηση και την οικονομία της Ευρώπης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα τονίσει ότι σε ότι αφορά τα εμβόλια ότι πρέπει να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την συζήτηση των αιτήσεων για την έγκριση εμβολίων τα οποία βρίσκονται στο τελικό στάδιο της αδειοδότησης, όπως το εμβόλιο της AstraZeneca.

Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τονίσει την ανάγκη προς τις εταιρείες να είναι απολύτως συνεπείς στα χρονοδιαγράμματα για τα οποία έχουν δεσμευτεί απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τις παραδόσεις εμβολίων το πρώτο τρίμηνο του 2021 ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς. Μια παρατήρηση που έρχεται την ώρα που η Pfizer ανακοινώνει νέες καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων προς την Ευρώπη.

Τα τρία ζητήματα που θα θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Όπως ανακοίνωσε νωρίτερα το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη των 27 ηγετών της Ε.Ε.. θα θέσει τρία ζητήματα:

Πρώτον: Θα αναπτύξει την πρόταση που ήδη έχει καταθέσει μαζί με τον Αυστριακό Καγκελάριο και την Πρωθυπουργό της Δανίας για την ταχύτερη προώθηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών έγκρισης των εμβολίων της AstraZeneca και άλλων εταιρειών.

Δεύτερον: Θα εισηγηθεί την ενεργοποίηση της Επιτροπής για την άσκηση πίεσης προς την Pfizer, ώστε να επιταχύνει την παραγωγή της και επιπλέον να είναι απολύτως συνεπής στην παράδοση των δόσεων, όπως έχει δεσμευτεί προς όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, εντός του πρώτου τριμήνου του 2021.

Και τρίτον: Θα αναπτύξει την πρότασή του για την καθιέρωση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού για να απαλλαγούν όσοι ευρωπαίοι πολίτες εμβολιάζονται τόσο από την υποχρέωση τεστ πριν από κάθε ταξίδι, όσο και από την υποχρεωτική καραντίνα στα Κράτη που φτάνουν, να περιοριστούν οι σχετικές γραφειοκρατικές διαδικασίες και να διευκολυνθεί η μετακίνηση από Κράτος σε Κράτος.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο «ενδεχόμενη εφαρμογή της πρότασης αυτής όχι μόνο δεν θα προσθέσει κανέναν περιορισμό, αλλά αντίθετα θα βοηθήσει όλους τους ευρωπαίους πολίτες να απαλλαγούν από τους σημερινούς δύσκολους περιορισμούς στις μετακινήσεις τους.

Στόχος, όπως γράφει σε άρθρο του στο Euractiv και στην ιστοσελίδα Das Morning Briefing ο Πρωθυπουργός, δεν είναι να χωρίσουμε τους πολίτες σε αυτούς που έχουν εμβολιαστεί και σε αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί. Αντιθέτως θέλουμε να δημιουργήσουμε μια λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τα ταξίδια για όσους διαθέτουν το πιστοποιητικό».

Μάλιστα, ο κ. Ταραντίλης επεσήμανε ότι «η λήψη σχετικής απόφασης θα είναι μείζονος σημασίας, ενόψει κυρίως της τουριστικής περιόδου». Ο κ. Ταραντίλης εξέφρασε την ελπίδα να υιοθετηθεί το θέμα του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού «γιατί είναι κάτι που αναπόφευκτα θα το βρούμε μπροστά μας. Θα ήθελα να τονίσω ότι δεν μιλάμε για ένα διαβατήριο, γιατί το διαβατήριο υποχρεούσαι να το έχεις».

«Μιλάμε για ένα πιστοποιητικό που κάποιος θα το έχει, για να μπορεί να μειώνει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, όπως είναι ένα τεστ covid που γίνεται τώρα 72 ώρες πριν έρθεις ή την περίοδο καραντίνας όταν εισέλθεις σε μία χώρα. Αυτά θέλουμε να μειώσουμε. Δεν θα είναι υποχρεωτικό. Όποιος θέλει το έχει, όποιος δεν θέλει δεν θα το έχει. Είναι πολύ σημαντικό που τίθεται αυτή την περίοδο, γιατί, αναπόφευκτα, θα το βρούμε μπροστά μας στο μέλλον. Γιατί να μην έχουμε, λοιπόν, την ηγεσία σε αυτό, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι;» διερωτήθηκε.

Προηγούμενο άρθροΚικίλιας για κορονοϊό: «Φτάσαμε στην αρχή του τέλους» – 5.881 τα ενεργά κρούσματα, τα 2.404 στην Αττική
Επόμενο άρθροΚορονοϊός: Οι 4 φάσεις του σχεδίου για να φτάσει το εμβόλιο σε κάθε νησί -Στις 27 στο ακριτικό Καστελόριζο (video, πίνακες)