Λ. Αυγενάκης: “Ξεκινά καμπάνια για τις αξίες του αθλητισμού”

Δεκατρείς πρωτοβουλίες σε εξέλιξη από το υπουργείο Αθλητισμού – Ξεκινά καμπάνια για τις πραγματικές αξίες που αναδεικνύει ο αθλητισμός
Για το φάκελο που κατέθεσε σήμερα στην εισαγγελία, με καταγγελίες που προέρχονται από παραολυμπιονίκες για αφορά κακοδιαχείριση, εκβιασμούς, αλλά και λεκτική βία από τον μέχρι πρότινος πρόεδρο της Παραολυμπιακής Επιτροπής τον κ. Φουντουλάκη μίλησε ο υφυπουργός αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.

Την κατηγορία υπέβαλλαν 11 παραολυμπιονίκες, όπως ανέφερε ο κ. Αυγενάκης.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού έκανε λόγο για 13 πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, οι οποίες δημιουργούν ένα πλαίσιο για την επεξεργασία των καταγγελιών χωρίς «να πάμε στο άλλο άκρο, της ανθρωποφαγίας». Μεταξύ αυτών είναι το κέντρο υποστήριξης (help desk) αθλητισμού, ο θεσμός του αθλητικού συνηγόρου και η συμβουλευτική γραμμή υποστήριξης.

Έτσι, ξεκινά άμεσα το κέντρο υποστήριξης αθλητισμού, θεσπίζεται ο αθλητικός συνήγορος, συμβουλευτική γραμμή υποστήριξης, κώδικες δραστηριότητας, ινστιτούτο επιμόρφωσης αθλητικών στελεχών, εθνικό κέντρο αθλητικών ερευνών με σύγχρονο εξοπλισμό και δομές εντός του Ολυμπιακού Σταδίου, προσφέροντας υπηρεσίες στην αθλητική κοινότητα και κυρίως στον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Αναφερόμενος στο διάλογο με τίτλο «συμπαίκτες στη μεταρρύθμιση» μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας που διήρκεσε δύο εβδομάδες ο κ. Αυγενάκης είπε πως προσκλήθηκαν πάνω από 5.000 εκπρόσωποι των νομίμων ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων εγγεγραμμένων στο μητρώο, κορυφαίοι ολυμπιονίκες, παραολυμπιονίκες, αθλητές που συμμετείχαν σε οργανώσεις, εκπρόσωποι αθλητικών φορέων, η ραχοκοκκαλιά της αθλητικής οικογένειας, όπως ανέφερε.

Όπως δήλωσε αποκλειστικά στο ΘΕΜΑ 104,6 ο κ. Αυγενάκης είχε νωρίτερα σήμερα μία επικοινωνία με τον πρύτανη του πανεπιστημίου της Πελοποννήσου Αθανάσιο Κατσή οποίος ζήτησε συνεργασία με το υπουργείο αθλητισμού καθώς είναι το μοναδικό πανεπιστήμιο, όπως ανέφερε, που ασχολείται με το αθλητικό management και την επιστήμη γύρω από τον αθλητισμό.

Επίσης, ενισχύεται και εξελίσσεται το μητρώο αθλητικών σωματείων, το μητρώο των προπονητών, δημιουργείται κλιμάκιο αθλητικών φορέων, δημιουργούνται επιπλέον μητρώο διακριθέντων αθλητών, μητρώο εποπτευόμενων φορέων, μητρώο κανονισμών αθλημάτων. Σημείωσε δε, ότι μοιράζονται συνολικά 13,5 εκατομμύρια στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, στα σωματεία που είναι εγγεγραμμένα.

Αναφέρθηκε επιπλέον στην καμπάνια που ξεκινά για τις πραγματικές αξίες που αναδεικνύει ο αθλητισμός «γιατί με όλη αυτή τη μαυρίλα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «που έχει αναδυθεί μέσα από όλα τα περιστατικά που έχουν καταγγελθεί, κοντεύουμε να ξεχάσουμε τα καλά στοιχεία του αθλητισμού».

Σε ό,τι αφορά στο ποδόσφαιρο ο κ. Αυγενάκης δήλωσε ότι έκανε τις κινήσεις που έπρεπε να κάνει και στο πρόσωπο του Θοδωρή Ζαγοράκη διαμορφώνεται ένα καλό κλίμα από τις ΠΑΕ που έχουν τον πρώτο λόγο, που συμμετέχουν στη Super League.

Το μόνο ξεκάθαρο, είπε ο κ. Αυγενάκης, είναι ότι η ολιστική μελέτη θα πρέπει να εφαρμοστεί στο ακέραιο από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, άρα αν ο Θοδωρής Ζαγοράκης ψηφιστεί να είναι ο νέος πρόεδρος, θα πρέπει να εφαρμόσει την ολιστική μελέτη στο κομμάτι που αφορά ΕΠΟ γιατί στο κομμάτι που αφορά πολιτεία, με το νομοσχέδιο που είναι ήδη σε διαβούλευση δε μένει καμία εκκρεμότητα, αναφερόμενος στο σημείο αυτό σε συζήτηση που είχε ο ίδιος ο κ. Αυγενάκης με κεντρικό στέλεχος της UEFA λίγο πριν μιλήσει στο ΘΕΜΑ 104,6.

Σε ερώτηση για το αν επιστρέφει το ιδιώνυμο, ο κ. Αυγενάκης απάντησε θετικά και ξεκαθάρισε πως επιθυμία του υπουργείου είναι να εφαρμόζεται ο νόμος.

Σε ό,τι αφορά στο υπουργείο αθλητισμού, ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε και στους αθλητές που φοιτούν στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και σε σειρά διευκολύνσεων που χαρακτήρισε ανάσα για τους φοιτητές – αθλητές. Αναφέρθηκε στο δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των αθλητών με το που κλείνουν το 18 ο έτος της ηλικίας τους.

Για τις εκλογές στις ομοσπονδίες ο κ. Αυγενάκης διαβεβαίωσε πως θα γίνουν κανονικά με εκλέκτορες τα νόμιμα και εκλεγμένα αθλητικά σωματεία, με απόλυτη διαφάνεια και αξιοπιστία μέσα από το σύστημα ΖΕΥΣ σε περίπτωση που χρειαστεί ηλεκτρονική ψηφοφορία. Διαφάνεια, νοικοκύρεμα και τάξη, είπε καταλήγοντας ο κ. Αυγενάκης.

Προηγούμενο άρθροΚορονοϊός: “Καζάνι που βράζει” η Αττική – Ανησυχία για τις Μ.Ε.Θ. και τις μεταλλάξεις
Επόμενο άρθροΝ. Δένδιας για συμφωνία με Σαουδική Αραβία και Patriot: “Είναι αμυντικό όπλο”