Μια ιδιαίτερα  ανθρώπινη και αποκαλυπτική συνέντευξη που μας βοηθά να γνωρίσουμε τον νεοεκλεγέντα βουλευτή του Νομού Ημαθίας έδωσε στο Parataxi.gr  ο Αναστάσιος ( Τάσος) Μπαρτζώκας.

Αν και νέος στην πολιτική παρ’ όλο που όπως λέει «γενήθηκε» με το μικρόβιο της πολίτικής, στόχος του είναι να  «ξεδιψάσει» τους πολίτες και να δώσει λύσεις στα προβλήματα τους.  Με αφορμή τη Σοφία Μπεκατώρου δήλωσε  πως θα παλέψει να «σπάσει η αλυσίδα της σιωπής».

Αναφέρθηκε σε πολυάριθμα επίκαιρα θέματα που επηρεάζουν  άμεσα ή έμμεσα τους πολίτες της χώρας μας, ενώ όραμα του είναι….να δει την Ημαθία να πρωταγωνιστεί και στον τουρισμό.

Πείτε μας κάποια πράγματα για εσάς. Ποια είναι η επαγγελματική και πολιτική εμπειρία σας, ποιες οι σπουδές σας και οι δραστηριότητές σας και ποια η οικογενειακή σας κατάσταση;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Μελίκη Ημαθίας. Σπούδασα στη Νομική Κομοτηνής και από τα πρώιμα φοιτητικά μου χρόνια, ασχολούμαι ενεργά με την πολιτική, από διαφορετικές θέσεις. Εκλέχτηκα βουλευτής Ημαθίας για πρώτη φορά το 2019, με τη Νέα Δημοκρατία, η οποία αποτελεί το πολιτικό μου σπίτι. Είμαι παντρεμένος με τη δικηγόρο Έλλη Δεληγιάννη, η οποία είναι συνοδοιπόρος στη ζωή, φάρος και καταφύγιο μου. Μαζί έχουμε ένα γιο, τον Στέργιο.

Πως σας κόλλησε το «μικρόβιο» της πολιτικής;

Μάλλον γεννήθηκα με το «μικρόβιο της πολιτικής» όπως λέτε, γιατί πάντα ήθελα να είμαι μέρος της λύσης ενός προβλήματος. Και για εμένα η πολιτική είναι ακριβώς αυτό: η διαδικασία μέσω της οποίας μπορούμε να λύνουμε προβλήματα και να ζούμε αρμονικά. Υπό αυτή την έννοια,  δεν επιθυμώ να θεραπευτώ ποτέ από αυτό το «μικρόβιο».

 Ως νέος άνθρωπος που είστε, τι θα λέγατε στους νέους σήμερα, που δεν δίνουν την πρέπουσα αξία στην πολιτική και τους πολιτικούς;

Θα έλεγα καταρχάς ότι τους καταλαβαίνω. Για την απαξίωση της πολιτικής ευθύνονται μεταξύ άλλων και τα πρόσωπα που την έχουν ασκήσει, πολλές φορές έχοντας ως πυξίδα το προσωπικό και όχι το δημόσιο όφελος. Στο βαθμό που με αφορά και καθώς πιστεύω πολύ στους νέους ανθρώπους, ελπίζω ότι η πολιτική μου σταδιοδρομία θα ταυτιστεί με το κοινό καλό. Επομένως, ελπίζω ότι θα μιλήσει το παράδειγμα μου. Άλλωστε τα λόγια πάντα φτωχαίνουν μπροστά στις πράξεις.

