Έχοντας θητεύσει ως εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Άμυνας την περίοδο 2004-2007, αλλά κυρίως στις Ένοπλες Δυνάμεις ως κυβερνήτης του Πολεμικού Ναυτικού, ο Κερκυραίος βουλευτής της ΝΔ και Αρχιπλοίαρχος εν αποστρατεία Στέφανος Γκίκας απαντάει σε μία σειρά από ερωτήσεις του Parataxi.gr

Είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης η απάντηση στα προβλήματα της χώρας;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνησή του καλούνται να διαχειριστούν πρωτόγνωρες καταστάσεις και σοβαρότατα προβλήματα.

Η ΝΔ εξελέγη για το προεκλογικό της πρόγραμμα που είχε έντονο μεταρρυθμιστικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα. Το πρώτο 8μηνο υλοποιούσαμε με γοργούς ρυθμούς αυτό το πρόγραμμα. Εν συνεχεία παρουσιάστηκαν σοβαρές κρίσεις, τις οποίες κλήθηκε και καλείται ακόμα να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση στο σύνολό της, αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τις κρίσιμες αποφάσεις που παίρνει ως Πρωθυπουργός.

Βλέπουμε ότι στη διαχείριση της πανδημίας, ως χώρα, τα έχουμε πάει καλά. Ελήφθησαν κρίσιμες αποφάσεις εγκαίρως. Παράλληλα η Κυβέρνηση αντιμετώπισε την κρίση στον Έβρο και την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο. Και εδώ έγινε μία ψύχραιμη διαχείριση σε πολιτικό – διπλωματικό, αλλά και σε επιχειρησιακό επίπεδο. Παράλληλα, συνεχίζεται το μεταρρυθμιστικό έργο, η επίλυση χρόνιων προβλημάτων και η προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων.

Συνεπώς, ναι, έχουμε έναν Πρωθυπουργό ο οποίος εργάζεται σκληρά και ανταπεξέρχεται αποτελεσματικά στις απαιτήσεις και τις δυσκολίες της εποχής.

Δεν τολμώ να φανταστώ ποια θα ήταν η κατάσταση στην χώρα, αν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ….

Θεωρείτε σωστούς τους χειρισμούς της κυβέρνησης για τον κορονοϊό;

Οι διεθνείς δείκτες αποδεικνύουν ότι ο χειρισμός της υγειονομικής κρίσης στην Ελλάδα είναι σωστός. Εξ αρχής η Κυβέρνηση προχώρησε πολύ νωρίτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην λήψη αυστηρών μέτρων για να διαφυλάξει τη δημόσια υγεία.

Παράλληλα έγινε πολύ σημαντική προσπάθεια για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Σήμερα έχουμε υπερδιπλάσιες κλίνες ΜΕΘ, ενώ το προσωπικό του ΕΣΥ ενισχύθηκε κατά 7.500 άτομα. Υπογραμμίζω ότι στην Ελλάδα δεν έμεινε κανένας ασθενής εκτός ΜΕΘ εξαιτίας έλλειψης κλινών. Αντιθέτως, κράτη της ΕΕ με πολύ πιο ισχυρά συστήματα υγείας αναγκάστηκαν να ζητήσουν την διακομιδή ασθενών σε άλλες χώρες.

Επιπλέον, το πρόγραμμα εμβολιασμού υλοποιείται χωρίς ιδιαίτερη ταλαιπωρία για τους πολίτες και σε ταχείς ρυθμούς, ενώ σε άλλα κράτη της ΕΕ σημειώνονται καθυστερήσεις και δυσκολίες. Ήδη προσεγγίζουμε τις 700.000 πολιτών που εμβολιάστηκαν.

Σε ότι αφορά στις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης, η Κυβέρνηση προέβη από την πρώτη στιγμή σε ενέργειες για την στήριξη όσων πλήττονται, είτε πρόκειται για επιχειρήσεις, για εργαζόμενους, για ανέργους, για δανειολήπτες κλπ. Σημειώνω ότι εντός του 2020 ελήφθησαν μέτρα αξίας 24 δις Ευρώ ενώ ο Προϋπολογισμός του 2021 προβλέπει 7,5 δις Ευρώ για αυτό τον σκοπό.

