Ερώτηση Θάνου Πλεύρη για να απαγορευθεί ο γάμος με ανήλικο

Στο πλαίσιο καταγγελιών που βλέπουν κάθε ημέρα το φως της δημοσιότητας για ασελγείς πράξεις σε βάρος ανηλίκων ατόμων προβάλει ως αδήριτη αναγκαιότητα η πληρέστερη προστασία της ανηλικότητας η επανεξέταση και αυστηροποίηση ποινικών διατάξεων σύμφωνα με τον αν. Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της ΝΔ και βουλευτή Α Αθηνών Θάνο Πλεύρη ο οποίος κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης για το αν προτίθεται να τροποποιήσει το αρ. 1350 ΑΚ με στόχο η δυνατότητα γάμου να υπάρχει μόνο με τη συμπλήρωση του 18ου έτους για να προστατευθεί πληρέστερα η ανηλικότητα.

Εξάλλου όπως αναφέρεται στην ερώτηση του κ. Πλεύρη δεν πρέπει μάλιστα να παραγνωρίζεται ότι μελλόνυμφοι είναι πρωτίστως γυναίκες ανήλικες που μπορεί να υποχρεωθούν σε δήλωση λόγω πιέσεων της οικογένειας τους ή του κοινωνικού περιβάλλοντος ειδικά σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες ή κλειστές κοινωνίες.

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΞΙΟΤΙΜΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
ΘΕΜΑ: ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΓΑΜΟΥ ΜΕ ΑΝΗΛΙΚΟ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡ. 1350 ΑΚ

Στο πλαίσιο καταγγελιών που βλέπουν κάθε ημέρα το φως της δημοσιότητας για ασελγείς πράξεις σε βάρος ανηλίκων ατόμων προβάλει ως αδήριτη αναγκαιότητα η πληρέστερη προστασία της ανηλικότητας και η επανεξέταση και αυστηροποίηση ποινικών διατάξεων. Δυστυχώς όμως παρατηρείται, ότι, ενώ αυτή η προστασία πρέπει να διασφαλιστεί στο έπακρο, υπάρχουν ακόμη δυνατότητες στο Αστικό Δίκαιο σύναψης γάμου με ανήλικο άτομο. Σύμφωνα με το αρ. 1350 ο ορισμός είναι ότι ο μελλόνυμφος θα πρέπει να είναι ενήλικος, αλλά δίνεται δυνατότητα και για γάμο με μελλόνυμφο ανήλικο άτομο, εάν υπάρχει σπουδαίος λόγος. Συγκεκριμένα το αρ. 1350 ορίζει «Για τη σύναψη γάμου απαιτείται συμφωνία των μελλονύμφων.

Οι σχετικές δηλώσεις γίνονται αυτοπροσώπως και χωρίς αίρεση ή προθεσμία. Οι μελλόνυμφοι πρέπει να έχουν συμπληρώσει το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας τους. Το δικαστήριο μπορεί, αφού ακούσει τους μελλονύμφους και τα πρόσωπα που ασκούν την επιμέλεια του ανηλίκου, να επιτρέψει το γάμο και πριν από τη συμπλήρωση αυτής της ηλικίας, αν η τέλεσή του επιβάλλεται από
σπουδαίο λόγο». Αυτή η πρόβλεψη, ωστόσο, αφήνει ανοικτό τον κίνδυνο εκμετάλλευσης της ανηλικότητας και σύναψης γάμων μεταξύ ενηλίκων και ανηλίκων μάλιστα χωρίς κανένα ηλικιακό περιορισμό, η δε επίκληση σπουδαίου λόγου είναι πολύ γενική. Δεν πρέπει μάλιστα να παραγνωρίζεται ότι μελλόνυμφοι είναι πρωτίστως γυναίκες ανήλικες που μπορεί να υποχρεωθούν σε δήλωση λόγω πιέσεων της οικογένειας τους ή του κοινωνικού περιβάλλοντος ειδικά σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες ή κλειστές κοινωνίες.

Συνεπώς ερωτάστε:

Προτίθεστε να τροποποιήσετε το αρ. 1350 ΑΚ με στόχο η δυνατότητα γάμου να υπάρχει μόνο με τη συμπλήρωση του 18 ου έτους για να προστατευθεί πληρέστερα η ανηλικότητα.


Ο ερωτών Βουλευτής
Θάνος Πλεύρης
Βουλευτής Α’ Αθηνών

Προηγούμενο άρθροΑθ. Εξαδάκτυλος: «Να προετοιμαστούμε για μία δύσκολη εβδομάδα – Θα κυριαρχήσουν οι μεταλλάξεις»(video)
Επόμενο άρθροΝοσοκομείο Κω: Χάθηκε φιαλίδιο με έξι δόσεις εμβολίου – Η ανακοίνωση του διοικητή