Σίμος Κεδίκογλου: «Στόχος να μη μείνει καμία ευκαιρία ανάπτυξης για την Εύβοια αναξιοποίητη»

Στις προσπάθειες που καταβάλλει σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να στηριχθούν οι κλάδοι της οικονομίας , που έχουν  σοβαρότατα πληγεί από την πανδημία, όπως είναι το λιανεμπόριo και η εστίαση αναφέρθηκε ο βουλευτής Εύβοιας της ΝΔ Σίμος Κεδίκογλου σε μία εφ’  όλης της ύλης  συνέντευξή του στον «Evripos 90 Fm».

Παράλληλα, τόνισε ότι παρόμοιες ενέργειες γίνονται και για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα,  που αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό ενημέρωσε, ότι οι προσπάθειες αυτές από την αρχή της κρίσης είχαν θετικό αποτέλεσμα, καθώς από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προωθήθηκαν στο Υπουργείο Οικονομικών προς έγκριση σχέδια αποζημιώσεων και πιο συγκεκριμένα για τις χοιροτροφικές επιχειρήσεις της τάξεως των 18 εκατομμυρίων ευρώ, για τις πτηνοτροφικές της τάξεως των 12 εκ. ευρώ και για τους εκτροφείς μαύρων χοίρων της τάξεως του 1,5 εκ. ευρώ.

« Ένα μεγάλο μέρος αυτών των αποζημιώσεων-όπως τόνισε- θα δοθεί σε επιχειρήσεις στην Εύβοια γεγονός που θα δώσει μία σημαντική ανάσα ζωής που θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία, ενώ  κάτι αντίστοιχο θα γίνει και για τους ελαιοπαραγωγούς και συκοπαραγωγούς του Νομού μας».

Στη συνέχεια, κληθείς να αναφερθεί στο σοβαρό πρόβλημα υδροδότησης στην περιοχή της Λιχάδας σχετικά με την ποιότητα του πόσιμου νερού μετά και τους ελέγχους, που έγιναν στις γεωτρήσεις, οπότε και διαπιστώθηκε η ακαταλληλότητά του,  απάντησε πως μετά τις επαφές που πραγματοποιήθηκαν με τον αρμόδιο αναπληρωτή Υπουργό   κ. Πέτσα έλαβαν τη δέσμευή του για την εξεύρεση πιστώσεων για νέες υδρευτικές γεωτρήσεις.

Ωστόσο, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πρότεινε στον Περιφερειάρχη κ. Σπανό να γίνει διανομή πόσιμου νερού στους κατοίκους της περιοχής με βυτιοφόρα, πρόταση την οποία αντιμετώπισε θετικά και σύντομα αναμένεται να υπάρξουν αποτελέσματα. Ταυτόχρονα, έθεσε υπ’ όψιν το ενδεχόμενο να κατασκευαστεί σταθμός αφαλάτωσης για να εξασφαλιστεί η αειφόρος και αποδοτική χρήση νερού.

Ερωτηθείς, επίσης, για ένα ακόμα σοβαρό θέμα, με το οποίο επανειλημμένως είχε ασχοληθεί και αφορά στην  αποκατάσταση της αδικίας του μη χαρακτηρισμού της Εύβοιας ως νησί, που είχε ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό της από κοινοτικούς πόρους επεσήμανε:

