Ελασσόνα: Ισχυρός σεισμός 5,9 Ρίχτερ – Αισθητός και στην Αττική

Σεισμός μεγέθους 5,9 Ρίχτερ σημειώθηκε στην Ελασσόνα το βράδυ της Πέμπτης, που έγινε αισθητός και στην Αττική.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, πρόκειται για δόνηση μεγέθους 5,9 Ρίχτερ. Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 10 χιλιόμετρα.

Το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο επίσης στην αναθεωρημένη λύση του, υπολόγισε την ένταση του σεισμού στα 5,9 Ρίχτερ. Επιπλέον, αναφέρεται πως το επίκεντρό του εντοπίζεται 29 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Λάρισας και 15 χιλιόμετρα δυτικά του Τυρνάβου.

Οι εκτιμήσεις Τσελέντη για τη μετασεισμική ακολουθία

«Το ρήγμα του Τυρνάβου δεν μπορεί να μας δώσει πάνω από 6,1-6,2 Ρίχτερ. Θα έχουμε όμως πλούσια μετασεισμική ακολουθία, επειδή ήταν μικρό το εστιακό βάθος. Οι κάτοικοι δεν πρέπει να μπουν στα σπίτια τους, αν δεν τα έχουν δει μηχανικοί. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν κοντά στο Δαμάσι. Δεν έχει μετατοπιστεί σε άλλα ρήγματα. Ο τελευταίος σεισμός ήταν το 1760. Θέλω να συγχαρώ τους δασκάλους του σχολείου, που τα παιδιά μπήκαν κάτω από τα θρανία και βγήκαν με τάξη έξω», σημείωσε το πρωί διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης.

«Κάθε σεισμός της τάξης του 6 και πάνω μπορεί να επηρεάσει και διπλανά ρήγματα. Δεν έχουμε δει προς το παρόν μετατόπιση. Θα μπορούσε να επηρεάσει το ρήγμα της Λάρισας, αλλά δεν έχει μαζέψει το απαραίτητο φορτίο. Το παρακολουθούμε όμως. Ενάμιση μήνα πριν το σεισμό καταγράφαμε πολλούς μικροσεισμούς στο συγκεκριμένο ρήγμα», πρόσθεσε ο κ. Τσελέντης.

O κύριος σεισμός στην Ελασσόνα σημειώθηκε στις 3 Μαρτίου 2021 στις 12:16 ώρα Ελλάδος και προκάλεσε σημαντικές καταστροφές σε Ελασσόνα, Μεσοχώρι, Δαμάσι, Δομένικο και Λάρισα. Ο σεισμός είχε αποτέλεσμα ένα παλιό σχολείο δύο εκκλησίες και 30 σπίτια να υποστούν σοβαρές ζημιές.

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν 19 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ελασσόνας και 18 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Λάρισας ενώ το μέγεθός του ήταν 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (το γεωδυναμικό το υπολόγιζε στα 6 Ρίχτερ) με εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα και έγινε αισθητός σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Σύμφωνα με την κλίμακα Μερκάλι, ο σεισμός κατατάσσεται επίσημα στο επίπεδο VII.


Προηγούμενο άρθροΑδιανόητη δήλωση Κούρτοβικ: «Να μεταφερθεί ο Κουφοντίνας για λόγους ασφάλειας του κράτους και της δημόσιας τάξης»!
Επόμενο άρθροΟ Δρίτσας, η χαλαρότητα και οι απίστευτες δικαιολογίες: «Ατυχής η δήλωσή μου – Ήμουν χαλαρός»