Κ. Παπακώστα -Παλιούρα: “Η κοινωνία δείχνει στο πρόσωπο του Κ. Μητσοτάκη εμπιστοσύνη στην αποτελεσματικότητα & τον ορθολογισμό του”

Με αφορμή τους 19 μήνες από την συμπλήρωση της διακυβέρνησης της χώρας μας από την Νέα Δημοκρατία, η Βουλευτής Τρικάλων της Νέας Δημοκρατίας Κατερίνας Παπακώστα-Παλιούρα παραχώρησε συνέντευξη στο Parataxi.gr αναλύοντας τα φλέγοντα θέματα της επικαιρότητας. Τα δεδομένα στην χώρα μας στην εποχή του κορονοϊού και οι προοπτικές ανάπτυξης, η εμπιστοσύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη σε νέους βουλευτές , η στάση του Σύριζα στην εποχή της πανδημίας αλλά και η διαχείριση της τουρκικής προκλητικότητας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης με την βουλευτή της κυβερνητικής παράταξης.

Είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης η απάντηση στα προβλήματα της χώρας;

Είναι προφανές ,πως ο Πρωθυπουργός μας είναι η δύναμη, η μεθοδικότητα, η στρατηγική σκέψη και ο ορθολογικός νους, που οι πολίτες επέλεξαν να θέσουν στα ηνία της χώρας μας, πριν από 19 μήνες.

Παρά το γεγονός  ,ότι  ήρθε  αντιμέτωπος από τους πρώτους μήνες της  διακυβέρνησής ,  με πρωτόγνωρες κρίσεις και εν πολλοίς δύσκολες εξισώσεις, βλέπουμε έναν νέο πρωθυπουργό ,που καταφέρνει , όχι απλώς να σταθεί άξιος των περιστάσεων ,αλλά και με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα,  να προχωρά σε κάθε χειρισμό του.

Στη Βουλή υπάρχουν πολλά νέα πρόσωπα (ηλικιακά) και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει με τις ενέργειες του ,ότι τα εμπιστεύεται .Τι έχετε να πείτε για αυτό; 

Θεωρώ εξαιρετικά ελπιδοφόρο το γεγονός, ότι η κοινοβουλευτική  ομάδα της  Ν.Δ.  απαρτίζεται, από πολλούς  νέους ανθρώπους, με υψηλή μόρφωση και διακρίσεις, σημαντικός μέρος  των  οποίων αξιοποιείται  προς πάσα  κατεύθυνση, ακόμη  και  με θέσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο, στις οποίες αποδίδουν ιδιαίτερα αποτελεσματικά.

Οι επιλογές αυτές του Πρωθυπουργού οδηγούν σε δύο διαπιστώσεις,  ήτοι  την εμπιστοσύνη του σε νέα πρόσωπα, καθώς  και στην πεποίθηση, πως καθένας από εμάς έχει υποχρέωση, να εργάζεται με προσήλωση και υπευθυνότητα πάνω σε κάθε κοινοβουλευτική αρμοδιότητα ,που του ανατίθεται από την πλευρά της Κυβέρνησης.

Θεωρείτε σωστούς τους χειρισμούς της κυβέρνησης για τον κορονοϊο;

Μία  από τις πρωτόγνωρες κρίσεις και εν πολλοίς δύσκολες εξισώσεις, με  τις  οποίες ήρθε  αντιμέτωπη Κυβέρνηση  είναι  και η  πανδημική κρίση, η οποία έχει φέρει σε οριακή και δυσμενή θέση ,πολλά υγειονομικά συστήματα, ιδιαίτερα εύρωστων κρατών , αλλά και την παγκόσμια οικονομία συλλήβδην.

Η Κυβέρνηση  ωστόσο   από την πρώτη στιγμή   έλευσης του πανδημικού κύματος,  έπραξε με τρόπο  ψύχραιμο , συγκροτημένο  και στοχευμένο  το  αυτονόητο  και  το  ορθό. Έθεσε  ως  αδιαπραγμάτευτη  και πρώτη  επιλογή  της  την  ασφάλεια  των πολιτών  και   επέλεξε  , να εμπιστευτεί  τους ειδικούς επιστήμονες,  προκειμένου να ελέγξει  την  διασπορά του ιού και κατά  συνέπεια  την υπέρμετρη  επιβάρυνση του εθνικού συστήματος υγείας. Ταυτοχρόνως  εξάντλησε  και συνεχίζει να  εξαντλεί  μέχρι και  σήμερα  και να αίρει  , στο μέτρο  του δυνατού  , και των  αντοχών φυσικά   της  οικονομίας μας  τις οικονομικές και κοινωνικές  συνέπειες της πανδημίας.

