Σ. Κεδίκογλου: “Η μεγάλη εμπιστοσύνη των πολιτών αυξάνει & την υποχρέωσή μας να φανούμε αντάξιοι”

“Ο εμβολιασμός είναι πράξη αυτοπροστασίας, αλλά και κοινωνικής προστασίας. Έχει δημιουργηθεί ένα πρότυπο σύστημα και πρέπει να πετύχουμε το στόχο μας για τον εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού μέχρι το τέλος του καλοκαιριού”. Δηλώνει στη συνέντευξη του στο Parataxi.gr ο Βουλευτής Ευβοιας Σίμος Κεδίκογλου.

Είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης η απάντηση στα προβλήματα της χώρας;

Είναι ευχής έργων που σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία στο «τιμόνι» της χώρας βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Έχει το σχέδιο, έχει τις γνώσεις, έχει την αποφασιστικότητα, που απαιτείται, για να μπορέσει να οδηγήσει την πατρίδα μας μέσα από αυτές τις δύσκολες ατραπούς σε ένα καλύτερο αύριο. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στις δημοσκοπήσεις του τελευταίου χρόνου τυγχάνει της επιδοκιμασίας της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών πέραν των παραδοσιακών ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας.

Στη Βουλή υπάρχουν πολλά νέα πρόσωπα (ηλικιακά) και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει με τις ενέργειες του ότι τα εμπιστεύεται τι έχετε να πείτε για αυτό;

Είχαμε μία μεγάλη ανανέωση της Βουλής και της Κ.Ο της Νέας Δημοκρατίας στις τελευταίες εκλογές. Στα νέα πρόσωπα πρέπει να δοθούν οι ευκαιρίες να αποδείξουν τις ικανότητές τους και οι περισσότεροι ανταποκρίνονται και με το παραπάνω. Βέβαια, αν μου επιτρέπετε, υπάρχει και το γνωστό ρητό από τα χρόνια στο Στρατό «ο νέος είναι ωραίος, αλλά ο παλιός είναι αλλιώς»…

Θεωρείτε σωστούς τους χειρισμούς της κυβέρνησης για τον κορονοϊο;

Είναι οι καλύτεροι δυνατοί. Πρόκειται για έναν πολύ δύσκολο αγώνα, ένα διμέτωπο αγώνα με δύο αντίρροπους στόχους, δύο στόχους που έχουν διαφορετικές προτεραιότητες: Την προστασία της δημόσιας υγείας, τη διάσωση και την αναζωογόνηση της οικονομίας. Η αναζήτηση της χρυσής τομής είναι πολύ δύσκολη υπόθεση, όμως, η κυβέρνηση τα καταφέρνει.

Σε ποιους τομείς θεωρείτε, ότι η παρούσα κυβέρνηση κάνει «τη διαφορά»;

Πρώτα και κύρια στη συνέπεια λόγων και έργων. Αυτά που λέγαμε πριν τις εκλογές αυτά προωθούνται και σήμερα παρά τις δυσκολίες, που έχει επιφέρει η παγκόσμια πανδημία. Η εισαγωγή της αξιοκρατίας, οι διαφανείς διαδικασίες και η προώθηση των  απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων ακόμα και σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία είναι η ενδεδειγμένη πορεία.

Η ΝΔ έχει μεγάλη διαφορά δημοσκοπικά σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να καθησυχαστεί η κυβέρνηση;

Κάθε άλλο, η μεγάλη εμπιστοσύνη των πολιτών αυξάνει και την υποχρέωσή μας να φανούμε αντάξιοι. Άλλωστε, η εμπειρία έχει δείξει, ότι οι δημοσκοπήσεις είναι «φωτογραφία» μίας στιγμής στην πολιτική σκηνή. Βέβαια, όταν αυτή η «φωτογραφία» παραμένει σταθερή επί πολύ μακρό χρονικό διάστημα κάτι σημαίνει.