Ασφαλώς υπήρξαν παραλείψεις και αστοχίες. Αυτό είναι φυσικό αφού δεν υπήρχε καμία εμπειρία στη διαχείριση τέτοιου είδους κρίσεων ούτε στην Ελλάδα, ούτε στο εξωτερικό. Ωστόσο η Κυβέρνηση δεν δίστασε να διορθώσει και να διευρύνει τις πολιτικές της και τα μέτρα στήριξης, ώστε να δημιουργηθεί ένα δίχτυ προστασίας για όλους όσους πλήττονται.

Σε ποιους τομείς θεωρείτε ότι η παρούσα κυβέρνηση κάνει «τη διαφορά»;

Η Κυβέρνηση κυβερνά την χώρα με σύνεση, μέτρο και ωριμότητα. Έκανε ήδη τη διαφορά στην επιτυχημένη διαχείριση των κρίσεων. Η πλειοψηφία των πολιτών εμπιστεύεται απόλυτα την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, ενώ η αξιοπιστία της χώρας έχει αποκατασταθεί πλήρως.

Κάνει επίσης τη διαφορά στον τρόπο διακυβέρνησης. Γίνεται αντιληπτό από τους πολίτες, ότι υπάρχει πρόγραμμα, στοχοθεσία, σοβαρότητα, μεθοδικότητα, στρατηγική και αποτελεσματικότητα. Η Kυβέρνησή μας, ενώ καλείται να αντιμετωπίσει την πανδημία και να διαχειριστεί τα Ελληνοτουρκικά, δεν έχει αμελήσει ούτε προς στιγμήν το μεταρρυθμιστικό της έργο, την ψηφιακή

μετάβαση και την προσέλκυση των επενδύσεων. Υλοποιούμε το προεκλογικό μας πρόγραμμα βήμα – βήμα, δείχνοντας κοινωνικό πρόσωπο και στηρίζοντας τους οικονομικά ασθενέστερους.

Σημαντική η διαφορά μας από τον ΣΥΡΙΖΑ και στον τομέα της έμπρακτης ενίσχυσης των Ενόπλων μας Δυνάμεων.

Η ΝΔ έχει μεγάλη διαφορά δημοσκοπικά σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να καθησυχαστεί η κυβέρνηση;

Είναι αλήθεια ότι διατηρείται η μεγάλη δημοσκοπική διαφορά από τις εκλογές έως σήμερα, ενώ παράλληλα απουσιάζει μία ισχυρή Αξιωματική Αντιπολίτευση. Πρόκειται για συνδυασμό που μπορεί να παρασύρει σε εφησυχασμό, κάτι που είναι επικίνδυνο και δεν επιτρέπεται!

Θεωρώ ότι ως Κυβέρνηση αλλά και ως Κοινοβουλευτική Ομάδα, αποδεικνύουμε καθημερινά ότι δεν θεωρούμε τίποτα δεδομένο και φυσικά δεν έχουμε επαναπαυθεί στα ευρήματα των δημοσκοπήσεων. Εργαζόμαστε καθημερινά όλοι, με μοναδικό στόχο την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών σε κάθε τομέα, θέτοντας τις βάσεις για την αλματώδη ανάπτυξη της χώρας μετά την πανδημία.

Πως κρίνετε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην εποχή της πανδημίας;

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάσχει από ανεξήγητη ανευθυνότητα. Αλλάζει συνεχώς στάση σε όλα τα κρίσιμα θέματα. Από τη μία καταγγέλλει ότι καθυστέρησαν τα μέτρα περιορισμού της κίνησης στη Θεσσαλονίκη και από την άλλη καταγγέλλει την νέα αυστηροποίηση των μέτρων στην Αττική. Ανησυχούσε για την πορεία του Τουρισμού και έλεγε ότι καθυστερεί πολύ το άνοιγμά του, μετά μας κατηγόρησε ότι δήθεν ο Τουρισμός ήταν η αιτία για την αύξηση των κρουσμάτων στην χώρα – κάτι που βέβαια δεν αποδεικνύεται. Οι ίδιες αντιφάσεις υπάρχουν για το άνοιγμα των σχολίων, για την τηλεκπαίδευση κ.ο.κ.