Η  πλειοψηφία  του ελληνικού λαού , παρά  τις όποιες  επιμέρους κατά  καιρούς αστοχίες  ή λάθη, είμαι σίγουρη,  ότι αναγνωρίζει  και εκτιμά θετικά  την συνολική προσπάθεια  της  Κυβέρνησης.

Η ΝΔ έχει μεγάλη διαφορά δημοσκοπικά σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε ποιους τομείς θεωρείτε ότι η παρούσα Κυβέρνηση κάνει «τη διαφορα»; Πρέπει να καθησυχαστεί η κυβέρνηση;

Οι δημοσκοπήσεις δεν αποτελούν, κατά  την προσωπική μου  άποψη ,  παρά   ένα  εργαλείο ,  που  αποτυπώνει την εικόνα και ‘’τον παλμό’’,  της κοινωνίας, μπροστά στους χειρισμούς και το έργο της Κυβέρνησης, αλλά και εν γένει του πολιτικού χώρου.

Η Νέα Δημοκρατία κλήθηκε , από την  πρώτη  στιγμή  ανάληψης  της  εξουσίας, να διαχειριστεί υπέρμετρες κρίσεις , τόσο στα εθνικά  μας  θέματα , το μεταναστευτικό  , αλλά και την πανδημία  και παρά  τους έντονους κραδασμούς , η κοινωνία συνεχίζει, να δείχνει  στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη εμπιστοσύνη  στην αποτελεσματικότητα και τον ορθολογισμό του , με μεγάλη διαφορά από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να επαναπαυθούμε  σε ο,τι έχουμε πράξει έως σήμερα, ειδικά σε μια τόσο κρίσιμη χρονική συγκυρία. Άλλωστε αποδεικνύουμε συνεχώς με το πλούσιο και ταυτόχρονα ουσιώδες νομοθετικό μας έργο, πως έχουμε μια μεταρρυθμιστική πολιτική με συγκεκριμένη στοχοθεσία, η οποία ακόμη και στην περίοδο της πανδημίας δεν σταματά.

Πως κρίνετε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην εποχή της πανδημίας;

Ο ΣΥΡΙΖΑ  δυστυχώς  μέχρι  και σήμερα  συνεχίζει , να  μας  εκπλήσσει  δυσάρεστα. Σε μια  δύσκολη  χρονική  συγκυρία  για  την χώρα  , όπου  απαιτείται  πολιτική  ωριμότητα , υπερβατική  , υπεύθυνη  και ώριμη  πολιτική στάση  , η αξιωματική αντιπολίτευση  περιχαρακωμένη  στις  κομματικές  της  ιδεοληψίες  αρνείται  εμμονικά,  να σταθεί στο ύψος  των περιστάσεων… Ασκώντας    κριτική  για  την κριτική ,  με άναρθρες    κραυγές , χωρίς  καμία πρόταση  και με τρόπο  παντελώς  ανεύθυνο και επικίνδυνο , επενδύει  και ελπίζει  σε καταστροφικά σενάρια… Δεν χρειάζεται , να αναρωτηθούμε  , τι υποδηλώνει λοιπόν αυτή  η  στάση της…

Θεωρείτε ότι ο εμβολιασμός αποτελεί πράξη αλληλεγγύης;

Η πανδημία μας έχει στερήσει την επαφή μας με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, τους γονείς τους παππούδες μας, την κοινωνική μας ζωή, την επαγγελματική μας πραγματικότητα. Ακόμη, το τελευταίο διάστημα ζούμε με ανασφάλεια και φόβο για την υγεία μας και για το πως θα κατορθώσουμε να επανέλθουμε αλώβητοι σωματικά και ψυχικά μετά από αυτή την δοκιμασία.

Αναμφισβήτητα λοιπόν, πιστεύω πως ο εμβολιασμός και η εκστρατεία που επιχειρούμε σε εθνικό επίπεδο, αποτελούν πράξη αλληλεγγύης και όχι απλά θωράκισης της υγείας μας, καθώς όλοι μας σε μια κοινή προσπάθεια θα δημιουργήσουμε το τείχος απέναντι στην πανδημία, αποδεικνύοντας , πως είναι μια μάχη , που μας θέλει ενωμένους, προκειμένου να κερδίσουμε και να πάρουμε τις ζωές μας πίσω.

