Τι είπε ο Τούρκος πρόεδρος

Άκρως προκλητικός ήταν για μια ακόμη φορά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τη χώρα μας για παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών, στις οποίες δεν μετέχει μόνον η ακτοφυλακή, αλλά και η Frontex.

Αφού προηγουμένως αναφέρθηκε στα γεγονότα που οδήγησαν στη Μικρασιατική Καταστροφή, ο Ερντογάν κατηγόρησε την ΕΕ ότι δεν έχει καταβάλει ακόμη στο σύνολό τους τα έξι δισ. ευρώ που υποσχέθηκε στην Τουρκία για τους πρόσφυγες, αλλά έδωσε τρία δισ. ευρώ στην Ελλάδα για 100.000 μετανάστες.

«Ζήσαμε σκηνές που οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας καταδίωξαν ανοιχτά τους μετανάστες στα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα», είπε ο Ερντογάν υποστηρίζοντας ότι «η FRONTEX συνεργάστηκε με την Ελλάδα σε αυτή την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εμείς ανοίξαμε τις πόρτες μας σε αυτούς τους καταπιεσμένους που διώκονται τα τελευταία 500 χρόνια οι οποίοι υπέφεραν λόγω των πεποιθήσεων, του χρώματος και του πολιτισμού τους».

Η Ελλάδα και η Frontex απορρίπτουν τις αιτιάσεις του Τούρκου προέδρου. Ο Νότης Μηταράκης πριν από μερικές ημέρες δήλωσε ότι οι κατηγορίες περί των λεγόμενων επαναπροωθήσεων αποτελούν «μέρος μιας συνολικής στρατηγικής Fake News», που προωθεί η Τουρκία μέσω ορισμένων ΜΚΟ και δικτύων διακινητών.

Πάντως, το περιοδικό Der Spiegel υπογραμμίζει ότι ο Ερντογάν δεν δικαιούται να μιλάει, καθώς «όρθωσε στα σύνορα με τη Συρία ένα τείχος που καθιστά σχεδόν αδύνατο στους πρόσφυγες να ξεφύγουν από τον πόλεμο.

Οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι η Τουρκία απελαύνει πρόσφυγες στην εμπόλεμη ζώνη στη Συρία, ενώ πληροφορίες από καταυλισμούς στην Τουρκία μιλούν για πολύ κακή φροντίδα των προσφύγων εκεί».