Επίσης, κατά την έναρξη της συζήτησης κάθε νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ο ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί την απόσυρσή του, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να ψηφίζονται μόνο νομοσχέδια που σχετίζονται άμεσα με την πανδημία. Δεν φαίνεται να τον απασχολεί, ότι όταν τελειώσει η πανδημία, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος, να μπούμε γρήγορα σε τροχιά ανάκαμψης και ανάπτυξης.

Αντίθετα εμείς, συνεχίζουμε το νομοθετικό μας έργο τηρώντας πιστά τον Κανονισμό της Βουλής και τα υγειονομικά μέτρα προστασίας.

Θεωρείτε ότι ο εμβολιασμός αποτελεί πράξη αλληλεγγύης;

Σαφώς. Με τον εμβολιασμό προστατεύουμε τον εαυτό μας αλλά και τους συγγενείς μας, τους φίλους μας, τους συνεργάτες μας και όλους όσους συναναστρεφόμαστε. Επίσης έχουμε την ευθύνη να προστατεύσουμε όσους ενδεχομένως δεν μπορούν να εμβολιαστούν.

Ο εμβολιασμός είναι το όπλο ώστε να κερδίσουμε πίσω τις ζωές μας και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα σε όλες της πτυχές της κοινωνικής και επαγγελματικής μας ζωής. Το βεβαιώνει άλλωστε η επιστημονική κοινότητα!

Η εξίσωση μεταξύ υγειονομικής ασφάλειας και οικονομίας είναι δύσκολη. Κατανοείτε τους προβληματισμούς και τις διαμαρτυρίες των επιχειρηματιών, επαγγελματιών και εργαζομένων για όσα πρωτοφανή ζούμε; Πιστεύετε ότι τα μέτρα στήριξης είναι επαρκή ή χρειάζονται ενίσχυση;

Πρόκειται για μία εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση και φυσικά αντιλαμβάνομαι τους έντονους προβληματισμούς που υπάρχουν. Μην ξεχνάμε ότι τόσο το 2020 όσο και φέτος, η αγορά παραμένει κλειστή για πολλούς μήνες, η εστίαση επίσης είναι κλειστή, πολλές τουριστικές επιχειρήσεις δεν λειτούργησαν καν το προηγούμενο καλοκαίρι και γενικώς πολλοί συμπολίτες μας περνούν δύσκολα.

Η Κυβέρνηση όμως, όπως είπαμε, έχει προγραμματίσει συνολικά μέτρα ύψους 31,5 δις Ευρώ για την στήριξη όσων πλήττονται. Επίσης βλέπουμε ότι συνεχώς προσαρμόζονται οι πολιτικές και ανακοινώνονται νέα μέτρα στήριξης. Σίγουρα θα ήταν ευχάριστο αν μπορούσαμε να διαθέσουμε πολύ περισσότερα χρήματα, αλλά οι δυνατότητές μας δεν είναι απεριόριστες. Για αυτό γίνεται μεγάλη προσπάθεια να μην μείνει κανείς απροστάτευτος και θεωρώ ότι σε αυτό το σκέλος τα πάμε καλά.

Ζούμε σε μία ψηφιακή εποχή πια λόγω της πανδημίας. Θεωρείτε ότι οι πολίτες μπορούν να ανταπεξέλθουν;

Η αλήθεια είναι ότι η πανδημία λειτούργησε ως επιταχυντής της ψηφιακής διακυβέρνησης. Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είχε έναν συγκεκριμένο προγραμματισμό για την μείωση της γραφειοκρατίας, την ψηφιακή μετάβαση και την διευκόλυνση των πολιτών. Ωστόσο ο κίνδυνος της περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού επέβαλλε την πολύ πιο ταχεία υλοποίησή του. Σε αυτό το ζήτημα έχει γίνει πολύ καλή δουλειά και αξίζουν συγχαρητήρια

στον Υπουργό, στους Υφυπουργούς και σε όλους τους επιστήμονες και τεχνικούς που δούλεψαν σκληρά για να το πετύχουν.

