Σε ιδιαίτερα προκλητικούς τόνους κινήθηκε σε συνέντευξή του ο Χουλουσί Ακάρ επαναφέροντας το αίτημα για αποστρατικοποίηση νησιών στο Αιγαίο.

Σε συνέντευξη του στις εφημερίδες Aksam και Hurriyet, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, αναφέρθηκε τόσο στο ζήτημα της αποστρατικοποίησης όσο και σε αυτό των χωρικών υδάτων.

«Οι Έλληνες στρατικοποίησαν 16 από τα 23 νησιά που πρέπει να είναι σε καθεστώς αποστρατικοποίησης. Παρά τις συνθήκες Λωζάννης και Παρισίων. Ρώτησα στην υπουργό Άμυνας της Γερμανίας. Ποιός έχει επεκτατικές βλέψεις; Δεν υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο που έχει χωρικά ύδατα 6 μίλια και εναέριο χώρο 10 μίλια», τόνισε.

Ο Χουλουσί Ακάρ έκανε λόγο και για «προκλητικές επισκέψεις Ελλήνων αξιωματούχων στα νησιά. «Αξιωματούχοι πραγματοποίησαν 78 επισκέψεις στα νησιά που βρίσκονται μπροστά μας , δίπλα μας. Αυτές είναι προκλήσεις! Αφού μιλάτε για φιλία, τότε αποστρατικοποιήστε τα νησιά!»

Επίσης, επιτέθηκε προσωπικά στον Έλληνα υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο λέγοντας ότι «τώρα στις πύλες της Ευρώπης προσπαθούν να καλύψουν τις παρανομίες τους και προσπαθούν να εξηγήσουν προβλήματα που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Ο Έλληνας υπουργός είπε σε υπουργό της Γερμανίας πως “τρεις φορές φτάσαμε στα πρόθυρα πολέμου με την Τουρκία”. Βλέπουν όνειρα. Δεν έχουμε ούτε σκέψεις, ούτε σχέδια. Ο Έλληνας υπουργός ζήτησε από την Γερμανίδα ομόλογο του την ακύρωση της παράδοσης των υποβρυχίων και των ανταλλακτικών. Η Γερμανία αρνήθηκε το αίτημα αυτό».