Bορίδης: «Στο εγγύς μέλλον μηχανισμός επιβράβευσης παραγωγικότητας των δημοσίων υπαλλήλων»

Ανοικτό το ενδεχόμενο να θεσπιστεί ένα bonus παραγωγικότητας για τους δημοσίους υπαλλήλους άφησε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, μιλώντας στο OPEN.

Αναφερόμενος στον προληπτικό χαρακτήρα του Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου που έχει ως στόχο την αντιμετώπιση της διαφθοράς στη Δημόσια Διοίκηση, ο κ. Βορίδης είπε ότι η κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή για ψήφιση, θα πραγματοποιηθεί περί τα τέλη Φεβρουαρίου.

Διευκρίνισε ότι το Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου έρχεται να εξαλείψει τον συστημικό κίνδυνο ο οποίος έχει διαπιστωθεί ότι οδηγεί σε φαινόμενα διαφθοράς, εισάγοντας δικλίδες ασφαλείας που δυσχεραίνουν την όποια παρέκκλιση από τη νομιμότητα.

Στο σημείο αυτό ο κ. Βορίδης ερωτήθηκε για το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα σύστημα επιβράβευσης των δημοσίων υπαλλήλων που υπερβάλλουν εαυτόν.

Απαντώντας, προανήγγειλε ότι στο εγγύς μέλλον θα αναληφθούν πρωτοβουλίες ώστε να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός επιβράβευσης προκειμένου, όπως σημείωσε, «να εμπεδωθεί μια κουλτούρα αξιοκρατίας στη Δημόσια Διοίκηση και όχι εξισωτισμού, η οποία αυτή τη στιγμή είναι η κρατούσα».

Αναφερόμενος στην τρομοκρατική επίθεση στον βουλευτή της ΝΔ, Κωνσταντίνο Μπογδάνο, ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε την αναγκαιότητα η έκφραση των πολιτικών ιδεών να γίνεται ελεύθερα και να μην κινδυνεύει κάποιος να γίνει στόχος τρομοκρατικών ενεργειών επειδή τα λεγόμενα του δεν άρεσαν σε κάποιον άλλο, αφήνοντας παράλληλα σαφείς αιχμές κατά ενός μέρους της Αριστεράς, «η οποία από τη μία καταδικάζει τη βία, από την άλλη, όταν καθόμαστε να συζητήσουμε το πώς θα την αντιμετωπίσουμε προβάλλει αντίσταση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Καταδίκασε δε κάθε κίνηση που εντάσσεται στο ιδεολογικό πλαίσιο μεταφοράς τρόμου σε πολιτικούς αντιπάλους και – αφού προηγουμένως αποσαφήνισε ότι δεν εξισώνει τα αδικήματα – ανέφερε ως παράδειγμα τα εγκλήματα του Δημήτρη Κουφοντίνα και τις επιθέσεις με γκαζάκια.

Για τις προωθούμενες αλλαγές στον χώρο της Παιδείας και τη στάση της αντιπολίτευσης επί του θέματος, υπενθύμισε πως η ΝΔ είχε θέσει στο κέντρο της πολιτικής της την αντιμετώπιση της βίας στα ΑΕΙ, την οποία πολιτική ο ελληνικός λαός ενέκρινε στις εκλογές του 2019.

Αναφερόμενος στα περιστατικά άρνησης ορισμένων υγειονομικών υπαλλήλων να δεχτούν να εμβολιαστούν, ο κ. Βορίδης ζήτησε να εξαντληθούν τα περιθώρια πειθούς προκειμένου να προστατευθούν τόσο οι ίδιοι όσο και οι ασθενείς τους από τη νόσο. Εξέφρασε πάντως την αισιοδοξία ότι θα καμφθούν οι αιτίες που προκαλούν τους όποιους ενδοιασμούς και θα προχωρήσει ο εμβολιασμός σε όλο το προσωπικό που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας.

Προηγούμενο άρθροΑποκαθίσταται η δυτική πρόσβαση της Ακρόπολης
Επόμενο άρθροO Άγγελος Τσιγκρής φέρνει στη Βουλή τη δημιουργία πολυχώρου αναψυχής για ΑμΕΑ στην Αιγιάλεια