Μέσα σε μόλις έναν μήνα, τον Ιανουάριο του 2021, σε 11 τροχαία δυστυχήματα έχασαν τη ζωή τους 12 άνθρωποι και σε 361 τροχαία ατυχήματα 12 τραυματίστηκαν σοβαρά και 394 ελαφρά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής.

Τα κυριότερα αίτια ήταν η οδήγηση χωρίς σύνεση και προσοχή, η παραβίαση ρυθμιστικών πινακίδων και η παραβίαση των κανόνων κυκλοφορίας από πεζούς, ενώ η μη χρήση προστατευτικού κράνους από τους οδηγούς και επιβάτες των δικύκλων επέτεινε, σε πολλές περιπτώσεις, τη σοβαρότητα του τραυματισμού τους.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα, στο πλαίσιο των στοχευμένων δράσεων που εφαρμόζει η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής για την τροχονομική αστυνόμευση και την αναβάθμιση του επιπέδου οδικής ασφάλειας, βεβαιώθηκαν 9.266 παραβάσεις, από τις οποίες 357 σε βαθμό πλημμελήματος.

Ενδεικτικά βεβαιώθηκαν:

56 παραβάσεις για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος, από τις οποίες οι 18 ήταν σε βαθμό πλημμελήματος

1.369 ορίου ταχύτητας

139 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη

91 για χρήση κινητού τηλεφώνου

93 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας

267 για μη χρήση προστατευτικού κράνους

13 για επικίνδυνους ελιγμούς.

Όπως επισημαίνει η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, η σωστή οδική συμπεριφορά των οδηγών και η τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας είναι βασικές προϋποθέσεις τόσο για την ασφαλή μετακίνηση όσο και για την αποφυγή των τροχαίων.