Λίγο πριν από το καθολικό lockdown Αχαΐα, Ρέθυμνο, Εύβοια – Κρίσιμη συνεδρίαση των ειδικών

Σε εξέλιξη βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, κρίσιμη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων, που εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής καθολικού lockdown σε Αχαΐα, το Ρέθυμνο και Εύβοια, λόγω του υψηλού ιικού φορτίου που καταγράφεται σε αυτές τις περιοχές τα τελευταία 24ωρα.

Στο τραπέζι της συζήτησης θα τεθούν τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας και περισσότερες οι τρεις περιοχές, αλλά και η Θεσσαλονίκη, όπου, ωστόσο, η κατάσταση είναι καλύτερη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας θα εισηγηθούν καθολικό lockdown για τις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Ρεθύμνου, όπου σήμερα τα μέτρα κατά του κορονοϊού είναι αυστηρά μόνο στις πρωτεύουσες, Πάτρα και Ρέθυμνο αντίστοιχα.

Αυστηρό lockdown φέρεται σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ότι θα εισηγηθούν και για την Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας, όπου σήμερα σε «καραντίνα» βρίσκεται μόνο η πόλη της Χαλκίδας.

Είναι ενδεικτικό πως η Αχαΐα στην τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ κατέγραψε 93 νέα κρούσματα κορονοϊού και η Εύβοια 35.

Την Τετάρτη, η Περιφέρεια Πελοποννήσου είχε καταγράψει ακόμη περισσότερες μολύνσεις (112) και η Εύβοια 57.

Όσο για το Ρέθυμνο, στην περιφέρεια της Κρήτης εντοπίστηκαν την Τετάρτη 42 νέες μολύνσεις, ενώ το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν ακόμη 12. Η Κρήτη εμφανίζει τάσεις επιδείνωσης της επιδημίας του κορονοϊού.

Την ίδια ώρα, η Θεσσαλονίκη φαίνεται να παρουσιάζει βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα. Εδώ οι απόψεις των ειδικών διίστανται, καθώς άλλοι προτείνουν να ληφθούν αμέσως πιο αυστηρά μέτρα και άλλοι είναι υπέρ της αναμονής.

Τις τελευταίες δύο ημέρες, πάντως, η συμπρωτεύουσα επέστρεψε στον τριψήφιο αριθμό νέων κρουσμάτων, με 101 μολύνσεις την Τετάρτη και 129 το τελευταίο εικοσιτετράωρο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Στα ίδια αυξημένα επίπεδα συγκέντρωσης παρέμεινε το ιικό φορτίο του κορονοϊού στα λύματα της πόλης, με βάση τις δύο τελευταίες μετρήσεις, στην έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.

Εκείνο που θα βαρύνει υπέρ της μίας ή της άλλης πρότασης είναι και η εικόνα του συστήματος υγείας στη Θεσσαλονίκη, στοιχεία για την οποία θα παρουσιάσει, το υπουργείο Υγείας στους λοιμωξιολόγους.

Μιλώντας στο OPEN TV ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, είπε πως η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο όριο να είναι και τυπικά κόκκινη και πως, αν δεν ληφθούν μέτρα, «στο τέλος Φεβρουαρίου ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων θα μπορούσε να διπλασιαστεί. Με βάση τα μοντέλα την κόκκινη γραμμή θα την ξεπεράσει σε περίπου μία εβδομάδα».

Προηγούμενο άρθροΑλ. Σδούκου: “Πακέτο 2,5 εκατ. ευρώ για τις Ενεργειακές Κοινότητες της Δυτικής Μακεδονίας εντός του 2021”
Επόμενο άρθροΕθελοντική αιμοδοσία στις 14 Φεβρουαρίου από τον Δήμο Αθηναίων