«Όλα αυτά τα χρόνια, είναι πάνω από έξι χρόνια, αγωνίζομαι για να αναγνωρισθεί το αυτονόητο, γιατί σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ε.Ε,  όταν υπάρχει σταθερή γέφυρα δεν αναγνωρίζεται ένα νησί ως νησί, οπότε η Υψηλή Γέφυρα της Χαλκίδας στερούσε  από την Εύβοια το νησιωτικό της χαρακτήρα. Επειδή στην ίδια κατηγορία ήταν και η Λευκάδα μαζί με τον συνάδελφό μου της Λευκάδας δώσαμε  έναν κοινό αγώνα και στη Βουλή και στα Υπουργεία και στο τελευταίο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας η Εύβοια εντάσσεται στις νησιωτικές περιοχές, κατοχυρώνεται θεσμικά ο νησιωτικός της χαρακτήρας, έχοντας πλέον τη δυνατότητα συμμετοχής σε κοινοτικά προγράμματα για την ενίσχυση των  νησιωτικών περιοχών. Σε αυτό τον αγώνα  σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και το Επιμελητήριο της Εύβοιας,  γιατί οι επιχειρήσεις του Νομού  θα καρπωθούν πρώτα τα πολλαπλά οφέλη που θα προκύψουν».

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε σειρά ζητημάτων που προωθεί,  έχοντας ως κύριο στόχο να μη μείνει καμία ευκαρία ανάπτυξης για την Εύβοια χωρίς να αξιοποιηθεί. Στο πλαίσιο αυτό είχε σειρά επαφών με τον Περιφερειάρχη κ. Σπανό και με Δημάρχους της Εύβοιας για να συνεργαστούν διεκδικώντας να γίνει ο Νομός πρότυπο ηλεκτροκίνησης και να ενταχθούν, επίσης, οι Δήμοι στο Πρόγραμμα για τους Σταθμούς Φόρτισης Ηλεκτροκίνητων Αυτοκινήτων.

«Στόχος μας-είπε- να ξέρουν οι επισκέπτες ότι υπάρχουν Σταθμοί Φόρτισης στο περιφερειακό δίκτυο οπότε θα έχουμε αύξηση του ηλεκτροκίνητου τουρισμού και έναν ακόμα λόγο για  να επισκεφθούν την Εύβοια, ενώ και ξένοι τουρίστες θα προτιμήσουν είναι βέβαιο ότι θα προτιμήσουν τις περιοχές εκείνες,  που δείχνουν σεβασμό στο περιβάλλον».  Πρόσθεσε, ότι ένας ακόμα προσωπικός στόχος είναι να αξιοποιηθούν τα  Προγράμματα Οδοφωτισμού που αφορούν στην ενίσχυση για να συντηρηθεί και να  βελτιωθεί ο οδοφωτισμός, αλλά κυρίως για να μπορέσει αυτό να εφαρμοστεί στο περιφερειακό οδικό δίκτυο σε δύσκολα σημεία του για να γίνει ασφαλέστερη και πιο άνετη η μετακίνηση.

Τέλος, τόνισε ότι ναι μεν παλεύουν για να χτίσουν την Εύβοια για τη μετά την κρίση εποχή, ωστόσο είναι εξίσου σημαντικό όλοι να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή και να αυτοπροστατευθούν, φροντίζοντας  να τηρούνται τα υγειονομικά μέτρα. Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς ο βουλευτής τόνισε ότι η Εύβοια θα έχει από τις μεγαλύτερες καλύψεις, ενώ μετά και την επικοινωνία του με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας ενημερώθηκε, ότι μέχρι  15 Φερουαρίου αναμένεται να είναι έτοιμα να λειτουργήσουν τα εμβολιαστικά κέντρα στο Μαντούδι και την Ιστιαία, όπως και στη Σκύρο, την Κύμη και την Κάρυστο και κατέληξε:

«Πρέπει να γίνει ενημέρωση για την ανάγκη να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί γιατί μόνο τότε θα έχουμε τελειώσει με την πανδημία, όταν ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού εμβολιαστεί. Είναι ένας δύσκολος, διπλός αγώνας και για να προστατεύσουμε την υγεία μας , αλλά και για να σώσουμε την οικονομία μας,  γι’  αυτό δεν πρέπει να χαλαρώσουμε όσο και αν έχουμε κουραστεί ψυχολογικά.».

Προηγούμενο άρθροΚορονοϊός: Τι εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι
Επόμενο άρθροLive οι ανακοινώσεις Χαρδαλιά για τα νέα μέτρα