Η εξίσωση μεταξύ υγειονομικής ασφάλειας και οικονομίας είναι δύσκολη. Κατανοείτε τους προβληματισμούς και τις διαμαρτυρίες των επιχειρηματιών, επαγγελματιών και εργαζομένων για όσα πρωτοφανή ζούμε. Πιστεύετε ότι τα μέτρα στήριξης είναι επαρκή ή χρειάζονται ενίσχυση;

Δυστυχώς αρκετοί κλάδοι της οικονομίας μας, όπως η εστίαση, το λιανεμπόριο, ο τουρισμός, ακόμη και ο πρωτογενείς τομέας, έχουν δεχθεί μεγάλο πλήγμα τον τελευταίο χρόνο. Κλειστά καταστήματα, η εστίαση να λειτουργεί με αρκετούς περιορισμούς έως και καθόλου, σε τουριστικές περιοχές , όπως ο Νομός  Τρικάλων δεν ανέκαμψε καθόλου η καμπύλη των εσόδων.

Αποτελεί δε  κοινή διαπίστωση , ότι  είναι αδύνατο , να  διασφαλίσουμε  την υγειονομική ασφάλεια και να λειτουργούν κανονικά και χωρίς περιορισμούς όλοι οι κλάδοι της οικονομίας μας.

Επομένως, και οι αποφάσεις της Κυβέρνησης γίνονται όλο και πιο δύσκολες ,όταν χρειάζεται να εισερχόμαστε σε νέα μέτρα και έπειτα όλοι αυτοί κλάδοι πρέπει να στηριχθούν, να επιβιώσουν, να ζήσουν τις οικογένειές τους.

Προφανώς, δεν τρέφουμε αυταπάτες πως η οικονομική ενίσχυση των κλάδων αυτών, είναι επαρκής και καλύπτει όλα όσα προανέφερα, όμως οφείλουμε να αναλογιστούμε… Ποιές είναι οι οικονομικές  δυνατότητες χώρας , σε ποια χρηματοδοτικά εργαλεία έχει πρόσβαση και πως διαχειριστήκε τους διαθέσιμους πόρους;

Και είμαι σίγουρη, πως διαφαίνεται ξεκάθαρα μια εξαιρετικά σημαντική προσπάθεια, η οποία έχει διάρκεια, διότι οι ενισχύσεις και τα ειδικά μέτρα ελάφρυνσης δεν σταμάτησαν με το πρώτο κύμα της πανδημίας. Σε αυτή την βάση η Κυβέρνηση προσπαθεί συνεχώς, να βρει τον βέλτιστο τρόπο να κρατήσει την οικονομία μας ζωντανή. Γι΄αυτό παρατηρήσαμε νέους τρόπους αγορών clickaway ~ Clickinside, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του λιανεμπορίου, στην εορταστική περίοδο και την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων. Το μεγάλο στοίχημα όμως, παραμένει η δημόσια υγεία και η διαφύλαξή της και είμαστε σε μια πολύ καλή πορεία με τους εμβολιασμούς μας, με σχεδόν 600.000 συμπολίτες μέχρι και σήμερα , να έχουν εμβολιαστεί , γεγονός που μας κάνει  αισιόδοξους για την σε λίγους  μήνες ,  επιστροφή στην καθημερινότητά μας.

Ζούμε σε μία  ψηφιακή εποχή πια λόγω της πανδημίας. Θεωρείτε ότι οι πολίτες μπορούν να ανταπεξέλθουν;

Μέσα σε όλα αυτά που αλλάξαν συθέμελα στις ζωές μας τον τελευταίο χρόνο, είναι και η επαφή μας με την τεχνολογία, ως μέσου επικοινωνίας, εργασίας, διδασκαλίας, ακόμη και διασκέδασης. Σε πολλές περιπτώσεις άνθρωποι που εξέφραζαν ιδιαίτερη άρνηση στην ενασχόληση τους με το διαδίκτυο και τις προσφερόμενές δυνατότητες, παρατηρούμε να το υιοθετούν, διότι πλέον οι εναλλακτικές που υπάρχουν για αρκετές καθημερινές μας συνήθειες, δεν είναι πολλές…

Όμως σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία με δίκτυα πέμπτης γενιάς και την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης, πολλές υπηρεσίες ψηφιοποιούν τις παροχές τους, αρκετές διαδικασίες μπορούν πλέον, να γίνονται τάχιστα και χωρίς αναμονή, ακόμη στον δημόσιο τομέα απαγκιστρωνόμαστε από την βαριά γραφειοκρατία και προχωράμε σε εύκολες και διαυγείς διαδικασίες, όπως αρμόζει στον 21ο αιώνα. Άρα μπορεί να πιεστήκαμε, λόγω των συνθηκών, να εφαρμόσουμε πολύ περισσότερη τεχνολογία, αλλά εν τέλει μας έφερε πιο κοντά στον εκσυγχρονισμό και στις επιταγές της σύγχρονης εποχής.