Στη Βουλή υπάρχουν πολλά νέα πρόσωπα (ηλικιακά) και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει με τις ενέργειες του ότι τα εμπιστεύεται τι έχετε να πείτε για αυτό; 

Ισχύει αυτό που λέτε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τίμησε εμένα αλλά και πολλά άλλα νέα πρόσωπα και τον ευχαριστούμε γι΄ αυτή την εμπιστοσύνη. Κατά την άποψη μου όμως, έχει μεγαλύτερη σημασία ότι αυτή την εμπιστοσύνη την εισέπραξα από τον κόσμο που με τίμησε με την ψήφο του στις εκλογές του 2019. Και αυτή η στάση λέει πολλά, κυρίως ότι οι πολίτες διψούν για αλλαγή και φρέσκιες ιδέες, όχι απλά για φρέσκα πρόσωπα. Στόχος μας είναι να τους «ξεδιψάσουμε».

Σε μια εποχή που «όλα τα σκιάζει και τα πλακώνει» ο κορονοϊός, πόσο περιθώριο υπάρχει για τον πολιτικό λόγο και την πολιτική δράση; Σας προβληματίζει το γεγονός πως όλα – ή πάρα πολλά – δείχνουν να έχουν «παγώσει» λόγω της υγειονομικής κρίσης;

Αλίμονο αν θεωρούσα ότι η συγκυρία της πανδημικής κρίσης περιορίζει τον πολιτικό λόγο και δράση. Ακριβώς το αντίθετο θα έλεγα και αυτό επιβεβαιώνεται στην πράξη, αρκεί να αναλογιστείτε πόσες μεταρρυθμίσεις έχουν συντελεστεί σε νομοθετικό επίπεδο, εν μέσω πανδημίας: στη φορολογία, στα εργασιακά, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Δεν προβληματίζομαι επομένως, άλλωστε η πολιτική ταυτίζεται με την αισιόδοξη σκέψη. Ανυπομονώ για την επόμενη μέρα που θα έχουμε αφήσει πίσω μας αυτή την περιπέτεια, ώστε να τρέξουμε ακόμα πιο γρήγορα.

Η εξίσωση μεταξύ υγειονομικής ασφάλειας και οικονομίας είναι δύσκολη. Κατανοείτε τους προβληματισμούς και τις διαμαρτυρίες των επιχειρηματιών, επαγγελματιών και εργαζομένων για όσα πρωτοφανή ζούμε (δύο lockdown, απαγορεύσεις μετακινήσεων, click away, κλπ). Πιστεύετε ότι τα μέτρα στήριξης είναι επαρκή ή χρειάζονται ενίσχυση.

Εννοείται ότι τους κατανοώ και τους συμμερίζομαι.  Η μητέρα μου διατηρούσε οικογενειακή επιχείρηση και έχω βιώσει όλα τα άγχη, τις χαρές και γενικότερα τη ρουτίνα ενός επαγγελματία. Πιστεύω ότι τα μέτρα στήριξης έχουν πετύχει μέχρι στιγμήςτον στόχο τους, να συγκρατήσουν δηλαδή την ανεργία και να στηρίξουν την οικονομία.

Θα είμαι όμως ταυτόχρονα ειλικρινής και ρεαλιστής. Θεωρώ ότι τα μέτρα στήριξης χρειάζονται περαιτέρω ενίσχυση, αλλά και εξειδίκευση, και την ίδια στιγμή πιστεύω ότι η χώρα μας δεν έχει τις δυνατότητες μιας ρωμαλέας οικονομίας, όπως πχ της Γερμανίας. Είναι αυτή η «δύσκολη εξίσωση» που αναφέρατε και εσείς.

Πως κρίνετε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην εποχή της πανδημίας; 

Απογοητευτική, και το λέω με πραγματική λύπη. Ξέρετε, στη δημοκρατία η αντιπολίτευση, και μάλιστα η Αξιωματική, έχει καίριο ρόλο και πολλά να συνεισφέρει στο δημόσιο λόγο – από ουσιαστικές προτάσεις πολιτικής και σοβαρή κριτική στις πράξεις της Κυβέρνησης, μέχρι τη συνδιαμόρφωση ενός αρραγούς μετώπου ομοψυχίας απέναντι σε όλες τις εθνικές και διεθνείς προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Αντ’ αυτού βλέπουμε άσφαιρα πυρά, εγωκεντρικούς παροξυσμούς και γραφικότητες. Πραγματικά κρίμα.

