Πελώνη για αύξηση κρουσμάτων σε Αττική: “Παρεμβαίνουμε όποτε χρειάζεται”

«Παρεμβαίνουμε όποτε χρειάζεται και θέλουμε να είμαστε ένα βήμα μπροστά. Περιμένουμε τις εισηγήσεις της επιτροπής. Αν χρειαστεί η Αττική να μπει στο ”κόκκινο”, θα εξεταστεί ποιοί κανόνες θα εφαρμοστούν», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, σχετικά με τις αποφάσεις που αναμένεται να λάβει η κυβέρνηση, κατόπιν των εισηγήσεων της Επιτροπής.

Η κ. Πελώνη τόνισε, ωστόσο, ότι «η Αττική, λόγω μεγέθους, είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση και ενδεχομένως δεν μπορούν να εφαρμοστούν συγκεκριμένα μέτρα που θα επέφεραν το αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγαλύτερη συμφόρηση», ενώ συμπλήρωσε πως προέχει πάντα η προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά αναζητείται όπως πάντα η ισορροπία με τις οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες.

«Πηγαίνουμε βήμα-βήμα, αξιολογούνται κάθε εβδομάδα τα στοιχεία και η επιτροπή εισηγείται. Όπως είπε και ο πρωθυπουργός, όπου τα κρούσματα περιορίζονται ανοίγουμε δραστηριότητες και όπου υπάρχει ανησυχία για αύξηση τις περιορίζουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ειδικά δε για τα σχολεία, είπε ότι υπάρχει θετική εισήγηση της Επιτροπής από την περασμένη Παρασκευή για το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων, «αλλά αν το κρίνει η Επιτροπή, ίσως υπάρξουν διορθωτικές αλλαγές».

Σχετικά με τον εμβολιασμό, η αν. κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι το σχέδιο στη χώρα μας εξελίσσεται ομαλά και ότι η Ελλάδα υιοθέτησε από την αρχή μια πιο συντηρητική τακτική, εξασφαλίζοντας για κάθε έναν που εμβολιάζεται και τη δεύτερη δόση.

«Κάποιες χώρες έτρεξαν, αλλά δεν είναι συναγωνισμός για τα νούμερα αυτός», είπε και ανέφερε χαρακτηριστικά πως έχουμε ένα μέσο όρο 17.000 εμβολιασμών ημερησίως και συνολικά, έως αυτή τη στιγμή, έχουν γίνει 238.345 εμβολιασμοί. Αυτό σημαίνει, δηλαδή, ότι ο στόχος των 200.000 ως τα τέλη Ιανουαρίου επετεύχθη και αυτό που προέχει πλέον είναι να υπάρξει ένα ικανό τείχος ανοσίας το καλοκαίρι σε όλες τις χώρες της ΕΕ», διευκρίνισε η ίδια.

Εκτίμησε, μάλιστα, ότι η κατάσταση με τις παραδόσεις θα ομαλοποιηθεί μετά τον Απρίλιο, καθώς η διαμάχη και σε επίπεδο ΕΕ για τις καθυστερήσεις αφορά αυτή τη στιγμή τα συμβόλαια του α’ τριμήνου.

Ερωτηθείσα, τέλος, για το άρθρο Τσίπρα στο Politico, η κ. Πελώνη σημείωσε ότι «η πρόταση για την αγορά της πατέντας του εμβολίου κατατέθηκε πρώτη φορά τον Απρίλιο σε κοινό άρθρο του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ηλία Μόσιαλο στη FAZ και την είχε επαναλάβει ο πρωθυπουργός το Μάιο».

«Θυμίζω ότι ήταν μια εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι δεν υπάρχει εμβόλιο και αργότερα ότι η κυβέρνηση κάνει εμπόριο ελπίδας», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η συζήτηση αυτή είναι εκτός θέματος αυτή τη στιγμή. Η συζήτηση, όπως προκύπτει από την απάντηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στον κ. Μητσοτάκη και άλλους τρεις Ευρωπαίους ηγέτες αφορά το ζήτημα της επίσπευσης των διαδικασιών έγκρισης και τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων παράδοσης, το οποίο έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη των 27 την περασμένη Πέμπτη», υπογράμμισε η Πελώνη.

«Η Ε.Ε επιφυλάσσεται ν’ ασκήσει όλα τα νόμιμα μέσα για την τήρηση των συμφωνιών, σύμφωνα με τον Σαρλ Μισέλ. Η συζήτηση αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε, είναι να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα και τα χρονοδιαγράμματα παραδόσεων των δόσεων και αυτό προέχει για να μην εκτροχιαστούν τα προγράμματα εμβολιασμών στην Ευρώπη», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Φανταστείτε η ΕΕ να μην είχε κάνει τη συμφωνία με τις εταιρείες και κάθε χώρα να πάλευε μόνη της», κατέληξε η κυρία Πελώνη.

Προηγούμενο άρθροΝικόλαος Μανωλάκος: “Όμορφος κόσμος, ηθικός, αγγελικά πλασμένος…”
Επόμενο άρθροΈλενα Ράπτη- Η καμπάνια 1 στα 5 δράσεις στον αθλητισμό