Εκτοξεύτηκαν εισαγωγές και διακομιδές στα νοσοκομεία της Αττικής

Στην Αττική, το τελευταίο 24ωρο, 815 ήταν τα νέα κρούσματα, ενώ σε όλη τη χώρα καταγράφηκαν 1.630 νέες μολύνσεις, 379 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι και 29 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους.

Ρεκόρ εισαγωγών ασθενών με κορονοϊό έχει καταγραφεί στα νοσοκομεία της Αττικής, φτάνοντας τις 274. Οι εισαγωγές από 100 ημερησίως που ήταν την προπερασμένη εβδομάδα, ανέβηκαν σε 150 την περασμένη εβδομάδα και σχεδόν τριπλασιάστηκαν την Παρασκευή, αγγίζοντας τις 274 την Παρασκευή. Παράλληλα, μεγάλη είναι η πίεση και στο ΕΚΑΒ. Από την προπερασμένη εβδομάδα διπλασιάστηκαν οι διακομιδές με περιστατικά Covid, καθώς από 80 έφτασαν τις 160 και μάλιστα το 90% των ασθενών χρειάστηκε νοσηλεία.

«Βιώνουμε μια πίεση, τη μεγαλύτερη από την αρχή της πανδημίας. Το πρόβλημα έγγυται και στις κλινικές και στις ΜΕΘ» δήλωσε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ και Πρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιος Λουκίδης.

Η ανάπτυξη περαιτέρω κλινών στα νοσοκομεία της Αττικής εξετάστηκε σε έκτακτη σύσκεψη της συντονιστικής επιτροπής επιχειρησιακής διαχείρισης της πανδημίας στο κέντρο επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ.

«Είμαστε όλοι σε εγρήγορση και υλοποιούμε τον επιχειρησιακό μας σχεδιασμό. Τις επόμενες ημέρες θα ενταχθούν στο σύστημα Υγείας επιπλέον 70 κλίνες σε ΜΕΘ» είπε ο γενικός γραμματέας των Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος.

Κατ’ εξαίρεση αυτό το Σαββατοκύριακο επιτρέπεται να δίνονται εξιτήρια ασθενών με Covid-19 από τα νοσοκομεία βάσει όλων των πρωτοκόλλων ώστε να απελευθερωθούν κλίνες.

«Το ΕΚΑΒ βρίσκεται σε μέγιστη ετοιμότητα να ανταποκριθεί σε κλήσεις που είναι ιδιαίτερα αυξημένες», ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου.

Σε άρθρο του στα «Νέα», ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνει πως η Ελλάδα κινήθηκε τολμηρά και ταχύτερα από ό,τι άλλα κράτη, προτάσσοντας τη δημόσια υγεία.

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης στην Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας: «Ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται, στον ορίζοντα είναι πλέον ορατή η νίκη. Και θα έλθει νωρίτερα αν φανούμε προσεκτικοί. Αν αντλήσουμε δύναμη απ’ τις πολλές δυσκολίες που βρίσκονται πίσω και διανύσουμε με πειθαρχία τα λίγα βήματα που μας χωρίζουν από την άνοιξη της ελευθερίας».

Το ενδιαφέρον των πολιτών για εμβολιασμό είναι μεγάλο.

Το εμβολιαστικό κέντρο στο Μαρούσι επισκέφθηκε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

«Ξεπεράσαμε τις 850.000 εμβολιασμούς. Θα ανοίξουμε στη μάχη από τα 750 άλλα 50 εμβολιαστικά κέντρα και αν υπολογίσουμε την πρώτη δόση, με 5,3% είμαστε τρίτοι στην Ευρώπη» δήλωσε ο κ. Κικίλιας.

Στη Θεσσαλονίκη και στην υπόθεση των εκτός σειράς εμβολιασμών, τα δύο στελέχη του Δήμου που παύθηκαν από τον Κωνσταντίνο Ζέρβα υποστηρίζουν ότι όλα έγιναν για να μην χαθούν δόσεις εμβολίων.

Είναι θέμα ηθικής τάξης η παύση των δύο στελεχών, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Πυρά από την αντιπολίτευση για τους εμβολιασμούς

Σφοδρά είναι τα πυρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τους εκτός σειράς εμβολιασμούς, καταλογίζοντας ευθύνες στην κυβέρνηση.

«Άλλο ένα σκάνδαλο με γαλάζια στελέχη που παραβίασαν τη σειρά εμβολιασμού. Αντί για παιδιά με αναπηρίες, εμβολιάστηκαν 40 γαλάζια στελέχη και ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου που πήγε στη Χάλκη για να εμβολιαστεί» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «ΕΠΤΑ».

«Η ΝΔ και τα στελέχη της θεωρούν ότι βρίσκονται υπεράνω του νόμου και των κανόνων και νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, ακόμη και εις βάρος του κοινωνικού συνόλου» σχολίασε το Κίνημα Αλλαγής.

«Η θλιβερή κατάσταση των δημόσιων συστηµάτων Υγείας, τα μεγάλα προβλήµατα στην προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζοµένων, η εμπορευματοποίηση της υγείας και του φαρμάκου δεν αποτελούν αναπόφευκτα φυσικά φαινόµενα, αλλά πολιτικές επιλογές» σημείωσε ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Ακόμα και αυτό το «στοίχημα» ήταν «στημένο», με τους εκλεκτούς της Νέας Δημοκρατίας να παίρνουν σκανδαλωδώς την σειρά ακόμα και ΑΜΕΑ στον εμβολιασμό», υποστήριξε η Ελληνική Λύση.

Όλες οι καταγγελίες για καταστρατήγηση της σειράς εμβολιασμών διερευνώνται.

Πηγή: ΕΡΤ / Ρεπορτάζ: Μαρία Σταθοπούλου

Προηγούμενο άρθροΈκκληση Αλ. Τσίπρα στην κυβέρνηση για τον Δ. Κουφοντίνα
Επόμενο άρθροΟ Θ. Κρομμύδας μίλησε στην ΕΡΤ για σεξουαλική παρενόχληση από γνωστό σκηνοθέτη