Έντονο προβληματισμό προκαλούν στους ειδικούς τα επιδημιολογικά δεδομένα που δείχνουν ότι η Αττική βρίσκεται σε «πορεία Θεσσαλονίκης», με τα ενεργά κρούσματα να αυξάνονται συνεχώς, ενώ αύριο ανοίγει η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, πλην των λυκείων που βρίσκονται στις «κόκκινες» περιοχές.

Οι ειδικοί που παρακολουθούν την αυξητική τάση στα κρούσματα, επισημαίνουν πως αν συνεχιστεί και την επόμενη βδομάδα, δεν αποκλείεται ακόμα και ένα ολικό lockdown τύπου Μαρτίου.

Την ίδια ώρα, έχουν καταγραφεί 66 κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους, ωστόσο υπολογίζεται ότι στην πραγματικότητα είναι πολύ περισσότερα.

Η είσοδος της Αττικής στο «κόκκινο» οδήγησε σε μέτρα ανάμεσα στα οποία είναι η λειτουργία του λιανεμπορίου με τη μέθοδο click away και η λειτουργία καταστημάτων ένδυσης, υπόδησης, βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων και καταστημάτων προσωπικής περιποίησης με προκαθορισμένο ραντεβού (click-in-a-shop) και με 1 άτομο ανά 25 τ.μ.

Ειδικότερα, στο Λεκανοπέδιο καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο 383 νέες μολύνσεις κορονοϊού από τις συνολικά 795 που ανακοινώθηκαν. Από αυτές οι 124 αφορούν στο κέντρο της Αθήνας, οι 61 στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, οι 51 στον ΠΕ Ανατολικής Αττικής, οι 46 στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών, οι 45 στην ΠΕ Πειραιώς, οι 44 στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών, και οι 12 στην ΠΕ Δυτικής Αττικής.

Στοιχεία για το πώς «κοκκίνισε» η Αττική παρουσίασε ο ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, από την ιχνηλάτηση προέκυψε ότι όσα άτομα, με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, πήγαν για αγορές, έκαναν επίσης και κάποιες επισκέψεις σε συγγενείς και φίλους. Όπως, μάλιστα, εξήγησαν οι ειδικοί τα άτομα αυτά πιθανόν μετέφεραν τον ιό από την αγορά στα σπίτια που επισκέπτονταν.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι ο συνωστισμός ήταν κυρίως έξω από τα καταστήματα και όχι μέσα όπου τηρούνταν τα μέτρα και οι αποστάσεις, ενώ υπήρξε συνολικά υψηλή κινητικότητα στους δρόμους.

Παράλληλα, υπάρχει ανησυχία ότι τα κρούσματα στα νησιά, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, θα επιβαρύνουν τα νοσοκομεία της Αθήνας.

«Πρέπει να κρατηθούμε ζωντανοί τους επόμενους δύο μήνες περίπου, που αποτελούν τον κρίσιμο χρόνο που χρειάζεται για να εμβολιαστούν οι πιο ευπαθείς ομάδες», είχε επισημάνει στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο κ. Χαράλαμπος Γώγος, κάτι που επανέλαβε το βράδυ του Σαββάτου ο κ. Σύψας. Ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων χαρακτήρισε ασταθείς επιδημιολογικά τους επόμενους δυο μήνες, Φεβρουάριο και Μάρτιο, λέγοντας πως σίγουρα μέχρι τον Μάρτιο θα έχουμε μέτρα, τα οποία θα ανατρέπονται αναλόγως των συνθηκών.