Θεωρώ ότι μία πολύ μεγάλη μερίδα των πολτών είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν και χρησιμοποιούν ήδη τις υπηρεσίες που παρέχει το gov.gr.

Σαφώς υπάρχουν συμπολίτες μας που δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες ή τα μέσα. Για αυτό διατηρείται η δυνατότητα εξυπηρέτησης στα ΚΕΠ. Εξάλλου, σκοπός του ψηφιακού μετασχηματισμού είναι η επίλυση προβλημάτων και η απλούστευση των διαδικασιών και όχι η δημιουργία νέων δυσκολιών και εμποδίων.

Εκτός από τον κορονοϊο, τα ελληνοτουρκικά είναι ακόμα ένα μεγάλο μέτωπο που πρέπει να διαχειριστεί η κυβέρνηση. Ποια είναι η άποψη σας;

Η Κυβέρνηση επιδεικνύει την ικανότητα της ψύχραιμης διαχείρισης της Ελληνοτουρκικής κρίσης και κινείται μεθοδικά.

Στο διπλωματικό επίπεδο ανέδειξε εξ αρχής την παράνομη τουρκική συμπεριφορά, ενώ κατέστησε στους Ευρωπαίους εταίρους μας σαφές ότι δεν πρόκειται για μία διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά για ένα πρόβλημα που αφορά την ίδια την Ευρώπη.

Παράλληλα διευρύνονται συστηματικά οι σχέσεις μας με τα κράτη της ευρύτερης περιοχής, συνάπτοντας στρατηγικές συνεργασίες και συμφωνίες. Είμαστε εξαιρετικά ενεργοί σε όλα τα διπλωματικά φόρα. Πολύ σημαντική είναι επιπλέον η επίλυση των εκκρεμοτήτων που λίμναζαν επί 30 – 40 χρόνια. Αναφέρομαι στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία, την τμηματική οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο και την καταρχήν συμφωνία με την Αλβανία, να προσφύγουμε από κοινού στη Χάγη. Φυσικά, δεν πρέπει να παραλειφθεί η σημασία της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο έως το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου.

Οι ΕΔ μας απέδειξαν στον Έβρο και στο Αιγαίο ότι είναι σε άριστη επιχειρησιακή ετοιμότητα και δρουν αποτελεσματικά όταν χρειάζεται. Το καλοκαίρι ο Στόλος μας ήταν σχεδόν δύο μήνες σε επιχειρησιακή ετοιμότητα στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο και προσωπικό και υλικό ανταποκρίθηκαν άριστα.

Ο Πρωθυπουργός πήρε την πολύ σωστή απόφαση ενίσχυσης των ΕΔ μας και του εξοπλιστικού τους προγράμματος. Αναφέρομαι στην αύξηση του προϋπολογισμού των εξοπλιστικών δαπανών κατά 2 δις ευρώ φέτος και τα επόμενα χρόνια, στην εν εξελίξει αναβάθμιση των F-16 σε Viper και στην αγορά

των αεροσκαφών Rafale με τον οπλισμό τους. Αναμένονται σημαντικές επιπλέον προμήθειες και στο ΠΝ και ΣΞ.

Πρόκειται για ορθές αποφάσεις, τις οποίες ορισμένοι από εμάς προτείναμε επί σειρά ετών στην αρθρογραφία μας και στο δημόσιο λόγο. Προσωπικά είχα καταθέσει τον Δεκέμβριο του 2019 αντίστοιχες προτάσεις στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και στον Πρόεδρο της Βουλής.

Πολύ απλά, οι ΕΔ μας πρέπει να είναι σύγχρονες και ισχυρές και να έχουν ικανή αποτρεπτική ισχύ, ώστε να διασφαλίζουν την ειρήνη στην περιοχή.

