Συλλυπητήρια του Προέδρου της Βουλής για την απώλεια του Σήφη Βαλυράκη

Τα θερμά συλλυπητήριά του εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, για τον αδόκητο θάνατο του Σήφη Βαλυράκη, πρώην υπουργού και επί σειρά ετών βουλευτή Χανίων του ΠΑΣΟΚ.

Ο Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε:

«Ο Σήφης Βαλυράκης υπηρέτησε τη Δημοκρατία με σθένος και ακεραιότητα, υπερασπιζόμενος σταθερά τις ιδέες του, ακόμη και στις πιο σκληρές για την πατρίδα μας εποχές, χωρίς να υπολογίζει το προσωπικό κόστος. Υπήρξε ένας θαρραλέος μαχητής του αντιδικτατορικού αγώνα, αλλά και ένας πολιτικός με ακλόνητη αίσθηση χρέους στο δημόσιο συμφέρον.

Ως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και προσωπικώς εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στη σύζυγο και τους οικείους του.»

Ο Σήφης Βαλυράκης βρήκε τραγικό θάνατο βρήκε το βράδυ της Κυριακής στα ανοιχτά της Ερέτριας, με τα αίτια της πτώσης του από το φουσκωτό να αναζητούνται ακόμα.

Οι έρευνες για τον θάνατό του βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ από το Λιμενικό εξετάζονται δύο αυτόπτες μάρτυρες. Ο πρώτος δήλωσε ότι είδε το σκάφος «να φέρνει σβούρες», κάτι το οποίο θα μπορούσε να εξηγεί τα θανάσιμα χτυπήματα που έχουν εντοπιστεί στη σορό του Σήφη Βαλυράκη. Ο άλλος μάρτυρας κατέθεσε ότι είδε το σκάφος να κατευθύνεται προς το Πεζονήσι.

Αξίζει να αναφερθεί πως όταν το σκάφος του Σήφη Βαλυράκη εντοπίστηκε είχε αναμμένη τη μηχανή και σε αυτό βρέθηκαν δύο ψαροντούφεκα, ενώ ο πρώην υπουργός φέρει βαρύ τραύμα στο πρόσωπο και έχει ακρωτηριαστεί ένα δάκτυλο του αριστερού χεριού του.

Οι αρχές εξετάζουν δύο σενάρια το πώς βρέθηκε ο πρώην υπουργός στο νερό. Το ένα είναι να γλίστρησε, και το άλλο να λιποθύμησε και στη συνέχεια να έπεσε στη θάλασσα. Το Λιμενικό πάντως αποκλείει σε κάθε περίπτωση το ενδεχόμενο να συγκρούστηκε με άλλο σκάφος, όπως και το να κολύμπησε. Θεωρείται σίγουρο πως η σορός του παρασύρθηκε στο Πεζονήσι, όπου και βρέθηκε, από τους δυνατούς ανέμους που έπνεαν στην περιοχή.

Ο Σήφης Βαλυράκης φαίνεται να έχει υποπέσει και σε μια παράλειψη κατά τη βόλτα του με το φουσκωτό το απόγευμα της Κυριακής. Αυτό γιατί, σύμφωνα με τους κανόνες ασφαλείας , ο κυβερνήτης θα πρέπει πάντα να φοράει το quick stop του στο χέρι του. Πρόκειται για «καλώδιο» που συνδέεται με ένα κλιπ με τη μηχανή. Έτσι, σε περίπτωση που ο χειριστής απομακρυνθεί από τη μηχανή ή για κάποιον λόγο πέσει στη θάλασσα, τότε το κλιπ αποσυνδέεται και η μηχανή του σκάφους απενεργοποιείται.

Οι εξορμήσεις του Σήφη Βαλυράκη στο Πεζονήσι, όπου βρέθηκε η σορός του, ήταν πολύ συχνές. Η σύζυγός του, Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη, εξέφραζε τις ανησυχίες της όταν εκείνος έφευγε μόνος για κατάδυση, όμως ήξερε ότι δύσκολα θα μπορούσε να του στερήσει την επαφή με την αγαπημένη του θάλασσα.

Πρώτη η σύζυγός του αντιλήφθηκε πως κάτι δεν έχει πάει καλά με τη βόλτα του άντρα της και το φουσκωτό του και κάλεσε το Λιμεναρχείο Ερέτριας, ούσα αναστατωμένη. Είχαν περάσει άλλωστε αρκετές ώρες από την αναχώρησή του το μεσημέρι της Κυριακής και δεν είχαν επικοινωνήσει. Όπως εξήγησε η σύζυγός του στους λιμενικούς, οι βόλτες με το φουσκωτό σκάφος του στο Πεζονήσι ήταν τακτικές, αλλά πάντα επέστρεφε συγκεκριμένη ώρα.

Προηγούμενο άρθροΠαυλόπουλος: Συνεχάρη τον πρόεδρο της Πορτογαλίας για την επανεκλογή του
Επόμενο άρθροΚορονοϊός: 436 νέα κρούσματα, τα 206 στην Αττική – 286 διασωληνωμένοι, 25 νεκροί