Μπ. Παπαδημητρίου: “Ο εμβολιασμός είναι πιστοποιητικό υπευθυνότητας για την έξοδο της χώρας από την κρίση”

“Πιστεύω ότι η μεγαλύτερη επιτυχία των μέτρων είναι η πολλαπλή προστασία των εργαζομένων: επιδόματα αναπλήρωσης εισοδήματος, εξασφάλιση της απασχόλησης για όσους βγήκαν σε υποχρεωτική αργία, τακτική και χωρίς περικοπές πληρωμή συνταξιούχων κι εργαζομένων στο δημόσιο, τους δήμους και τους δημόσιους οργανισμούς, αναβολή φορολογικών υποχρεώσεων, κ.λπ. Ενίσχυση, σημαντική, θα χρειαστεί όταν θα δοθεί το σινιάλο για την επόμενη κρισιμότατη μάχη: την ανάταξη της οικονομίας. Πρέπει να έχουμε «σφαίρες» και για εκείνη τη στιγμή.” δηλώνει στη συνέντευξη του στο Parataxi.gr ο Βουλευτής Β3΄Νότιου Τομέα Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας Μπάμπης Παπαδημητρίου.

Είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης η απάντηση στα προβλήματα της χώρας;

Την απάντηση την δίνουν οι πολίτες, η Πολιτεία και οι Σύμμαχοι της Ελλάδας. Με τη δουλειά τους, τη στάση τους και την ψήφο τους οι πρώτοι. Με τη σωστή λειτουργία των θεσμών, η δεύτερη. Με τη σταθερότητα και τις δημοκρατικές αρχές, οι τελευταίοι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συντονίζει, ως αρχηγός της πλειοψηφίας στη Βουλή και πρωθυπουργός της Κυβέρνησης, αυτή τη συλλογική-εθνική προσπάθεια. Κάνει άριστη χρήση των ικανοτήτων και προσπαθειών όσων επιθυμούν την πρόοδο του τόπου, των αρχών της φιλελεύθερης παράταξης και της δικής του προσωπικότητας. Είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη στιγμή.

Στη Βουλή υπάρχουν πολλά νέα πρόσωπα (ηλικιακά) και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει με τις ενέργειες του ότι τα εμπιστεύεται τι έχετε να πείτε για αυτό; 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την στιγμή που αναδείχθηκε στην προεδρία του μεγαλύτερου κόμματος της Ελλάδας, έδειξε πόσο πιστεύει στις ικανότητες των νεότερων, σε ηλικία, πολιτικών και τεχνοκρατών. Ως πρωθυπουργός έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει στην πράξη τις αντοχές τους. Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα είναι θετικά, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι η χώρα δεν χρειάζεται τον ισορροπημένο συνδυασμό προσόντων, δυναμισμού και εμπειρίας.

Θεωρείτε σωστούς τους χειρισμούς της κυβέρνησης για τον κορονοϊό;

Ναι! Ιδίως αν λάβουμε υπόψιν τις υγειονομικές και δημοσιονομικές δυνατότητες που διέθετε η χώρα όταν ξέσπασε η πανδημία. Η οριστική αποτίμηση των χειρισμών θα γίνει όμως όταν θα έχουμε κερδίσει τη μάχη απέναντι στον τρόμο που προκαλεί η επίμονη εξάπλωση της ασθένειας.

Σε ποιους τομείς θεωρείτε ότι η παρούσα κυβέρνηση κάνει «τη διαφορά»;

Πρώτον, στον τομέα της υγειονομικής προφύλαξης ώστε να έχουμε τις κατά δύναμιν ολιγότερες ανθρώπινες απώλειες. Δεύτερον, στην στήριξη της κοινωνίας, άρα και της οικονομίας, ώστε να επανεκκινήσουμε όλοι από καλύτερη θέση. Τρίτον, στην επιμονή με την οποία διατηρεί τον μεταρρυθμιστικό της προσανατολισμό.

Η ΝΔ έχει μεγάλη διαφορά δημοσκοπικά σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να καθησυχαστεί η κυβέρνηση;

Το αντίθετο. Οι δημοσκοπήσεις αποτελούν θερμόμετρο της εμπιστοσύνης που διαμορφώνεται στους κόλπους της κοινής γνώμης για τις λύσεις που προωθεί η Κυβέρνηση στα τρέχοντα προβλήματα και για τις προοπτικές της χώρας στον ορίζοντα της επόμενης, προγραμματισμένης, ευκαιρίας που θα έχουν οι πολίτες να κρίνουν τη στάση και τις θέσεις των κομμάτων.

Πρέπει όμως να κάνουμε δύο παρατηρήσεις.

