Κοινές δηλώσεις στον Τύπο παραχωρούν, αυτή την ώρα, Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Πρωθυπουργός επισκέπτεται την Κύπρο όπου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη ενώ στη συνέχεια οι δύο ηγέτες θα παρακαθίσουν σε γεύμα εργασίας.

Δείτε live τις δηλώσεις Μητσοτάκη-Αναστασιάδη

Τα βασικότερα σημεία των δηλώσεων Μητσοτάκη – Αναστασιάδη

Αναστασιάδης:
Η παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού αναδεικνύει την προσωπική βούληση του κ. Μητσοτάκη για συντονισμό και στήριξη των εθνικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε.

Αξιολογήσαμε τα δεδομένα για τη Διάσκεψη για το Κυπριακό. Επιβεβαιώσαμε την απόλυτη βεβαιότητα για συμμετοχή στην Πενταμερή. Ξεκάθαρη θέση για λύση που δεν μπορεί να αποκλίνει από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών. Να τερματίζει τις αναχρονιστικές εγγυήσεις και τον στρατό κατοχής και να είναι λειτουργική. Μιας λύσης που θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλο τον κυπριακό λαό, χωρίς υπερπρονόμια της μίας ή της άλλης κοινότητας.

Ξεκάθαρη η θέση μας για το πλαίσιο στο οποίο θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις. Παραμένουμε σταθεροί στις συγκλίσεις και στο πλαίσιο όπου μείναμε στο Κραν Μοντανά.

Κοινή η θέση με τον κ. Μητσοτάκη ότι δεν αναιρείται η ανάγκη δημιουργίας δημιουργικού κλίματος. Απαιτείται η συμβολή της Τουρκίας για τη δημιουργία αυτού του κλίματος, τερματίζοντας μονομερείς ενέργειες.
Ευχαριστίες της Κύπρου για τη σθεναρή στήριξη της Ελλάδας στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίσαμε.

Συζητήσαμε και για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου όπου θα συζητηθεί η έκθεση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Θέλουμε να δούμε μια Τουρκία που να δείχνει εμπράκτως ότι επιθυμεί έναν εποικοδομητικό διάλογο μακριά από παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.

Πιστεύουμε ότι η ΕΕ θα επιδείξει αλληλεγγύη και θα έχει ενεργό ρόλο σε μια διαπραγμάτευση για το Κυπριακό.
Ο κ. Μητσοτάκης μας ενημέρωσε και για τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία. Υπήρξε πλήρης ταύτιση απόψεων για την ατζέντα του διαλόγου και της ανάγκη σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Μητσοτάκης:

Από κοινού επιδιώκουμε επανένωση της Κύπρου προς όφελος ολόκληρου του λαού της
Προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι από κοινού Αθήνα και Λευκωσία επιδιώκουν την επανένωση του νησιού προς όφελος Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Στις 16:45 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στο Ισραήλ με τον Πρωθυπουργό της χώρας, Μπένγιαμιν Νετανιάχου ενώ στις 18:00 θα προχωρήσουν σε κοινές δηλώσεις στον Τύπο