Βουλή: Τηλεδιάσκεψη Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων με την αντίστοιχη ιταλική

Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο εξαιτίας της τουρκικής προκλητικότητας, το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα και η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων κυριάρχησαν σε συζήτηση, μέσω τηλεδιάσκεψης, μελών της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων με μέλη της  Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιταλικής Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, στην εναρκτήρια τοποθέτησή του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην τουρκική προκλητικότητα και την κρίση που υπάρχει στην περιοχή με την αμφισβήτηση και την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων δύο κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ελλάδας και της Κύπρου, και μάλιστα από ένα κράτος προς ένταξη στην Ε.Ε. Σημείωσε ότι η συζήτηση γίνεται μετά τη συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας-Ιταλίας το καλοκαίρι, η οποία κυρώθηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Σχολίασε ακόμη, μετά από παρατήρηση Ιταλίδας βουλευτού για το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, ότι είναι οξύμωρο η Τουρκία να απειλεί με πόλεμο εάν η Ελλάδα ασκήσει τα νόμιμα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, δικαιώματά της, με όπλα που προμηθεύεται από κράτη μέλη της Ε.Ε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιταλικής Δημοκρατίας κ. Piero Fassino, απαντώντας σε παρατηρήσεις Ελλήνων Βουλευτών, τόνισε ότι η Επιτροπή στην οποία προεδρεύει έχει ήδη επικυρώσει τη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας-Ιταλίας και «μόλις ξεπεραστεί η κυβερνητική κρίση, η Ιταλική Βουλή θα επικυρώσει τη συμφωνία». Σημείωσε ότι υπάρχει έντονη ανησυχία για τις απειλητικές διαθέσεις της Τουρκίας, ενώ αναφερόμενος στο κυπριακό ζήτημα υπογράμμισε την αρνητική σημασία που είχε το πρόσφατο αποτέλεσμα των εκλογών στη Βόρεια Κύπρο, καθώς, όπως είπε, «η νίκη ενός Προέδρου που δεν μάχεται υπέρ της ένωσης, δυστυχώς, καθιστά τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα και αποσταθεροποιεί περαιτέρω την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο». Τόνισε, ακόμη, ότι οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το προσφυγικό-μεταναστευτικό επιδέχονται περαιτέρω επεξεργασίας και βελτίωσης, ενώ αναφέρθηκε και στην προοπτική ενσωμάτωσης στην Ε.Ε. των Δυτικών Βαλκανίων.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε  η  βουλευτής και μέλος της  Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, κυρία Μαριέττα Γιαννάκου. Η κ. Γιαννάκου, αφού πρώτα ευχήθηκε να ολοκληρωθούν σύντομα οι διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία, σημείωσε  ότι  η Συμφωνία Οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας, το περασμένο καλοκαίρι, αποτελεί ορόσημο στις διμερείς μας σχέσεις, με σαφή οφέλη και για τις δύο πλευρές. Τόνισε, επίσης, ότι από τη συζήτηση «δεν μπορεί να λείπει η προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνίας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ένα νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου».

Ο εκπρόσωπος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, εστίασε στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, σημειώνοντας ότι είναι αδύνατον να συνεχιστεί η παράταση του Κανονισμού του Δουβλίνου, που ουσιαστικά ρίχνει το βάρος της αντιμετώπισης ενός πανευρωπαϊκού προβλήματος μόνο στις χώρες εισόδου.

Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος, από το Κίνημα Αλλαγής, συμφώνησε με τις θέσεις του κ. Κατρούγκαλου και της κ. Γιαννάκου σε ό,τι αφορά την ανάγκη αλλαγής του Κανονισμού του Δουβλίνου, καθώς, όπως είπε, «δεν μπορεί τα κράτη που υποδέχονται πρώτα τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, να είναι και τα κράτη που πρέπει να αναλαμβάνουν όλο το κόστος».

Στην τοποθέτησή του ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης,  κ. Κωνσταντίνος Χήτας, απευθυνόμενος στους Ιταλούς ομολόγους του ανέφερε ότι η Τουρκία πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν κοινός εχθρός, καθώς ένα πιθανό θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα θα αποσταθεροποιούσε  την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συνεπώς μια τέτοια εξέλιξη θα είχε αντίκτυπο και στην Ιταλία.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του κόμματος ΜέΡα25, κ. Σοφία Σακοράφα, ανέλυσε το λόγο που το κόμμα της καταψήφισε τη συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών Ελλάδας-Ιταλίας, χαρακτηρίζοντάς την «ετεροβαρή». «Είναι μια συμφωνία που περιέχει μονόπλευρη παραχώρηση στην άσκηση της εθνικής κυριαρχίας μας», υπογράμμισε η κ. Σακοράφα.

Στις στενές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας στον τομέα της άμυνας αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής και βουλευτής, κ. Αθανάσιος Δαβάκης, εξηγώντας ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας διαθέτουν και χρησιμοποιούν ιταλικά υλικά.

Το λόγο έλαβε και ο Γραμματέας της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, κ. Αναστάσιος Χατζηβασιλείου, ο οποίος κάλεσε τους Ιταλούς συναδέλφους του να υπερασπιστούν το Διεθνές Δίκαιο στο ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων και να κατανοήσουν τις ελληνικές ευαισθησίες.

Τέλος, ο πρώην Υπουργός για θέματα μετανάστευσης, κ. Γεώργιος Κουμουτσάκος, αναφέρθηκε στην ανάγκη διατήρησης ενός λειτουργικού και στιβαρού μετώπου μεταξύ των χωρών που δέχονται τις πρώτες προσφυγικές ροές, προκειμένου να επιτευχθεί μια ισόρροπη μεταναστευτική ευρωπαϊκή πολιτική, όπου οι υποχρεώσεις των χωρών πρώτης γραμμής θα βρίσκουν ανταπόκριση και θα εξισορροπούνται από έμπρακτη, πραγματική και εφαρμόσιμη αλληλεγγύη από τα άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τη συνεδρίαση παρακολούθησαν 48 Έλληνες βουλευτές, ο Πρέσβης της Ελλάδος στη Ρώμη, κ. Θεόδωρος Πασσάς, καθώς και η Πρέσβης της Ιταλίας στην Αθήνα, κυρία Patrizia Falcinelli. Τις απόψεις τους εξέφρασαν, μέσω των υπηρεσιών τηλεδιάσκεψης, βουλευτές του Ιταλικού Κοινοβουλίου, καθώς και οι Έλληνες βουλευτές κ. Ιωάννης Μπουρνούς, κ. Ιωάννης Αμανατίδης, κ. Στέφανος Γκίκας και η κ. Θεοδώρα Τζάκρη.

Προηγούμενο άρθροΣε Τρίκαλα και Καρδίτσα σήμερα ο πρωθυπουργός
Επόμενο άρθροΣυνάντηση Μιλτ. Βαρβιτσιώτη με Α. Γκρουσκό για ελληνορωσικές σχέσεις