Πως κρίνετε τη στάση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα;

Η στάση ορισμένων κρατών μελών της ΕΕ προκαλεί προβληματισμό και θα έλεγα, είναι κατώτερη των περιστάσεων. Έχοντας ισχυρές εμπορικές σχέσεις με την Τουρκία, οι χώρες αυτές, αδιαφορούν για το γεγονός ότι απειλούνται κράτη – μέλη της ΕΕ και κατ’ επέκταση ότι κινδυνεύει το ίδιο το οικοδόμημα της ΕΕ. Από την άλλη, αποδείχθηκε ότι έχουμε εξίσου ισχυρούς συμμάχους στην Ευρώπη – όπως είναι η Γαλλία – που έχουν υιοθετήσει μία αυστηρή στάση απέναντι στην Τουρκία. Η ΕΕ μας έχει δείξει ότι δυσκολεύεται πολύ στην λήψη αποφάσεων. Ωστόσο, η απειλή των κυρώσεων προς την Τουρκία είναι πλέον υπαρκτή και διαπιστώνουμε ότι έχει κάποια μικρά αποτελέσματα.

Τι είναι αυτό που σας έχει λείψει περισσότερο όλη αυτή την περίοδο της καραντίνας;

Η επαφή με τους πολίτες, οι επισκέψεις στα χωριά μας, οι συγκεντρώσεις στα φιλικά σπίτια, οι γιορτές μας, τα ήθη και έθιμά μας χωρίς τον φόβο της πανδημίας. Ευτυχώς με τα εμβόλια θα πάρουμε σύντομα τις ζωές μας πίσω…

Ποια είναι τα τρία ζητήματα προς επίλυση που θα θέτατε σαν προτεραιότητα για την περιφέρεια σας;

Ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Π.Ε. Κέρκυρας είναι η διαχείριση των απορριμμάτων. Δυστυχώς, ενώ είχε υπογραφεί το 2014 και δρομολογηθεί η δημιουργία εργοστασίου ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ, με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, το σχέδιο σταμάτησε και το πρόβλημα διογκώθηκε. Σήμερα έχουν προχωρήσει οι νομοθετικές παρεμβάσεις, συστάθηκε ο ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων, έκλεισε ο

ΧΥΤΥ Λευκίμμης και σε λίγες ημέρες δημοπρατείται – επιτέλους – το εργοστάσιο διαχείρισης στέρεων αποβλήτων. Έχουμε ακόμα στάδια να διανύσουμε, όμως το νερό μπήκε στο αυλάκι.

Επιπλέον, στην Κέρκυρα αντιμετωπίζουμε έντονο πρόβλημα λειψυδρίας, το οποίο πρέπει να επιλυθεί με ολιστικό τρόπο. Στο πλαίσιο αυτό αναμένονται σύντομα ανακοινώσεις για το μεγάλο έργο των Φραγμάτων της νήσου Κέρκυρας, το οποίο θα μας απαλλάξει οριστικά από το πρόβλημα.

Τέλος, η Κέρκυρα έχει ένα κάκιστο και εν μέρει επικίνδυνο οδικό δίκτυο. Η συνεργασία όλων των φορέων είναι απαραίτητη. Δρομολογούνται συνεπώς γενναίες παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο και 4 κρίσιμες παρακάμψεις που αγγίζουν συνολικά τα 100 εκ. ευρώ. Η ασφάλεια οδηγών και πεζών μας απασχολεί έντοντα.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας;

Θα σας αναφέρω δύο:

Εργαζόμαστε ώστε η Κέρκυρα να γίνει Κέντρο Θαλάσσιου Τουρισμού και στο πλαίσιο αυτό υλοποιούμε πρόγραμμα κατασκευής 4 – 5 μεγάλων μαρινών.

Επίσης στοχεύουμε στην περαιτέρω ανάδειξη των πολιτιστικών μνημείων και της μοναδικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Στόχος μας, η Κέρκυρα να έχει επισκεψιμότητα 12 μήνες τον χρόνο και μάλιστα από ποιοτικούς επισκέπτες!