Μεταλλάξεις κορονοϊού: 107 κρούσματα της βρετανικής – Ένα της νοτιοαφρικανικής σε διάκονο στη Θεσσαλονίκη – Χαρδαλιάς: «Ψυχραιμία, θα πάρουμε μέτρα»

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 108 νέα κρούσματα της μετάλλαξης του κορονοϊού στην Ελλάδα, από τα οποία τα 107 είναι της βρετανικής. Από αυτά τα 80 είναι στην Αττική, 14 στην Χαλκιδική και ένα στη Θεσσαλονίκη.

Το ένα κρούσμα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη και αφορά σε έναν 36χρονο κληρικό, προσωπικό διάκονο του Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα.

Όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΟΡΕΝ, ο ιερέας είχε νοσήσει και πριν από δύο μήνες, από το βασικό στέλεχος του ιού. Τώρα, βρέθηκε θετικός στην νοτιοαφρικανική μετάλλαξη και βρίσκεται σε απομόνωση, ενώ η κατάσταση της υγείας του είναι καλή.

Το κρούσμα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης έχει σημάνει συναγερμό στις υγειονομικές αρχές. Το μεσημέρι της Κυριακής εσπευσμένα στη Θεσσαλονίκη έφτασαν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Σε δηλώσεις του με το πέρας της σύσκεψης ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε: «Η πρώτη ανίχνευση του νοτιοαφρικανικού στελέχους είναι εδώ στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Δεν υπάρχει λόγος πανικού. Χρειάζεται ψυχραιμία, νηφαλιότητα. Αφορά σε στέλεχος της εκκλησίας και όχι ενδοεκκλησιαστική διασπορά. Σε κάθε περίπτωση με την εξαίρετη συνεργασία της Μητρόπολης και των ανθρώπων των ενοριών που εμπλέκονται προχωράμε σε σαρωτικούς ελέγχους, με μοριακούς ελέγχους και rapid test στην ευρύτερη περιοχή, ακολουθούμε το μονοπάτι των επαφών».

Ερωτηθείς για το κρούσμα απάντησε: «Δεν γνωρίζουμε από που προήλθε. Γι αυτό γίνεται ιχνηλάτηση, για να μπορέσουμε να οριστικοποιήσουμε κάποια πράγματα. Έχουμε ενδείξεις και θα πάρουμε τα μέτρα που χρειάζεται» Ο κ. Χαρδαλιάς, αναφορικά με τους εμβολιασμούς επισήμανε: «Δεν θα επηρεάσει τους εμβολιασμούς. Προχωράμε με βάση το σχέδιο μας. Παραμένουμε πιστοί στο αρχικό μας σχέδιο».

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, θα γίνουν μια σειρά από ενέργειες το επόμενο διάστημα έτσι ώστε να μπορέσει να εντοπιστεί και αν υπάρχει και άλλο στέλεχος. «Θα ενημερωθείτε το επόμενο διάστημα για να μπορέσουμε να εντοπίσουμε εάν υπάρχει και άλλο στέλεχος. Οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι. Μέτρα, μάσκες όλοι» σημείωσε.

O περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαιτέρα προσεκτικοί. «Πρέπει να ανταποκριθούμε και σε αυτήν την πρόκληση. Για μια ακόμη φορά πρέπει να αντιληφθούμε την κρισιμότητα των καταστάσεων. Κάνουμε όλοι μια προσπάθεια να πάρει μπρος η οικονομία μας. Αυτό όμως δεν μπορεί να μας οδηγήσει στο αντίθετο αποτέλεσμα. Γιατί αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, θα πρέπει πάλι να ληφθούν μέτρα».

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού

Ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση 200 δειγμάτων που αφορούν στην περίοδο 12-27 Ιανουαρίου 2021 και προέρχονται από τις Πύλες Εισόδου, την Αττική, τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, την Πιερία και την Πάτρα.

Στο σύνολο των 200 δειγμάτων που αναλύθηκαν, 177 πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια ποιότητας που απαιτούνται για την ανάλυση και ο τελικός έλεγχος ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 108 στελέχη με μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος (variants of concern). Από αυτά, 107 δείγματα ήταν θετικά για το νέο στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7/UK) και 1 δείγμα ήταν θετικό για το νέο στέλεχος 20H/501Y.V2 (Lineage B.1.351/South Africa).

Συγκεκριμένα, το νέο στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7/UK lineage) ανιχνεύθηκε σε:

80 δείγματα από την Αττική (50 από συρροή σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων, 21 από την κοινότητα και 9 από νοσοκομεία)

14 δείγματα από τη Χαλκιδική (όλα από την κοινότητα)

11 δείγματα από την Πάτρα (όλα νοσοκομειακά)

1 από τη Θεσσαλονίκη (από την κοινότητα)

1 από την Πιερία (από την κοινότητα)

Σε ό,τι αφορά το νέο στέλεχος 20H/501Y.V2 (Lineage B.1.351/South Africa), αυτό ανιχνεύθηκε από την κοινότητα στη Θεσσαλονίκη.

Συνολικά στη χώρα μας έχουν ταυτοποιηθεί 173 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7/UK lineage και ένα μεταλλαγμένο στέλεχος Lineage B.1.351/South Africa του ιού SARS-CoV-2.

Προηγούμενο άρθροΚορονοϊός: 484 νέα κρούσματα, σχεδόν τα μισά στην Αττική – 255 διασωληνωμένοι, 17 θάνατοι
Επόμενο άρθροΚορονοϊός: Έκτακτα μέτρα σε Χαλκιδική, Λασίθι και Ζάκυνθο