Εκτός από τον κορονοϊο , τα ελληνοτουρκικά  είναι  ένα ακόμα  μεγάλο μέτωπο, που πρέπει να διαχειριστεί η κυβέρνηση. Ποια είναι η άποψη σας; Πως κρίνετε τη στάση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα;

Η Κυβέρνηση με επιτυχία αυτόν τον ένα χρόνο έχει διαχειριστεί σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής και διπλωματίας, ίσως την μεγαλύτερη κρίση από 20 ετίας, αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Επιτρέψτε μου όμως, να τονίσω πως εκτός από την διαχείριση της τουρκικής προκλητικότητας, παράλληλα επιτεύχθηκαν συμμαχίες με κράτη της ευρύτερης περιοχής, κράτη με ιδιαίτερη στρατηγική σημασία, που έχουν την ίδια πίστη με την χώρα μας στην εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και ό,τι αυτό πρεσβεύει, για τις σχέσεις των κρατών και τα κυριαρχικά τους δικαιώματα.

Επιπροσθέτως, μια μεγάλη επιτυχία της Κυβέρνησης είναι η αναγωγή της ελληνοτουρκικής διαφοράς σε Ευρω-τουρκική, γεγονός που σημαίνει  ,πως η Ευρώπη για πρώτη φορά αντιμετωπίζει τα ζητήματα της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία, με σοβαρές συνέπειες για την δεύτερη. Και επιπρόσθετα, η Ελλάδα πέρασε από τη θεωρητική επίκληση του διεθνούς δικαίου στην εφαρμογή του, υπογράφοντας συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο, συμφωνώντας να παραπέμψει το αντίστοιχο ζήτημα με την Αλβανία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και επεκτείνοντας την αιγιαλίτιδα ζώνη της στο Ιόνιο Πέλαγος στα 12 ναυτικά μίλια.

Επειδή ο τουρκικός αναθεωρητισμός μας έχει δείξει το τελευταίο διάστημα μεγάλης έντασης προκλήσεις, η χώρα μας προχώρησε πάραυτα, στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, θωρακίζοντας έτι περεταίρω την αμυντική και αποτρεπτική μας ισχύ.

Μετά από μια περίοδο αδράνειας η Ελλάδα παρουσιάζει τις εν δικαίω διεκδικήσεις της και την δυναμική της απέναντι σε προκλήσεις και επεκτατικές συμπεριφορές. Η διεθνής κοινότητα, όποτε η χώρα μας κατάφερνε, να αναδείξει σωστά τα προβλήματα με την γειτονική Τουρκία, ελάμβανε την αρωγή και την συμμαχική της συμπαράσταση. Πιστεύω πως η Κυβέρνηση καταφέρνει με μεγάλη επιτυχία να διεθνοποιήσει την τουρκική παραβατικότητα σε βάρος της και να λάβει την σύμφωνη γνώμη και στάση για την διαχείρισή της.

Τι είναι αυτό που σας έχει λείψει περισσότερο όλη αυτή την περίοδο της καραντίνας;

Όπως σε όλους έτσι και σε μένα προσωπικά έχει λείψει η αμεσότητα της επαφής και της επικοινωνίας με τα κοντινά μου πρόσωπα , τους  συγγενείς  και τους   φίλους μου.

Πολλές  φορές  δε  , δεν σας κρύβω  , αναρωτιέμαι , επειδή ο τρόπος που κυκλοφορούμε, ψωνίζουμε και εργαζόμαστε έχει αλλάξει άρδην, λόγω  της πανδημίας του κορονοϊού, αν  θα πάψει , να είναι ο μόνιμος τρόπος σκέψης μας. Γι΄αυτό και ανυπομονώ,  να  εμβολιαστώ, προκειμένου , να πάρω μια ανάσα, αφήνοντας  σιγά σιγά πίσω  την πανδημία, τους περιορισμούς και την επικινδυνότητά , που αυτή  επέφερε στις  ζωές μας.