Πως κρίνετε τη στάση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα;

Προβλέψιμη θα έλεγα και αυτό εξηγείται καλά από τη φύση της, έχουμε «κάτι περισσότερο από ομοσπονδία κρατών, κάτι λιγότερο από ομοσπονδιακό κράτος». Θεωρώ όμως ότι αξίζει να σχολιάσουμε την ελληνική στάση απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, καθώς μετά από πολλά χρόνια έχουμε αλλαγή παραδείγματος, και ιδιαίτερα μέσα σε μια καθόλου ευνοϊκή συγκυρία. Χωρίς να έχουμε μετατοπιστεί καθόλου από τις κόκκινες γραμμές μας, έχουμε δημιουργήσει σημαντικές συμμαχίες, προχωρούμε γρήγορα το αμυντικό μας πρόγραμμα, μεγαλώσαμε τη χώρα μας για πρώτη φορά από το 1947. Με μηδενική αφέλεια, αλλά με πολλή αυτοπεποίθηση θα προχωρήσουμε και στις διερευνητικές επαφές!

Ποιες μεταρρυθμίσεις θα συντελούσαν στην ανάπτυξη της Ημαθίας;

Η Ημαθία, ο τόπος μου, τον οποίο αγαπώ και προσπαθώ συνεχώς για το καλύτερο παρόν και μέλλον του, τραυματίστηκε σοβαρά από την προηγούμενη οικονομική κρίση. Αυτό αποδεικνύεται και από οικονομικούς δείκτες. Θεωρώ ότι πρέπει το κλίμα να αντιστραφεί μέσω στοχευμένων πολιτικών παρεμβάσεων που στο επίκεντρο θα έχουν τις «χωρικές συμφωνίες», ώστε να αναδειχτούν και να αξιοποιηθούν όλα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, τόσο στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, αλλά και στον τριτογενή. Γνωρίζετε ότι οι αρχαιολογικοί χώροι της Ημαθίας προσελκύουν κάθε χρόνο πολλούς επισκέπτες. Θα ήθελα λοιπόν να δω την Ημαθία να πρωταγωνιστεί και στον τουρισμό. Έχω πολλά στο μυαλό μου γι’ αυτό.

Τι έχετε να πείτε για την Σοφία Μπεκατώρου και για όλες τις Σοφίες που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης-κακοποίησης. Πως η πολιτεία θα πρέπει να προστατεύει τα θύματα;

Για εμένα η άσκηση σεξουαλικής βίας είναι από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα, πραγματικά. Θεωρώ ότι το νομικό μας οπλοστάσιο πρέπει να ενσωματώνει όλα τα νομικά εργαλεία, για να διευκολύνει την καταγγελία και να τιμωρούνται με θεσμικό τρόπο οι δράστες. Κρίνω σημαντικό το ότι η συζήτηση αυτή έχει πλέον ανοίξει στη χώρα μας και ότι θα ληφθούν όλα τα νομοθετικά και οργανωτικά μέτρα που απαιτούνται για να «σπάσει η αλυσίδα της σιωπής». Εγώ θα παλέψω γι’ αυτό.

Ποια είναι η πιο δύσκολη και η πιο ευτυχισμένη στιγμή που είχατε μέχρι σήμερα;

Με κίνδυνο να γίνω κοινότοπος, θα πω ότι δεν έχω υπάρξει πιο ευτυχισμένος παρά τη μέρα που γεννήθηκε και κράτησα στα χέρια μου το γιο μου.

Έχω ζήσει πολλές δύσκολες στιγμές, σε βαθμό που δεν μπορώ να επιλέξω τη δυσκολότερη. Όμως κάθε φορά που τις ανασύρω και κάνω την αυτο-αξιολόγηση μου για τη στάση που κάθε φορά έχω κρατήσει, καταλήγω στο εξής συμπέρασμα: «ο σωστός δρόμος είναι ο ανήφορος».