Το σχέδιο εκπονήθηκε από το ΓΕΕΘΑ, το υπουργείο Υγείας και την Πολιτική Προστασία

Το σχέδιο για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού στα ελληνικά νησιά παρουσίασε ο υπεύθυνος για την εφοδιαστική αλυσίδα Ταξίαρχος Αρίστος Περρής.

Το σχέδιο αυτό εκπονήθηκε από το ΓΕΕΘΑ, το υπουργείο Υγείας και την Πολιτική Προστασία.

Περιλαμβάνει τέσσερις φάσεις, ως ακολούθως:

Πρώτη φάση

Αφορά 8 νησιά όπου υπάρχουν ήδη νοσοκομειακές μονάδες. Σε αυτά τα νησιά έχει ξεκινήσει ήδη ο εμβολιασμός των υγειονομικών από 11 Ιανουαρίου.

Η μεταφορά των εμβολίων σε αυτά τα νησιά γίνεται αεροπορικώς, κυρίως με δωρεάν τακτικές πτήσεις.

Τα νησιά αυτά είναι: Ρόδος, Κέρκυρα, Λέσβος, Χίος, Κως, Ζάκυνθος, Κεφαλλονιά, Σάμος, Λευκάδα, Σύρος, Νάξος, Σαντορίνη, Λήμνος, Κάλυμνος, Κύθηρα, Ικαρία, Λέρος και Κάρπαθος.

Δεύτερη φάση

Περιλαμβάνει 12 νησιά με πληθυσμό άνω των 3.500 κατοίκων.

Η 2η φάση ξεκινά στις 28 Ιανουαρίου με τον εμβολιασμό των μόνιμων κατοίκων άνω των 80 ετών. Θα συνεχιστεί με τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες με βάση τη σειρά προτεραιότητας.

Η μεταφορά των εμβολίων θα γίνει με τακτικές πτήσεις και ακτοπλοϊκά δρομολόγια.

Τρίτη φάση

Η 3η φάση αφορά 19 νησιά με πληθυσμό από 1.000 έως 3.500 άτομα.

Στόχος είναι οι εμβολιασμοί στα νησιά αυτά να ξεκινήσουν από 10 Φεβρουαρίου. Καθώς τα νησιά αυτά έχουν μικρότερο πληθυσμό, υπάρχει δυνατότητα να επεκταθεί ο εμβολιασμός σε περισσότερες πληθυσμιακές ομάδες.

Για τη μεταφορά τους θα συνδυαστούν αεροπορικά και ακτοπλοϊκά μέσα.

Τέταρτη φάση

Τέλος, η 4η φάση αφορά τα νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 1.000 κατοίκων. Για τον εμβολιασμό στα νησιά αυτά, θα υπάρξει συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών και τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η τελευταία αυτή φάση αφορά το σύνολο των επιθυμούντων κατοίκων άνω των 18 ετών και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο.

Η φάση αυτή θα ξεκινήσει με το Καστελλόριζο, όπου θα γίνει εμβολιασμός μεταξύ 27 και 30 Ιανουαρίου.