«Είναι ξεκάθαρο ότι δεν πάμε στις διερευνητικές επαφές με την λογική του κατευνασμού απέναντι στην Τουρκία. Προσερχόμαστε με καλή πίστη στον διάλογο για να συζητήσουμε για την μία και μοναδική διαφορά που αναγνωρίζουμε, την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Παράλληλα, όμως, αυξάνουμε συνεχώς – ιδίως τον τελευταίο ενάμιση χρόνο – την πολιτική, διπλωματική και στρατιωτική ισχύ μας», τόνισε ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Κωνσταντίνος Π.Γκιουλέκας στην εκπομπή “Ώρα Ελλάδος” του OPEN, ερωτηθείς για την εκκίνηση των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία.

«Υπήρξαν, δυστυχώς, απόψεις, ακόμη και μέσα στην Ελλάδα και, μάλιστα, από ανθρώπους που χάραζαν πολιτική στην πατρίδα μας, που ήταν απόψεις υπέρ του κατευνασμού. Δηλώσεις του τύπου “να μην είμαστε μοναχοφάηδες στο Αιγαίο” ή “το Καστελόριζο δεν ανήκει και στο Αιγαίο και άρα πρέπει να το δούμε σε μία άλλη σφαίρα”…
Όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Εμείς ενισχύουμε πολιτικά και διπλωματικά την θέση της χώρας, με συμφωνίες όπως με την Ιταλία, την Αίγυπτο, αλλά και την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, και, παράλληλα, ενισχύουμε με στρατιωτικούς εξοπλισμούς τον ισχυρό αποτρεπτικό παράγοντα που διαθέτουμε, τις Ένοπλες Δυνάμεις μας»,
 υπογράμμισε ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και ερωτηθείς για τις απόψεις που εξέφρασε σε  συνέντευξή του ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σχολίασε:

«Εμείς στη Νέα Δημοκρατία δεν χρησιμοποιούμε τα εθνικά θέματα για πολιτικά παιχνίδια. Αυτό είναι χαρακτηριστικό άλλων κυβερνήσεων. Η παρέμβαση ενός ανθρώπου που χειρίστηκε σημαντικές υποθέσεις και εθνικά ζητήματα είναι πάντοτε σημαντική. Δεν είναι αρνητικό ένας πρώην Πρωθυπουργός να καταθέτει την δική του άποψη και να σχολιάζει την επικαιρότητα από το δικό του πρίσμα. Αλίμονο εάν σε μία δημοκρατία δεν υπάρχει αυτός ο διάλογος».