Ε.Ε: «Ζωντανή» η πρόταση Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού

Το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού, που πρότεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής, άφησε ανοιχτό η Ε.Ε.

Στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και ο Σαρλ Μισέλ, μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης, υπογράμμισαν πως η συγκεκριμένη πρόταση σε πρώτη φάση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για «ιατρικούς λόγους» και δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να δουν τη χρήση του σε επόμενο στάδιο. Ωστόσο, για να γίνει αυτό, όπως είπε η κα. Φον ντερ Λάιεν, θα χρειαστεί να υπάρχει «ομοφωνία» από τα κράτη-μέλη και για «πιθανές άλλες χρήσεις του πιστοποιητικού».

Οι Ευρωπαίοι είδαν με καλό μάτι την πρόταση Μητσοτάκη, την οποία ωστόσο η Γαλλία είδε με σκεπτικισμό.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε στην διάρκεια της Συνόδου Κορυφής πως σε πρώτη φάση, το ζητούμενο θα είναι να επιτευχθεί συμφωνία για τα τεχνικά χαρακτηριστικά και την τυποποίηση της μορφής του. Αυτό προκειμένου να έχει γίνει η κατάλληλη προεργασία, ώστε η Ευρώπη να είναι έτοιμη να συζητήσει τη χρήση του όταν θα έχει πια αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των Ευρωπαίων πολιτών που θα έχουν εμβολιαστεί.

Η Φον ντερ Λάιεν ανέφερε πως υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις από τους ευρωπαίους ηγέτες. Κάποιοι αμφισβητούν την αναγκαιότητά του και μερικοί έχουν ερωτηματικά για την χρήση του, ωστόσο ορισμένες χώρες δηλώνουν ανοιχτές στο να γίνει χρήση του εν λόγω πιστοποιητικού.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, ο κ. Μισέλ είπε χαρακτηριστικά ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς λόγους και σε επόμενο στάδιο θα εξεταστεί «εάν και κάτω από ποιες συνθήκες» το πιστοποιητικό αυτό «θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί» ευρύτερα.

Από την πλευρά της, η Φον ντερ Λάιεν ανέφερε πως το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι χρήσιμο από ιατρικής άποψης, ωστόσο πρέπει να απαντηθούν ερωτήματα όπως «εάν το εμβόλιο αναστέλλει τη μετάδοση του ιού» από όσους έχουν ανοσοποιηθεί και «για πόσο καιρό είναι αποτελεσματικός ο εμβολιασμός». Η κυρία Φον ντερ Λάιεν πρόσθεσε ότι «αργότερα θα χρειαστεί συζήτηση σε βάθος και ομοφωνία μεταξύ των κρατών μελών για πιθανές άλλες χρήσεις του πιστοποιητικού».

Για το θέμα των ανοιχτών συνόρων εν μέσω πανδημίας, κ. Μισέλ είπε αρχικά πως υπάρχει βούληση της ΕΕ να υπάρξει επιτάχυνση των εμβολιασμών και τάχθηκε υπέρ των ανοιχτών συνόρων, αλλά έκανε ισχυρή σύσταση στο να μην επιτρέπονται ταξίδια που δεν είναι απαραίτητα.

Το ίδιο ανέφερε και η πρόεδρος της Κομισιόν, η οποία χαρακτήρισε την κατάσταση «πολύ σοβαρή». Σημείωσε ωστόσο ότι «υπάρχει ελπίδα», καθώς γίνονται εμβολιασμοί, αλλά πρόσθεσε ότι «ανησυχούμε όλο και περισσότερο» για τα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορωνοϊού, ορισμένα από τα οποία είναι πολύ πιο μολυσματικά.

Προηγούμενο άρθροΣυγχαρητήρια Δένδια σε Μενέντεζ για την προεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας
Επόμενο άρθροΕμβολιάστηκε η Νατάσα Παζαΐτη