Πρώτον, η δημοσκοπική διαφορά είχε ξεκινήσει πολύ προτού υποχρεωθεί ο κ. Τσίπρας να πάει σε πρόωρες εκλογές, όπως ζητούσε ο κ. Μητσοτάκης.

Δεύτερον, το αντιπολιτευτικό κενό, όταν μάλιστα συνοδεύεται από την «αντικαθεστωτική γυμναστική» στην οποία επιδίδεται ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι προς όφελος της χώρας, άρα δεν βοηθά στην έξοδο της χώρας από την υπερδεκαετή κρίση, που ήταν και παραμένει το ύψιστο καθήκον της πλειοψηφίας.

Πως κρίνετε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην εποχή της πανδημίας;

Ανεύθυνη, καιροσκοπική, ασυνάρτητη.

Θεωρείτε ότι ο εμβολιασμός αποτελεί πράξη αλληλεγγύης;

Σαφώς. Είναι πράξη αγάπης προς τους Αλλους: την οικογένειά μας, τους συναδέλφους μας. Είναι πιστοποιητικό υπευθυνότητας για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Αισιοδοξώ επειδή μέσα σε μικρό χρόνο, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνίδων και την Ελλήνων έδειξαν ότι δεν φοβούνται. Πιστεύω μάλιστα ότι σύντομα, με τον κατάλληλο τρόπο, με πειθώ και τηρώντας τις αρχές της ελεύθερης συνείδησης, ο εμβολιασμός θαγίνει καθολικός.

Η εξίσωση μεταξύ υγειονομικής ασφάλειας και οικονομίας είναι δύσκολη. Κατανοείτε τους προβληματισμούς και τις διαμαρτυρίες των επιχειρηματιών, επαγγελματιών και εργαζομένων για όσα πρωτοφανή ζούμε. Πιστεύετε ότι τα μέτρα στήριξης είναι επαρκή ή χρειάζονται ενίσχυση;

Όπως σωστά ρωτάτε πρόκειται για μια δύσκολη εξίσωση. Οσο περισσότερο προστατεύεις την υγεία, τόσο πιο βαριές είναι οι επιπτώσεις σε κρίσιμους κλάδους της παραγωγής και, βεβαίως, στον προϋπολογισμό, αφού και τα δύο καταλήγουν στην «τσέπη» του φορολογουμένου: πάνω από 30 δισεκατομμύρια, μέχρι στιγμής!

Πιστεύω ότι η μεγαλύτερη επιτυχία των μέτρων είναι η πολλαπλή προστασία των εργαζομένων: επιδόματα αναπλήρωσης εισοδήματος, εξασφάλιση της απασχόλησης για όσους βγήκαν σε υποχρεωτική αργία, τακτική και χωρίς περικοπές πληρωμή συνταξιούχων κι εργαζομένων στο δημόσιο, τους δήμους και τους δημόσιους οργανισμούς, αναβολή φορολογικών υποχρεώσεων, κ.λπ.

Ενίσχυση, σημαντική, θα χρειαστεί όταν θα δοθεί το σινιάλο για την επόμενη κρισιμότατη μάχη: την ανάταξη της οικονομίας. Πρέπει να έχουμε «σφαίρες» και για εκείνη τη στιγμή.

Ζούμε σε μία  ψηφιακή εποχή πια λόγω της πανδημίας. Θεωρείτε ότι οι πολίτες μπορούν να ανταπεξέλθουν;

Η ψηφιακή προσαρμογή μπήκε στη ζωή μας πριν την πανδημία, αλλά επιταχύνθηκε και σταδιακά εδραιώνεται. Οι πολίτες προσαρμόστηκαν γρήγορα στα νέα δεδομένα και ανταποκρίνονται θετικά στην ψηφιοποίηση του κράτους: ιατρικές συνταγές, υπεύθυνες δηλώσεις, εξουσιοδοτήσεις, ηλεκτρονική υπογραφή, όλες, σχεδόν, οι φορολογικές συναλλαγές και δεκάδες ακόμη πράξεις διοίκησης. Το ίδιο (και καλύτερα) ισχύει στην οικονομία: ηλεκτρονικές πληρωμές, άυλο εμπόριο, τηλεργασία. Το σημαντικότερο είναι να διασφαλίσουμε πως όλα τούτα -και όσα ήδη προγραμματίζονται- ήρθαν για να μείνουν. Η Ελλάδα ήταν τόσο πίσω ψηφιακά ώστε να μπορούμε να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα. Χρειάζεται βεβαίως να γίνουν φθηνότερες οι ψηφιακές δραστηριότητες και αυτό είναι μεγάλη ευθύνη των εταιρειών επικοινωνιών.

