Σύγκρουση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για τα πρωτοκλασάτα στελέχη που “συνωστίστηκαν” στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

Η παρουσία πρωτοκλασάτων στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης και οι εικόνες συνωστισμού εκτόξευσαν την πολιτική αντιπαράθεση.
Στα ύψη έχει εκτοξευθεί τις τελευταίες ώρες το πολιτικό θερμόμετρο, με φόντο τις σημερινές κινητοποιήσεις μαθητικών και φοιτητικών συλλόγων, οι οποίοι αντιδρούν στις επιχειρούμενες αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με αιχμή του δόρατος την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας. Αγνοώντας τις εκκλήσεις του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια για την επιδημιολογική επιβάρυνση της Αττικής από τη σημερινή κινητοποίηση, περίπου 4.000 διαδηλωτές διέσχισαν το κέντρο της Αθήνας, ενάντια στην απαγόρευση των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων άνω των 100 ατομών από την Ελληνική Αστυνομία, απαγόρευση που εκπνέει στις 6 το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας, 1ης Φεβρουαρίου

Στον αντίποδα, ερμηνεύοντας ως κυβερνητική σκοπιμότητα την παραπάνω απόφαση της ΕΛ.ΑΣ, κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν σήμερα μαζί με τους διαδηλωτές στο Σύνταγμα και στην Πλατεία Κοραή, μετέχοντας στην πορεία, κάλεσμα συμμετοχής στην οποία απηύθυνε και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ.

Ένταση και μέσα στη Βουλή

Παράλληλα με το συλλαλητήριο, σφοδρή σύγκρουση μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ εξελίχθηκε και εντός της Βουλής, καθώς στην αίθουσα της Ολομέλειας διαπληκτίστηκαν σε έντονο ύφος οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των δύο κομμάτων.

Από πλευράς του ο κ. Πλεύρης προέτρεψε τον ΣΥΡΙΖΑ «να μας πείτε ποια περιοριστικά μέτρα προτείνετε. Αναγνωρίζουμε ότι κάθε κινητικότητα που υπάρχει αυξάνει και τα κρούσματα. Άρα προσπαθούμε να περιορίσουμε την κινητικότητα και να έχουμε μέτρα. Σε συνεργασία με την επιτροπή ειδικών λαμβάνονται μέτρα για το άνοιγμα του εμπορίου για κίνηση των πολιτών και την άσκηση των δικαιωμάτων του».

«Εσείς περιορίζετε την συζήτηση μόνο στα συλλαλητήρια. Δεν είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη να κινηθεί, να εκκλησιαστεί να πάει στην δουλειά του;» διερωτήθηκε ο ίδιος και κατέληξε «εσείς έρχεστε και έχετε ταμπού το συναθροίζεστε. Πως; Πείτε ότι θέλετε να έχετε 10 χιλ. στους δρόμους. Πείτε ότι δεν κολλάει στις συναθροίσεις. Εσείς επικροτείτε εικόνες κόσμου που είναι ο ένας πάνω στον άλλο. Βγείτε και πείτε το».


«Δεν θα στραγγαλίσετε τα δικαιώματα»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε η πιο Δημοκρατική κυβέρνηση από το 1974» ανταπάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, για να προσθέσει «εσείς στραγγαλίζετε την Δημοκρατία. Με τις απαγορεύσεις και την επιβολή αστυνομίας μέσα στα πανεπιστήμια. Ο κ. Πλεύρης έθεσε με ωμό τρόπο το δίλλημα: από την μια η πανδημία και από την άλλη τα δικαιώματα. Κοιτάξτε κ. Πλεύρη δεν θα στραγγαλίσετε τα δικαιώματα στο όνομα καμίας πανδημίας».

Ταραντίλης: «Αδιανόητες εικόνες»

Μπροστά στο θέαμα των χιλιάδων φοιτητών, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης ξεκαθάρισε πως «είναι αυτονόητο ότι η Κυβέρνηση σέβεται πλήρως το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του συνέρχεσθαι. Είναι επίσης όμως αυτονόητο και δεδομένο ότι πρέπει να προστατευθεί η δημόσια υγεία». Ο ίδιος, ωστόσο, υπογράμμισε πως «για τις σημερινές αδιανόητες εικόνες συγχρωτισμού στο εκπαιδευτικό συλλαλητήριο φέρουν ευθύνη όσοι επενδύουν σε μια τεχνητή όξυνση, αδιαφορώντας προκλητικά για τους υγειονομικούς κινδύνους. Είναι οι ίδιοι άλλωστε που καταγγέλλουν συνέχεια την κυβέρνηση για κάθε μέτρο που λαμβάνει». «Οι πολίτες βλέπουν και κρίνουν».

Ως προς τις πολιτικές παρουσίες στο σημερινό, εκπαιδευτικό συλλαλητήριο, τον τόνο για τη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσε χθες ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια τηλεδιάσκεψής του με πανεπιστημιακούς που έχουν ταχθεί κατά του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας. Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο ζήτημα της Δημοκρατίας και των συνταγματικών δικαιωμάτων και ελευθεριών που συνειδητά η κυβέρνηση θέτει σε καραντίνα με πρόσχημα την πανδημία, κάνοντας λόγο για ευτράπελα σε σχέση με τη ξαφνική σπουδή απαγόρευσης συνάθροισης άνω των 100 ατόμων, που «προφανώς έχει να κάνει με τις αναμενόμενα κινητοποιήσεις των φοιτητών».
anagnostopoulou
tzanakopoulos

Κρατώντας το πανό

«Σε λίγη ώρα, στο μεγάλο Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, θα δοθεί η απάντηση των εκπαιδευτικών και της νεολαίας στην απόπειρα της κυβέρνησης για αντιδημοκρατική εκτροπή και επιστροφή της χώρας και των Πανεπιστημίων στο ‘1969’», κατέληγε και η σημερινή ανακοίνωση της ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ομάδα βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε πανό με σύνθημα «Όχι στη Δημοκρατική Εκτροπή» μπροστά στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις.

Παρά την απαγόρευση της ΕΛΑΣ, στο συλλαλητήριο παρέστησαν πρωτοκλασάτα στελέχη της Κουμουνδούρου, όπως ο βουλευτής Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, οι βουλευτές Νίκος Παππάς, Παύλος Πολάκης, Θεανώ Φωτίου, Σία Αναγνωστοπούλου, Νίκος Φίλης κ.α

Προηγούμενο άρθροΟ Ν.Παναγιωτόπουλος υποδέχθηκε τον νέο πρέσβη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων
Επόμενο άρθροΝΔ: “Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεπεράσει κάθε όριο αθλιότητας – Ο σημερινός χάρτης του ECDC μιλάει από μόνος του”