Τι έχετε να πείτε για όσους  έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης -κακοποίησης. Πως η πολιτεία θα πρέπει να προστατεύει τα θύματα;

Είναι πραγματικά τρομακτικές και σοκαριστικές  όλες αυτές οι αποκαλύψεις ,που έχουν ξεσπάσει και έχουν σαρώσει την επικαιρότητα, για ανθρώπους υπεράνω  πάσης  υποψίας… Το πιο  τρομακτικό , ωστόσο νομίζω  είναι  το γεγονός , ότι ακόμη υφίστανται   άνθρωποι  , τα    πρόσωπα των οποίων δεν έχουν αποκαλυφθεί…

Σύμφωνα με  έρευνα της PRORATAS.A, που διεξήχθη μεταξύ 22- 24 Ιανουαρίου σε πανελλαδικό δείγμα 1.115 ατόμων, το 65 % των γυναικών δηλώνει πως έχει  υπάρξει  θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης, με πιο συχνές τις περιπτώσεις στον εργασιακό χώρο. Το πιο συγκλονιστικό όμως είναι το γεγονός , ότι το 87% των ερωτηθέντων, απάντησε πως δεν είναι καθόλου εύκολο ή όχι ιδιαίτερα εύκολο, να δικαιωθεί μια γυναίκα ,που έχει υπάρξει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης.

Σε αυτό το σημείο οφείλει η Πολιτεία αλλά και όλοι μας να σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους γυναίκες και άνδρες, που έχουν κακοποιηθεί προκειμένου να αποτινάξουν από την ψυχή τους την ενοχή για αυτό που τους συνέβη, αλλά να βρουν το σθένος να μιλήσουν. Η Πολιτεία δεν αρκεί να καταδικάσει μόνο την φύση των πράξεων αυτών, αλλά οφείλει να διαμορφώσει ένα θεσμικό πλαίσιο για όλες τις περιπτώσεις που αποτελούν γκρίζες ζώνες, μέχρι σήμερα, γεγονός  το  οποίο υλοποιείται ήδη  από την παρούσα  Κυβέρνηση.

Για παράδειγμα ,με στόχο την προστασία όλων των προσώπων στον χώρο της εργασίας, ανεξαρτήτως εργασιακού καθεστώτος, αλλά και την στήριξη των εργαζόμενων που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής βίας, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναμένεται το προσεχές διάστημα, να καταθέσει προς κύρωση στη Βουλή τη Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας. Σε αυτή την κατεύθυνση είμαστε υποχρεωμένοι να κινηθούμε για να εξαλείψουμε τον φόβο, την ντροπή και την ψυχικό κλονισμό που επιφέρει η κάθε είδους κακοποίηση.

Είστε αισιόδοξη  για την πορεία της χώρας; Πιστεύετε πως έρχονται καλύτερες μέρες για την Ελλάδα και τους Έλληνες;  

Το χειρότερο πράγμα για έναν άνθρωπο είναι να αισθάνεται πως έχει χάσει την αισιοδοξία του και την πίστη του στη ζωή. Εμάς τους Έλληνες μας διαπνέει η αισιοδοξία και η πεποίθηση, πως όλα θα πάνε καλά, και επιτρέψτε μου να πω πως αυτό έχει αρκετή δόση αλήθειας…

Η χώρα μας κατάφερε με μια υγειονομική κρίση, που έθεσε ορισμένα από τα μεγαλύτερα κράτη παγκοσμίως στην πιο δεινή θέση ακόμη και συγκριτικά με τους Παγκοσμίους Πολέμους, να σταθεί στο ύψος της, να λάβει τα συγχαρητήρια όλων για την διαχείριση της πανδημίας και την υπευθυνότητα των πολιτών και να παλεύει καθημερινά με τις επιπτώσεις στην οικονομία της. Αυτό το γεγονός, από μόνο του οδηγεί στο συμπέρασμα ότι, όταν ξεπεράσουμε την κρίση αυτή, θα ανέβουμε ακόμη πιο ψηλά και θα πετύχουμε ακόμη περισσότερα.

Στη επέτειο των 200 ετών από την ελληνική Επανάσταση, ορθώνουμε το ανάστημά μας απέναντι σε έναν αόρατο εχθρό και με σύμπνοια και πείσμα θα καταφέρουμε να πετύχουμε ακόμη μια εθνική νίκη.

Προηγούμενο άρθροΜετακινήσεις εργαζομένων: Σε ισχύ από σήμερα τα νέα έντυπα
Επόμενο άρθροΥπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Περισσότερες από 90 εκατομμύρια ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσα στο 2020