Εκτός από τον κορονοϊό τα ελληνοτουρκικά είναι ακόμα ένα μεγάλο μέτωπο που πρέπει να διαχειριστεί η κυβέρνηση. Ποια είναι η άποψη σας;

Η Τουρκία βρίσκεται στη λάθος πλευρά της Ιστορίας, όσο δεν αποδέχεται το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Τους τελευταίους μήνες επιδίδεται σε ένα κρεσέντο επιθετικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, θέτοντας σε κίνδυνο τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής. Η Ελλάδα συμπεριφέρεται με σύνεση,  αποφασιστικότητα, με βάση τις αρχές της καλής γειτονίας, όπως αποδείξαμε και με τις πρόσφατες συμφωνίες για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών τόσο με την Αίγυπτο, όσο και με την Ιταλία. Συσφίγγουμε τις περιφερειακές και διεθνείς συμμαχίες μας, υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας δίκαια και κρατάμε ψηλά τη σημαία.

Πως κρίνετε τη στάση της ΕΕ απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα;

Η λίστα των κυρώσεων, που καταρτίζει, με αχρείαστη καθυστέρηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μείνει στο τραπέζι όσο η Τουρκία συντηρεί την ένταση. Η Ευρώπη όπως σε όλα τα θέματα κάνει ένα βήμα τη φορά. Αναμένουμε από τους εταίρους μας πλήρη και έμπρακτη στήριξη και αλληλεγγύη έναντι των τουρκικών προκλήσεων.

Είστε αισιόδοξος  για την πορεία της χώρας; Πιστεύετε πως έρχονται καλύτερες μέρες για την Ελλάδα και τους Έλληνες;  

Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος. Στο δεύτερο εξάμηνο του έτους και στο πρώτο του επόμενου η κατάσταση θα είναι πολύ καλύτερη. Η επαναφορά της κατανάλωσης, το άνοιγμα του τουρισμού, οι επενδύσεις που αναβλήθηκαν, η μείωση των φόρων, η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, τα 70 δις του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου Ευρωπαϊκού Προϋπολογισμού θα μπουν στην οικονομία. Το στοίχημα όμως παραμένουν οι μεταρρυθμίσεις γιατί διαφορετικά θα διακινδυνεύσουμε την εξαέρωση της ανάταξης.

Τι είναι αυτό που σας έχει λείψει περισσότερο όλη αυτή την περίοδο της καραντίνας;

Η ελευθερία και η απόλαυση των ανθρώπινων επαφών, η ελληνική εξοχή και η ανέμελη αδιαφορία για τους κινδύνους υγείας.

Τι έχετε να πείτε για όσους  έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής παρενοχλήσης-κακοποίησης. Πως η πολιτεία θα πρέπει να προστατεύει τα θύματα;

Οφείλουμε να εξασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις και το νομικό πλαίσιο ώστε να μη φοβούνται τα θύματα να καταγγέλουν, αμέσως, πράξεις βίας και κατάχρησης εξουσίας. Μόνον έτσι θα αποτραπεί η σεξουαλική κακοποίηση και τρομοκράτηση, η οποία, δυστυχώς, ήταν θέμα ταμπού μέχρι και σήμερα. Η πολιτική εκμετάλλευση, όπως επιχειρήθηκε στην υπόθεση Λιγνάδη από τον ΣΥΡΙΖΑ κρατούν πίσω την κοινωνία.

Ποια είναι  τα τρία  ζητήματα προς επίλυση που θα θέτατε σαν προτεραιότητα για την περιφέρεια σας;

Επαναφορά της εστίασης και μείωση της ανεργίας. Ασφάλεια των συνοικιών γύρω από την Πανεπιστημιούπολη. Εξομάλυνση της αγοράς ακινήτων με την επιτάχυνση της ανάπλασης στο θαλάσσιο μέτωπο από την Καλλιθέα μέχρι το Ελληνικό.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας;

Να υπηρετήσω αποτελεσματικά και με προοπτική τους άμεσους και ευρύτερους στόχους της παράταξής μας ώστε να βγει οριστικά η χώρα από τη δίνη των απανωτών κρίσεων.

Ποια είναι η πιο δύσκολη και η πιο ευτυχισμένη στιγμή που είχατεμέχρι σήμερα, μετά την εκλογή σας στο Κοινοβούλιο;

Η συνειδητοποίηση της ευθύνης που μου ανέθεσαν οι συμπολίτες μου.

Προηγούμενο άρθροΓ. Ζαββός: Οι Στρατηγικοί Άξονες της μεταρρύθμισης του τραπεζικού Σύστηματος και οι Επενδύσεις – Ομιλία στη Βουλή
Επόμενο άρθροΣτ. Μπίζιου: “Να πριμοδοτηθούν οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου των περιοχών που επλήγησαν από το σεισμό της Ελασσόνας”