Ομιλία της Άννας Ευθυμίου στη Βουλή για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης

Ενίσχυση δικηγόρων, προσλήψεις δικαστικών λειτουργών και υπαλλήλων, άνοιγμα περισσότερων διαδικασιών της Δικαιοσύνης, διασφάλιση των δικαιωμάτων του παιδιού

Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: Θωράκιση της χώρας μας απέναντι στο διεθνές έγκλημα

Η Άννα Ευθυμίου, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης και δικηγόρος, κατά την ομιλία της για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης υπερθεμάτισε τη σπουδαιότητα της ίδρυσης και σύστασης του θεσμού της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για την Ελλάδα, τονίζοντας ότι συμβάλλει στην ενίσχυση του ρόλου του Έλληνα εισαγγελέα ως λειτουργού μιας ευρύτερης κοινότητας δικαίου.
«Η χώρα μας με τον παρόν νομοθέτημα βγαίνει πιο θωρακισμένη έναντι του διεθνούς εγκλήματος, αλλά, επίσης, ενισχύει και το ρόλο της ως ένας αποτελεσματικός εταίρος και κράτος – μέλος στην ευρύτερη ευρωπαϊκή δικαιοταξία», υπογράμμισε η βουλευτής.

Αναγκαιότητα λειτουργίας περισσότερων διαδικασιών της δικαιοσύνης και πρόσθετη οικονομική ενίσχυση των δικηγόρων

Για το θέμα της οικονομικής κατάστασης του κλάδου των δικηγόρων, η βουλευτής σημείωσε ότι η υπολειτουργία των δικαστηρίων για ένα χρόνο αποτέλεσε τροχοπέδη στην επαγγελματική και οικονομική ανάπτυξη των δικηγόρων. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι «θα ήταν εύλογο, μετά από εισηγήσεις των επιδημιολόγων, να βρούμε τρόπους που θα μπορέσουν να ανοίξουν περισσότερες διαδικασίες των δικαστηρίων, είτε αυτές είναι με περισσότερα rapid tests, είτε προτεραιοποίηση εμβολιασμών στους δικαστές, τους δικαστικούς υπαλλήλους, τους δικηγόρους».
Επιπλέον, τόνισε ότι είναι ανάγκη να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για την ενίσχυση του κλάδου των δικηγόρων, που είναι από τα επαγγέλματα που έχουν πληγεί πολύ έντονα από την πανδημική κρίση.

Προσλήψεις δικαστικών λειτουργών και υπαλλήλων

Επιπρόσθετα, η βουλευτής αναφέρθηκε στις προσλήψεις δικαστικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων που έχουν δρομολογηθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς και για την αύξηση θέσεων εισαγγελέων ιδίως στον Άρειο Πάγο, όπου ανέφερε ότι είναι αναγκαίο να ενισχυθεί το έργο του.
Παράλληλα, τόνισε ότι «η Δικαιοσύνη έχει πολλά κενά. Αυτό θα αναδειχθεί περισσότερο όταν ανοίξουν τα δικαστήρια και ο συσσωρευμένος όγκος υποθέσεων θα πρέπει να διεκπεραιωθεί από συγκεκριμένους ανθρώπους. Για το λόγο αυτό, θα ήταν εύλογο να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια που υπάρχουν για την περαιτέρω στελέχωση της Δικαιοσύνης με δικαστικούς λειτουργούς και δικαστικούς υπαλλήλους».

Προτάσεις για την ομαλή λειτουργία των δικαστηρίων κατά το άνοιγμα

Ως προς το πλήγμα που έχει υποστεί η Δικαιοσύνη λόγω της υπολειτουργίας της το διάστημα της πανδημίας, επισήμανε ότι μπήκαν οι ασφαλιστικές δικλίδες και δεν έχουν απωλεστεί στην πορεία αυτή βασικά και ουσιώδη δικαιώματα των πολιτών και των διοικούμενων.
Παράλληλα, η βουλευτής υποστήριξε ότι «είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η εισαγωγή διατάξεων για το άνοιγμα των δικαστηρίων. Στο πλαίσιο αυτό, είναι αναγκαίο όταν ανοίξουν οι δικαστικές διαδικασίες, να προβλεφθεί η παράταση προθεσμιών άσκησης ενδίκων μέσων και ενδίκων βοηθημάτων, ώστε να μη χαθούν δικαιώματα, να μη δημιουργηθούν θέματα αποκλειστικών προθεσμιών, παραγραφών, με απαράδεκτα, με σκοπό να μπορέσουν να επαννεκινήσουν οι δικηγόροι τις διαδικασίες αυτές. Όπως επίσης, θα πρέπει να προβλεφθούν και τα θέματα της ρύθμισης μη καταβολής αναβολόσημου και μεγαρόσημου για ένα εύλογο χρονικό διάστημα».

Επιβεβλημένη η διασφάλιση των δικαιωμάτων του παιδιού

Τέλος, επισήμανε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η προσθήκη της συμμετοχής εκπροσώπου της UNICEF στον εθνικό μηχανισμό εκπόνησης, παρακολούθησης και αξιολόγησης των σχεδίων δράσης για τα δικαιώματα του παιδιού. «Θα μπορεί να μας δώσει τεχνογνωσία και να υιοθετήσουμε τις πρακτικές που εφαρμόζονται σε διεθνές επίπεδο. Η θωράκιση των δικαιωμάτων του παιδιού με τον πληρέστερο τρόπο κρίνεται επιβεβλημένη όσο ποτέ άλλοτε», κατέληξε η βουλευτής.

Η ομιλία μου στη Βουλή για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης

Προηγούμενο άρθροΤηλεδιάσκεψη του προέδρου της ΕΕ Περιφερειών Απ. Τζιτζικώστα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ
Επόμενο άρθροΤηλεδιάσκεψη για παράταση μίσθωσης ακινήτων του Δημοσίου