Πως κρίνετε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην εποχή της πανδημίας; 

Πολύ κατώτερη των περιστάσεων…

Θεωρείτε ότι ο εμβολιασμός αποτελεί πράξη αλληλεγγύης;

Ο εμβολιασμός είναι πράξη αυτοπροστασίας, αλλά και κοινωνικής προστασίας. Έχει δημιουργηθεί ένα πρότυπο σύστημα και πρέπει να πετύχουμε το στόχο μας για τον εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Η εξίσωση μεταξύ υγειονομικής ασφάλειας και οικονομίας είναι δύσκολη. Κατανοείτε τους προβληματισμούς και τις διαμαρτυρίες των επιχειρηματιών, επαγγελματιών και εργαζομένων για όσα πρωτοφανή ζούμε. Πιστεύετε ότι τα μέτρα στήριξης είναι επαρκή ή χρειάζονται ενίσχυση

Ο κόσμος της παραγωγής και της εργασίας δοκιμάζεται σκληρά. Οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες για τους περισσότερους. Η Κυβέρνηση έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια και σε σχέση με το ΑΕΠ η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις πανευρωπαϊκά σε ό, τι αφορά το ποσοστό που δίνεται για την ενίσχυση της οικονομίας μας και των εργαζομένων.  Φυσικά, ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και πρέπει να δημιουργήσουμε τα εργαλεία για να μπορέσουμε να βγούμε όλοι μαζί από την κρίση.

Ζούμε σε μία  ψηφιακή εποχή πια λόγω της πανδημίας. Θεωρείτε ότι οι πολίτες μπορούν να ανταπεξέλθουν;

Η ψηφιακή εποχή έπρεπε να έχει έρθει στην Ελλάδα πολύ νωρίτερα. Είναι, βέβαια, και θέμα εκπαίδευσης, ενώ θα πρέπει να υπάρχουν οι απαραίτητοι τρόποι βοήθειας όσων λόγω ηλικίας δεν έχουν προλάβει τις ψηφιακές εξελίξεις.

Εκτός από τον κορονοϊο τα ελληνοτουρκικά είναι ακόμα ένα μεγάλο μέτωπο που πρέπει να διαχειριστεί η κυβέρνηση. Ποια είναι η άποψη σας;

Δυστυχώς, έχουμε έναν «κακό» γείτονα στην περίπτωση της Τουρκίας. Η Κυβέρνηση ακολουθεί την πολιτική που ανταποκρίνεται στις περιστάσεις, προστατεύοντας αποφασιστικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και διευρύνοντας το πεδίο των διεθνών συμμαχιών. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να είμαστε πάντα έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο.

Πως κρίνετε τη στάση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα;

Θα ήθελα να έβλεπα περισσότερη αλληλεγγύη των Ευρωπαίων εταίρων μας, όμως, έχουν γίνει κάποια βήματα που στο παρελθόν ήταν αδιανόητα. Μπορούν, ωστόσο, να γίνουν περισσότερα.

Είστε αισιόδοξος για την πορεία της χώρας; Πιστεύετε πως έρχονται καλύτερες μέρες για την Ελλάδα και τους Έλληνες;

Θα έρθουν καλύτερες μέρες και γι’ αυτό πρέπει να δουλέψουμε όλοι σκληρά. Πιστεύω στις δυνατότητες της Ελλάδας και των Ελλήνων.

Τι είναι αυτό που σας έχει λείψει περισσότερο όλη αυτή την περίοδο της καραντίνας;

Όλα αυτά που παλιότερα θεωρούσαμε δεδομένα. Μία ξέγνοιαστη βόλτα, η παρέα με φίλους στην ταβέρνα, η ελευθερία της ανθρώπινης επαφής. Πιστεύω ότι σύντομα θα μπορέσουμε ξανά να τα απολαύσουμε και να τα εκτιμήσουμε περισσότερο.

Ποια είναι  τα τρία  ζητήματα προς επίλυση  που θα θέτατε σαν προτεραιότητα για την περιφέρεια σας;

Η Εύβοια είναι ένας πλούσιος τόπος αλλά, δυστυχώς, οι άνθρωποί της δεν έχουν τα μέσα για να δρέψουν τους καρπούς του πλούτου του τόπου μας. Η απάντηση είναι: υποδομές, υποδομές, υποδομές με πρώτο και κύριο τον εκσυγχρονισμό του οδικού δικτύου.

Ποια είναι η πιο δύσκολη και η πιο ευτυχισμένη στιγμή που είχατε μέχρι σήμερα;

Η πιο δύσκολη ήταν, όταν έχασα τον πατέρα μου και η πιο ευτυχισμένη, όταν ήρθε ο γιός μου.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας;

Να μπορέσω να συνεισφέρω όσο καλύτερα μπορώ στο να παραδώσουμε στα παιδιά μας έναν τόπο καλύτερο.

Προηγούμενο άρθροΔήλωση Απόστολου Τζιτζικώστα για την κοίμηση του Μητροπολίτη Εμμανουήλ
Επόμενο άρθρο«Κλείδωσε» η παράταση των εκπτώσεων μέχρι 31 Μαρτίου – Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